SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Javna elektromobilnost v mestih okrog Ljubljane

Okolica Ljubljane: Kdo pozablja na avtomobilsko prihodnost?

4

termometer

Koliko polnilnic za električne avtomobile so že postavili v večjih mestih okrog Ljubljane? Najbolje je v Grosupljem in Kranju, najslabše na Vrhniki in v Domžalah. Občine z ozemljem v Naturi 2000 so lani prek razpisov Ekosklada pridobile 475 tisoč evrov za nove polnilnice.

V večjih mestih okrog Ljubljane so polnilnice tudi tipa "priključi in polni", tako da aktivacija ni potrebna. To sicer ne velja za vse polnilnice. V povprečju mora imeti lastnik Petrolovo kartico elektromobilnosti in biti prijavljen v sistem Elektro Ljubljana. V večjih mestih okrog Ljubljane so polnilnice tudi tipa "priključi in polni", tako da aktivacija ni potrebna. To sicer ne velja za vse polnilnice. V povprečju mora imeti lastnik Petrolovo kartico elektromobilnosti in biti prijavljen v sistem Elektro Ljubljana. Foto: Gregor Pavšič

Zanimalo nas je, v katerem izmed večjih mest v okolici Ljubljane je danes mogoče polniti avtomobil na največjem številu javnih električnih polnilnic. Najpogostejše so seveda v Ljubljani, kjer pa danes zaradi povečanega števila električnih in priključnohibridnih avtomobilov ni mogoče ob polnilnici pričakovati tudi prostega polnilnega mesta.

Istočasno lahko avto (javno) polni okrog 40 voznikov

V večjih mestih okrog Ljubljane smo našteli blizu 40 priključnih mest za polnjenje električnih vozil. V povprečju ima vsaka polnilnica dva priključka. Večinoma so to polnilnice z izmeničnim tokom AC, ki večino vozil kljub relativno skromnim baterijam polnijo več ur. Izjema so hitre polnilne postaje ob avtocesti na Voklem, Petrol pa hitro polnilnico z enosmernim tokom DC napoveduje tudi na svojem bencinskem servisu v Domžalah.

Čeprav okolica Ljubljane tudi zaradi gostote prebivalstva in višjega standarda velja za območje, kjer bi se morala elektromobilnost najhitreje razvijati, je skupno število javnih polnilnic torej relativno skromno. Istočasno bi svoj avto lahko polnilo (z izjemo Ljubljane) približno 40 voznikov. Mnogi sicer živijo v stanovanjskih hišah in zato javnih polnilnic niti ne potrebujejo.

Vrhnika ima eno električno polnilnico. Tam sta priključka za dve vozili, a parkirno mesto je le eno. Vrhnika ima eno električno polnilnico. Tam sta priključka za dve vozili, a parkirno mesto je le eno. Foto: Marjan Božič

Najbolje v Kranju in Grosupljem, najslabše na Vrhniki in v Domžalah

Položaj je najboljši v Kranju in Grosupljem, kjer imajo skupno osem priključkov za električna vozila. Veseli dejstvo, da je mnogo polnilnic tipa priključi - polni, torej za začetek polnjenja ni potrebna aktivacija. Med lastniki polnilnic so tudi pomembnejša trgovska središča. Med večjimi kraji imata slab položaj Domžale in Vrhnika z le eno javno polnilnico. Tam sta priključka sicer dva, parkirno mesto pa je le eno. Eden izmed priključkov ponuja le osnovno, trikilovatno moč polnjenja.

Število električnih polnilnic in priključkov v mestih okrog Ljubljane:

 

Št. polnilnic

Št. polnilnih mest

Grosuplje

4

8

Kranj

3

8

Kamnik

3

6

Kranj

3

8

Medvode

1

2

Šenčur pri Kranju

1

2

Škofljica

1

2

Vrhnika

1

1

Domžale

1

1

Skupaj

18

38

Izven Ljubljane polnjenje vozil časovno večinoma ni omejeno. V prestolnici lahko polnimo največ tri ure, kar pa pri mnogih avtomobilih ne zadošča za napolnitev celotne baterije. Izven Ljubljane polnjenje vozil časovno večinoma ni omejeno. V prestolnici lahko polnimo največ tri ure, kar pa pri mnogih avtomobilih ne zadošča za napolnitev celotne baterije. Foto: Gašper Pirman

Nepovratna sredstva na voljo občinam z več kot tretjine ozemlja Slovenije

Eko sklad občinam za postavitev polnilne infrastrukture ne ponuja nepovratnih sredstev za postavljanje polnilnic, izkoriščajo pa lahko ugodna posojila. Izjema so občine, ki imajo del svojega ozemlja v Naturi 2000 oziroma zavarovanih območjih. Območja Nature 2000 zavzemajo 37 odstotkov površine Slovenije, a se pretežno prekrivajo. Skupna površina teh območij je 7.684 kvadratnih kilometrov.

Lani so občine za razvoj polnilne infrastrukture dobile 475 tisoč evrov

Lani se je na razpis s tega področja prijavilo 69 občin. Eko sklad jim je dodelil okrog 475 tisoč evrov, od tega so jih do danes izplačali 83 tisoč evrov. Od konca novembra je odprt nov razpis, v njem je na voljo 400 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Eko sklad zagotovi nepovratna sredstva do stoodstotne vrednosti posamezne polnilne postaje (brez DDV), a ne več kot tri tisoč evrov za postajo AC oziroma pet tisoč evrov za postajo DC.

Za električne polnilnice se odločajo tudi večji trgovski centri. Če je polnilnica "hitra" (enosmerni tok DC), je baterija v času polurnega nakupa že polna. Za električne polnilnice se odločajo tudi večji trgovski centri. Če je polnilnica "hitra" (enosmerni tok DC), je baterija v času polurnega nakupa že polna. Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin