Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2019,
10.39

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Četrtek, 25. 4. 2019, 10.39

4 leta, 11 mesecev

Ford v zagonsko podjetje Rivian vlaga 500 milijonov dolarjev

Ford si z zajetno finančno injekcijo odpira nova vrata #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Ford bo v ameriško zagonsko podjetje Rivian, ki je lani na avtosalonu v Los Angelesu ukradlo šov z električnim poltovornjakom R1T, vložil pol milijarde dolarjev (446 milijonov evrov). S tem bodo pridobili tudi dovoljenje za uporabo namenske arhitekture za električni poltovornjak.

Rivian kot vstopnica v svet elektromobilnosti

Zagonsko podjetje Rivian je bilo ustanovljeno leta 2009 v zvezni državi Michigan in je lani predstavilo svoj prvi avtomobil. Zaradi Ford in Rivian | Foto: Rivian Foto: Rivian velikega uspeha električnega tovornjaka in številnih praktičnih rešitev so poželi veliko zanimanja javnosti, hkrati pa so k sebi privabili kar nekaj investitorjev. Skupno so investitorji v njih vložili že 1,5 milijarde dolarjev (1,34 milijarde evrov), podjetje pa naj bi bilo glede na podatke na spletni strani dealroom.com vredno že od pet do sedem milijard dolarjev. Za primerjavo - Teslina tržna vrednost je okoli 45 milijard dolarjev (40 milijard evrov), Fordova pa okoli 38 milijard dolarjev (34 milijard evrov).

Ford bo v podjetje vložil pol milijarde dolarjev (446 milijona evrov) in se s tem pridružil Amazonu, ki je prav tako vložil v Rivian. Obe podjetji iščeta rešitev, kako izdelati električno vozilo, ki bo konkurenčno predvsem Teslinim modelom. Pri Fordu še niso razkrili, za kateri model si bodo izposodili njihovo arhitekturo, prav tako ne, kdaj in kje bodo izdelovali nov električni model.

Avtomoto Iz stare Mitsubishijeve tovarne bo zapeljal Teslin tekmec #foto

Je ogrožen posel z Volkswagnom?

Ford je že uradno napovedal sodelovanje z Volkswagnom glede izdelave lahkega gospodarskega vozila in poltovornjaka, hkrati pa so napovedali mogoče sodelovanje pri izdelavi električnih vozil. Kot je pojasnil Jim Hackett, izvršni predsednik Forda, povezava z Rivianom ne zapira vrat Volkswagnu. "Tukaj smo pridobili specifično arhitekturo, ki nam pomaga na področjih, o katerih nismo razmišljali z drugimi," je dejal Hackett.

Za sodelovanje sta se podjetji dogovarjali zadnjih šest mesecev, hkrati pa je s tem Ford prehitel General Motors, ki si je prav tako želel imeti delež v michiganskem podjetju. Amazon je pred časom potrdil 700 milijonov dolarjev (624 milijonov evrov) vredno investicijo v podjetje, pred nekaj dnevi pa sta sodelovanje naznanila tudi Ford in Amazon. Ameriški trgovinski velikan bo za Ford razvijal mobilnostne storitve, vezane na oblak.

Ford in Volkswagen bosta skupaj razvijala lahka gospodarska vozila in poltovornjak. Zdaj bo Ford očitno izdelal še električni poltovornjak s pomočjo Riviana. | Foto: Ford in Volkswagen bosta skupaj razvijala lahka gospodarska vozila in poltovornjak. Zdaj bo Ford očitno izdelal še električni poltovornjak s pomočjo Riviana.

Kupili staro Mitsubishijevo tovarno

Rivian je postal nekoliko resnejši igralec na avtomobilskem trgu šele ob nakupu zaprte Mitsubishijeve tovarne v mestecu Rivian R1T | Foto: Rivian Foto: Rivian Normal v zvezni državi Illinois. Vanjo so vložili kar nekaj milijonov in jo počasi pripravili na velikoserijsko proizvodnjo električnih avtomobilov.

Rivian R1T bo prvi model, ki bo zapeljal z obnovljenega proizvodnega traku. Gre za poltovornjak z impresivnim električnim pogonskim sklopom. V vsakem kolesu je integriran majhen elektromotor s 147 kilovati, skupna sistemska moč pa se lahko prilagaja med 300 in 562 kilovati.

Baterijski paket je tako kot pri večini električnih avtomobilov nameščen na dnu. Zmogljivost se spreminja glede na sistemsko moč poltovornjaka, a ima še vedno tri različne možnosti - 105, 135 in 180 kilovatnih ur. Kot pravijo pri Rivianu, se to prenese v 370, 480 in 640 kilometrov dosega.

Največje vprašanje je, kako napolniti baterije s tako ogromno zmogljivostjo. Pri R1t obstajata dve možnosti - hitro polnjenje s 160 kilovati in z 11 kilovati prek vgrajenega wallboxa.
Ne spreglejte