Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
6. 3. 2012,
11.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kia

Torek, 6. 3. 2012, 11.39

7 let, 12 mesecev

Kia cee'd – druga generacija najbolj prodajane kie v Evropi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kia je razkrila drugo generacijo najbolj prodajanega modela v Evropi - cee'da. Ta ponuja nov samodejni menjalnik z dvema sklopkama, nižjo porabo, vpadljivo obliko, nizke izpuste (97 g CO2 na km) ...

Tržna ofenziva se nadaljuje ...

Kia je samo v Zahodni Evropi prodala 430.000 cee'dov prve generacije, zato je jasno, da si želijo z novo generacijo Korejci še povečati tržni delež med predstavniki C-segmenta na stari celini. Da bi bil novi cee'd narejen kar najbolj po meri evropskega kupca, je bil v celoti zasnovan v Evropi. Cee'd bo najprej na voljo v dveh karoserijskih različicah kot petvratna kombilimuzina in karavan SW.

Daljši, nižji in elegantnejši

Novi cee'd je daljši in nižji od svojega predhodnika, nove mere pa so seveda prilagojene bolj športno naravnani bočni silhueti avtomobila. Njegova skupna dolžina (4.310 milimetrov) je daljša za pet centimetrov, zgornja točka vozila (1.470 milimetrov) je nižja za 10 milimetrov.

Medosna razdalja s svojimi 2.650 milimetri spada med tiste prepričljivejše v razredu, v prtljažniku pa je pri petvratni različici na voljo od 380 do 1.318 (podrti zadnji sedeži) litrov prostora.

Elegantno "atletsko" zunanjost poudarjajo nove smerno prilagodljive LED- luči ter 17- in celo 18-palčna lita platišča. Nova oblika s svojim nizkim količnikom zračnega upora (0,30) ponuja tišjo in varčnejšo vožnjo. Karoserijska barvna paleta obsega 10 tonov, med katerimi jih je pet povsem novih.

Motorji ponujajo od 90 do 135 "konj", nov je tudi samodejni DCT-menjalnik

Motorni nabor cee'da druge generacije je sestavljen iz dveh prisilno polnjenih dizelskih agregatov (1,4 in 1,6 litra z močjo 66 ter 80 in 94 kilovatov) in treh atmosferskih bencinarjev (1,4 MPI – 73 kW, 1,6 MPI – 95 kW in 1,6 GDI – 99 kW). Najvarčnejši dizel naj bi ob podpori tehnologije EcoDynamics v mešanem ciklu porabil 3,7 litra goriva na 100 kilometrov in v zrak izpustil le 97 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Za prenos moči in navora sta na voljo ročni šeststopenjski in povsem na novo razvit šeststopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Samodejni DCT-menjalnik v skupnem ohišju združuje dve prestavni enoti – eno za vklop in izklop 2., 4., 6. in vzvratne prestave ter drugo za 1., 3. in 5. prestavo –, za kateri skrbita dve "suhi" sklopki.

Krmiljenje Flex Steer

Bolj toga karoserija, na novo "uglašeno" podvozje in krmilni mehanizem Flex Steer naj bi cee'da na cesti naredili veliko bolj stabilnega in natančnejše vodljivega. Sistem krmiljenja Flex Steer omogoča tri režime delovanja krmila – komfortno, normalno in športno. Glede na izbiro režima se seveda prilagodi odzivnost krmila in količina povratnih informaciji izpod koles.

Popolna varnostna oprema

Korejci želijo tudi na zaostrenih evropskih varnostnih testih NCAP doseči najvišje ocene, zato so novega cee'da konstrukcijsko okrepili, serijsko opremili s šestimi zračnimi blazinami in izboljšali tudi zaščito pešcev (prilagojen pokrov motorja in prvi odbijač). Tudi nabor serijskih varnostnih sistemov je pester: ESP, ABS, BAS (emergency Brake Assist System), HAC (Hill Assist Control), VSM (Vehicle Stability Management) in ESS (Emergency Stop Signal). Novi cee'd pa po novem tudi sam parkira, kar mu omogoča sistem PPAS (Parallel Park Assist System).

Ne spreglejte