Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
11.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Honda Družinski Avtomoto

Petek, 31. 5. 2013, 11.32

8 let, 1 mesec

Honda civic se z novim 1,6-litrskim dizlom prilagaja konkurenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Honda je predstavila novo družino motorjev earth dreams. Prvi predstavljeni je sodoben, 1,6-litrski dizelski motor. Pozneje bo v različnih močeh poganjal tudi druge Hondine modele.

Družina motorjev earth dreams

Honda je imela v ponudbi do zdaj le en dizelski agregat 2,2-litrski i-TCDi, ki je osvojil leta 2005 laskavi naslov engine of the year in poganjal razen jazza, CRZ-ja in insighta vse preostale Hondine modele.

Nov 1,6-litrski dizelski i-DETC motor pa je krivec za počasno upokojitev večjega brata. Novinec trenutno poganja le civica, sledi predstavitev istih motorjev z različnimi močmi, ki bodo nameščeni tudi v druge Hondine modele.

Tehnologija earth dreams skrbi za to, da je vožnja lahko zabavna, a hkrati učinkovita. Sčasoma bodo vsi, tudi bencinski motorji, razviti v skladu s to tehnologijo.

O novem motorju

Motor je razvit popolnoma na novo. Z močjo 88 kilovatov, navorom 300 njutonmetrov in izpusti le 94 gramov CO2 na kilometer, obljublja porabo v mešanem ciklu 3,6 litra na sto kilometrov. Podatki ga med tekmeci trenutno postavljajo na vodilni položaj.

Za takšne značilnosti so Hondini inženirji kar pošteno kravžljali možgane. Hvalijo se s 40 odstotkov manjšim mehanskim trenjem motorja, za kar so zmanjšali maso ojnic in tudi ročične gredi. Bati so znižani, zmanjšali pa so tudi debelino stene, in sicer z 9 na 8 milimetrov, kar močno vpliva na mirnost delovanja motorja. Nova sta izpušni kolektor, prilagojen izpušni sistem, menjalnik je šeststopenjski, dimenzijsko manjši in optimiziran.

Skupno so v primerjavi z 2,2-litrskim agregatom privarčevali 57 kilogramov mase na pogonskem sklopu. Za zdaj motor ustreza normativom EU5, vendar mu stopnjo višje onemogočajo le birokratske ovire.

Varnost že v osnovni opremi po novem na višjem nivoju

V vstopno opremo civica, comfort, so dodali zavorni sistem za ublažitev naleta (CMBS), ki je bil pred tem na seznamu doplačil. Delovanje sistema že poznamo, radar zaznava avtomobile pred seboj, sistem pa vas opozori nanje in če se ne odzovete, začne zavirati sam.

Bencinskega civica iz salona lahko odpeljete že za slabih 15 tisočakov, takšnega, ki pa ga poganja novi 1,6-litrski dizelski agregat, pa za 18 tisočakov in pol. V letu 2013 bi radi prodali med 60 in 80 vozil v razmerju slabih 50 odstotkov z dizelskim agregatom in dobrih 50 odstotkov z bencinskim agregatom.

Ne spreglejte