Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2020,
11.30

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

Natisni članek

fiat tipo PSA Peugeot Citroen Fiat

Torek, 26. 5. 2020, 11.30

3 leta, 11 mesecev

Fiatovo prebujanje: novi punto in SUV na osnovi tipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

Fiat tipo SW - test | Fiat se počasi prebuja iz večletnega spanca – prihajajo nova družina tipo, SUV in novi punto. | Foto Aleš Črnivec

Fiat se počasi prebuja iz večletnega spanca – prihajajo nova družina tipo, SUV in novi punto.

Foto: Aleš Črnivec

Fiat je v zadnjih letih prebrodil težavno obdobje, prodaja je padala, tržni delež se je krčil in modeli so v vseh vidikih zaostajali za konkurenco. Napovedana združitev s skupino FCA jim je očitno dala novega zagona, saj so vse bolj glasne govorice o prihodu nove razširjene družine, ki bo slonela na modelu tipo in prihodu novega punta.

Britanski Autoexpress je razkril drzne načrte italijanskega Fiata, ki bodo pomagali prekiniti padanje te znamke v avtomobilsko anonimnost. Model tipo je zdaj na voljo kot kombilimuzina in karavan, a se bo v prihodnje z vstopom v novo generacijo razširil. Glede na vse večjo priljubljenost športnih terencev bo na njegovi osnovi nastal srednje velik SUV, Italijani pa razmišljajo tudi o uvedbi terensko obarvane karavanske različice. Tipo cross bi rad potešil želje kupcev, ki si želijo uporabnost karavana in videz športnega terenca.

Tipo je na voljo v treh karoserijskih oblikah, v novi generaciji pa se bo družina razširila še na SUV in karavana s terenskimi dodatki. | Foto: Jure Gregorčič Tipo je na voljo v treh karoserijskih oblikah, v novi generaciji pa se bo družina razširila še na SUV in karavana s terenskimi dodatki. Foto: Jure Gregorčič

Na cesti že letos?

Olivier François, vodja Fiata, se zaveda, da mora na ceste čim hitreje zapeljati novi družinsko uporabni SUV. "Fiat že vrsto let izdeluje družinska vozila, zato je na tem trgu še veliko legitimnosti za nas. Tudi zato tipo deluje dobro, je zelo dober avtomobil, a ni SUV. Očitno je, da mora naslednja generacija tipa migrirati v bolj pomemben prostor, kar je SUV. Najverjetneje lahko pričakujete produktno linijo na osnovi tipa, toda družinski transport bo v obliki qashqaija," je razložil François.

Ker je za družinsko uporabnimi športnimi terenci s konkurenčno ceno veliko povpraševanja, ima lahko Fiat močnega aduta. "Kdo dela dobro? Cenovno dostopni, kot so Škoda, Seat, Kia in Hyundai. Ja, mi spadamo sem. Iskreno, želim si, da bi imeli kaj že danes. Toda za nas je zelo pomembno, da bomo čim hitreje del tega brez prevelikih zamud."

Punta so nehali izdelovati leta 2018, a očitno bo kmalu dobil naslednika, ki bo slonel na enaki arhitekturi kot peugeot 208 in opel corsa. | Foto: Fiat Punta so nehali izdelovati leta 2018, a očitno bo kmalu dobil naslednika, ki bo slonel na enaki arhitekturi kot peugeot 208 in opel corsa. Foto: Fiat

Ljubljenec slovenskega občinstva se vrača

Poleg razširjene družine tipa se vrača še en nekoč zelo priljubljeni model. Proizvodnja punta se je končala leta 2018, saj enostavno ni več sledil ekološkim in varnostnim smernicam. Kot so zapisali pri Autoexpress, razvoj nove generacije že teče, največ zaslug za ponovno vstajenje modela pa ima ravno PSA.

Punto bo namreč slonel na arhitekturi CMP, ki si jo bo delil s peugeotom 208 in opel corso. Da pri Fiatu že razvijajo novo generacijo punta, je potrdil tudi François, a ni želel razkriti podrobnosti. "Potrebujemo avtomobil v segmentu B, to ni skrivnost. Projekt je bil nenehno prestavljan. Zdaj se avtomobil razvija, toda bilo bi prehitro govoriti o tem modelu. A zagotovo bomo imeli avtomobil v segmentu B."

Ne spreglejte