Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
22.23

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Natisni članek

električna vozila renault zoe Renault avtošola

Četrtek, 21. 4. 2022, 22.23

2 leti

Šola vožnje in električni renault zoe

Le dober evro za 100 kilometrov? Tak je izkupiček te avtošole.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Renault Zoe | Foto Avtošola Šmarca

Foto: Avtošola Šmarca

Renault zoe je eden od pionirjev elektromobilnosti, ki si je pridobil kar nekaj simpatij v Sloveniji. Že štiri leta je tudi član avtomobilske flote avtošole Šmarca, kjer je tudi eden najstarejših članov. Z njim so v tem času prevozili 50 tisoč kilometrov. Gre za enega bolj priljubljenih družinskih članov, kot je pojasnil direktor Borut Žagar, pa so imeli do danes s polnjenjem le 600 evrov stroška, kar pomeni dober evro na sto prevoženih kilometrov.

"Doma imamo namensko polnilno postajo, kjer polnimo zoeja. Ker ga v večini primerov uporabljamo za učenje vožnje v mestih in na regionalnih cestah, nam njegov doseg povsem zadostuje za naše dnevne potrebe. Ko končamo vožnje, ga čez noč napolnimo in drugi dan je spet v uporabi," nam je povedal Borut Žagar, direktor omenjene avtošole.

Zoeja v večini primerov polnijo počasi, prek izmeničnega toka, zato je tudi degradacija baterije manjša. Dejansko gre za izgubo kapacitete približno dva odstotka na leto. Kot je povedal Žagar, je po štirih letih kapaciteta baterije na 93 odstotkih svoje polne zmogljivosti ob nakupu avtomobila. Le redko se odločijo za polnjenje baterije na hitrih polnilnicah. "Na hitrih polnilnicah polnimo res redko, le takrat, ko imamo daljše vožnje in moramo hitro napolniti baterijo."

Povpraševanje po električnih avtih v avtošolah raste

So ena prvih avtošol, ki ponuja možnost opravljanja šole vožnje z električnim avtomobilom. Vse več ljudi se tudi zato odloči za njihovo Velika dodana vrednost pri zoeju je tudi polnjenje z izmeničnim tokom z močjo do 22 kilovatov. | Foto: Avtošola Šmarca Velika dodana vrednost pri zoeju je tudi polnjenje z izmeničnim tokom z močjo do 22 kilovatov. Foto: Avtošola Šmarca avtošolo, predvsem zato, ker želijo vožnje opravljati v električnem avtomobilu. Ko voznik konča šolo vožnje, se mu v vozniško dovoljenje vpiše koda 78, kar mu v prometu dovoljuje vožnjo le z avtomobili s samodejnim menjalnikom. A kot je pojasnil Žagar, to ni več težava. Vse več je voznikov, ki bi radi vozniški izpit opravljali s samodejnim menjalnikom, ker bodo tudi po opravljeni vožnji vozili avto s samodejnim menjalnikom.

Ob opravljanju šole vožnje v električnem avtomobilu se voznik obenem priuči uporabe električnega vozila. Nauči se ga polniti, spozna vse prednosti in navsezadnje tudi slabosti.

"Zanimiva je prigoda o vozniku iz Celja, ki se je kljub oddaljenosti avtošole odločil za avtošolo Šmarca. Vožnjo in vozniški izpit je želel opraviti izključno v električnem avtomobilu. Po pridobitvi vozniškega izpita je bil odločen, da bo vozil električni avto. Kolikor vem, je potem kupil priključnega hibrida. Bilo mu je zelo pomembno, da svojo vozniško pot nadaljuje z ekološkim avtomobilom," nam je povedal Žagar.

Ob zoeju imajo v avtošoli še dva druga električna avtomobila – hyundai kono electric in audija e-tron. "Pomembno se nam zdi biti aktiven tudi na tem področju. Nekatere avtošole so s ponudbo električnih vozil zaspale, mi pa poskušamo biti vodilni na tem področju. V floti imamo 30 avtomobilov, za zdaj imamo tri električne. Zavedamo se, da bo kmalu ta delež moral postati še višji kot danes. Tudi vozniki si tega vse večkrat želijo," je pogovor sklenil Žagar.

Renault Zoe | Foto: Avtošola Šmarca Foto: Avtošola Šmarca

Ne spreglejte