Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
11. 1. 2012,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nissan

Sreda, 11. 1. 2012, 11.03

8 let

e-NV200, nov član Nissanove električne palete

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nissan je na salonu v Detroitu predstavil koncept električnega enoprostorca e-NV200, ki naj bi bil namenjen tako družinski kot tudi podjetniški uporabi. Njegov doseg je podoben kot pri leafu.

Električni pogon ne bo okrnil prostora

Japonci so kot enega od adutov novega električnega konceptnega enoprostorca e-NV200, ki bo ob produkcijskem štartu na voljo tudi v dostavniški zasnovi, izpostavili nespremenjene prostorske dimenzije, ki ostajajo enake kot v modelu NV200 s pogonom na fosilna goriva. Pri Nissanu poudarjajo, da koncept e-NV200 ponuja vsesplošno uporaben in prilagodljiv električni avtomobil, ki bo na voljo tako za družinsko kot tudi podjetniško uporabo. e-NV200 naj bi po mnenju japonskega proizvajalca prav s svojo prilagodljivostjo – velik tržni adut – in seveda vožnjo brez izpustov v prihodnosti uspelo pomagati drastično znižati izpuste v velikih mestih.

Veliko steklenih površin in Aqua Blue "električna" barva, znana iz leafa

Koncept e-NV200 ima v sprednjem delu vozila pod pokrovom z velikim logotipom znamke nameščeno polnilno mesto, zunanjo podobo pa dopolnjujejo tudi LED-osvetlitev in velike steklene površine, vključno s panoramsko streho. Koncept je odet v Aqua Blue barvo, poznano iz električnega leafa, ki naj bi izražala občutek prijaznosti do okolja. Tudi v notranjosti e-NV200 potnikom nudi modre tone v kombinaciji s svetlimi odtenki, vozniku in sopotnikom pa je na voljo tudi velik, osrednji C-cluster zaslon, ki omogoča prikaz celotne telematike in ponuja tudi funkcionalnosti tabličnega računalnika.

80 kilovatov in do 160 kilometrov dosega

Električni pogonski sklop je v e-NV200 sestavljen iz 80-kilovatnega AC-sinhronskega elektromotorja, ki ponuja 280 njutonmetrov največjega navora, in litij-ionske baterije, ki je sestavljena iz 48 kompaktnih modulov skupne kapacitete 24 kWh. Doseg pogonskega sklopa naj bi se gibal podobno kot pri leafu, med 75 in 160 kilometri, odvisno od obremenitve in načina vožnje.

Vloga električnega yellow caba?

Pri Nissanu so e-NV200 že vključili v široka testiranja, ki potekajo v sklopu transportnih potreb japonske pošte v Jokohami in podjetja FedEx v Londonu. Ti testi pa bodo verjetno tudi ključni za projekt "Taxi of Tomorrow", v sklopu katerega bo leta 2013 Nissan začel dobavljati model NV200 kot uradno taksi vozilo v New Yorku. V znamenito yellow cab floto pa bo verjetno kaj kmalu vključena tudi električna različica e-NV200. To bo vsekakor velik izziv, saj naj bi v New Yorku rumeni taksiji dnevno prepeljali kar 600.000 ljudi.

Ne spreglejte