Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Natisni članek

Športni Avtomoto

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

1.360 "konjev" za šest milijonov evrov?

Ekskluzivnega koenigsegga prodajajo v Münchnu #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Koenigsegg One of 1

V Münchnu prodajajo enega najhitrejših avtomobilov na svetu. Agera one of 1, cenjeni primerek švedskega koenigsegga, je eden od le treh na svetu. Cena bi lahko presegla šest milijonov evrov.

Poglejte, kako zlahka eden od njegovih predhodnikov pospeši do 300 kilometrov na uro

Tri ure iz Ljubljane na lastnika čaka skandinavski avtomobilski dragulj

Koenigsegg One of 1 | Foto:

Avtomobilskih oglasov, kakršen se je znašel na spletni strani prodajalca ekskluzivnih vozil Semco Cars, na svetu ni veliko. Prodajajo enega od le treh izdelanih primerkov na svetu – posebno izvedbo modela agera, ki ob 1.360 kilogramih mase razvije enako število "konjev".

Voznik zelo zmogljivega superšportnika se torej lahko zanese na en megavat moči, ki jo razvije petlitrski, prisilno polnjeni osemvaljnik. Krepko čez tisoč njutonmetrov navora zmore vozilo do 400 kilometrov pospešiti v le dvajsetih sekundah in ga ob enaki hitrosti zaustaviti v okoli desetih.

Neverjetne lastnosti neverjetnega avtomobila

Največji lateralni pospešek je kar 2,0 g (običajni športni avtomobili so v tem pogledu za približno pol slabši), izredno zmogljive zavore ob hitrosti sto kilometrov na uro vozilo ustavijo v 28 metrih. Zobnike menja posebej za koenigsegge razvit sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik.

Cena v oglasu ni navedena, velja pa opomniti, da so enega od tovarniških prototipov, s pomočjo katerega so razvili omenjeno zver, prodali za 6,2 milijona evrov.

Zver, ki se pelje na platiščih, narejenih iz kompozitnih vlaken, voznik upravlja iz utesnjenega kokpita, v katerem prevladujeta usnje in alkantara. Na voljo je pet posebej prilagojenih voznih programov, parkiranje pa lajša tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji. | Foto: Zver, ki se pelje na platiščih, narejenih iz kompozitnih vlaken, voznik upravlja iz utesnjenega kokpita, v katerem prevladujeta usnje in alkantara. Na voljo je pet posebej prilagojenih voznih programov, parkiranje pa lajša tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

Ne spreglejte