Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Jeep Terenski Avtomoto Zgodbe strojev

Nedelja, 12. 6. 2016, 11.35

6 let, 6 mesecev

Osem modelov kot žive priče tehniške kulture legendarne ameriške ikone

Jeep ima 75 let: legenda, rojena v vojni vihri …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Jeep camp | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Črn lesen podest z veliko številko 75, naokrog pa starodobniki znamke jeep. Osem jih je bilo. Vsak nekaj posebnega, nek mejnik v zgodovini znamke. Za vse ni bilo dovolj časa, se je pa spodobilo, da začnem pri willysu.

Jeep camp | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Ojoj. Danes v testih pišem o razlikah v volanu med enim in drugim. Po vožnji čudovito ohranjenega willysa se zdaj zdijo vsi enaki. Ključa ni, je pa stikalo za vklop elektrike. Pa stikalo na tleh za zagon. Pa dolga ročica menjalnika, ki bolj plava sem ter tja, kot pa stoji in čaka na voznikovo roko. Pa volanski obroč, velikanski in tanek. Pa utesnjenost za volanom, kot bi bil zasnovan za Korejce.

V kultni seriji MASH se je zdel tako preprost in lahkoten za vožnjo, v resnici pa … Ampak vaja dela mojstra, dovolj je pa že, da spelješ in pelješ ter uživaš. Motor vleče skoraj kot elektromotor, čisto iz prostega teka. Čarobnih ročic za izbiro pogona se nismo dotikali, to sodi v nadaljevalni tečaj.

Posebnež tipa "sun and fun" (sonce in zabava)

Snežno bel jeepster iz leta 1948 je klasičen kabriolet na podaljšani šasiji, s petimi sedeži in zgolj zadnjim pogonom. Iskal je ljudi tipa "sun and fun" (sonce in zabava), tiste, ki jim je bila usojena Florida s svojimi plažami, ali pa kakršnakoli druga obala ali čvrsta sipina. Le tri leta so ga izdelovali in je seveda zelo iskan.

Jeep jeepster: morda najbolj nenavaden jeep do zdaj – v iskanju novih kupcev konec 40 let prejšnjega stoletja. | Foto: Vinko Kernc Jeep jeepster: morda najbolj nenavaden jeep do zdaj – v iskanju novih kupcev konec 40 let prejšnjega stoletja. Foto: Vinko Kernc

CJ-7: brez težav spelje v drugi prestavi

Malo manj iskan je nebesno moder CJ-7, predstavljen leta 1976 in je zadnji CJ pred wranglerjem. V njem je 6-valjni motor in menjalnik s 4 prestavami, a je treba za običajne razmere prvo pozabiti. Povsem mirno lahko na vodoravnem speljete tud z drugo prestavo, nezahtevnost vožnje in bogata paleta živahnih barv pa sta skušali privabiti najmlajše voznike.

Jeep camp | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Tisti najbolj zagreti lastniki starodobnih jeepov se vsaj v Evropi vsi poznajo med seboj. Vsi tule na fotografijah so bili last le dveh mladcev in eden od njiju jih ima danes "okoli" 20. V "najboljših" časih jih je imel 60. Drugi se je rad razgovoril o vzdrževanju. Pravi, da je originalno robno leseno letvico lesene bočne obloge nazadnje našel na spletu, lastnik je hotel – 300 evrov! Saj bi jo znal današnji tesar izdelati enako lepo, ampak ko se igra, se igra do podrobnosti. Pravi tudi, da je bil denimo njegov grand wagoneer pred petimi leti na trgu vreden 30, danes pa 120 tisoč evrov. Toliko, da veste, kam naložiti denar.

Jeep CJ-7: daljše medosje je omogočilo namestitev samodejnega menjalnika, ročni menjalnik pa je dobil 4. prestavo. | Foto: Vinko Kernc Jeep CJ-7: daljše medosje je omogočilo namestitev samodejnega menjalnika, ročni menjalnik pa je dobil 4. prestavo. Foto: Vinko Kernc

Willys MB: produkt zadnje velike vojne, ki se je znal reinkarnirati v kultno potrošniško dobrino. | Foto: Vinko Kernc Willys MB: produkt zadnje velike vojne, ki se je znal reinkarnirati v kultno potrošniško dobrino. Foto: Vinko Kernc

Ne spreglejte