Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
6.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

Natisni članek

Nissan nissan leaf električni avtomobili

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 6.02

5 let, 9 mesecev

Fotografija, ki napoveduje odličen avto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24
nissan leaf Mangart | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Fotografija švicarske družbe EVTEC razkriva podrobnosti nove različice nissana leafa, ki bo imel precej večjo baterijo in predvsem večjo moč polnjenja.

O novi generaciji nissana leafa smo že obsežno pisali med različnimi preizkusi na slovenskih cestah. To je prvi velikoserijski električni avtomobil, ki odpravlja večje kompromise pri uporabi tovrstnih električnih avtomobilov. Vseeno pa na drugi strani z zmogljivostjo baterije 40 kilovatnih ur in močjo hitrega polnjenja zgolj 50 kilovatov ne prinaša pravega tehničnega preskoka, temveč le izpolnjuje obstoječe norme.

Tekmeci že ponujajo več

Znano je, da nekateri tekmeci nameravajo ponuditi več. Hyundai v ioniqu zagotavlja moč hitrega polnjenja 100 kilovatov, enako bo predvidoma tudi v električnem crossoverju koni. Ta bo imela že baterije z zmogljivostjo več kot 60 kilovatnih ur (podobno kot opel ampera-e/chevrolet bolt).

Nissan kot za zdaj vodilni proizvajalec električnih avtomobilov na svetu ta tehnični zaostanek želi loviti. Za letošnjo jesen so napovedali zmogljivejšo različico leafa z zmogljivostjo baterije 60 kilovatnih ur. To zagotavlja za 50 odstotkov večji doseg, torej nekje od 370 do 400 kilometrov.

Podvojitev moči hitrega polnjenja?

Fotografija švicarske družbe EVTEC, ki se ukvarja s postavljanjem polnilne infrastrukture, prav tako napoveduje ta avto. Ob tem fotografija razkriva polnjenje z močjo 102 kilovata, kar bi lahko močno skrajšalo hitro polnjenje baterije.

Seveda le na dovolj zmogljivih polnilnicah. V Sloveniji imamo trenutno le 50-kilovatne (z izjemo Teslinih), Petrol bo predvidoma še letos postavil tudi prvo z močjo 150 kilovatov.

Neuradno bo Nissan dobil tudi možnost 11- oziroma 22-kilovatnega vgrajenega polnilnika, kar bi precej skrajšalo polnjenje na navadnih polnilnicah z izmeničnim tokom (AC). Na teh je trenutno daleč najboljši renault zoe.   

Ne spreglejte