Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
5.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Citroën Družinski Avtomoto

Torek, 1. 9. 2015, 5.39

7 let, 12 mesecev

DS 4 - motorna in tehnična prenova ter crossback različica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po petih letih je nekoč citroën DS4, zdaj pa zgolj DS 4, nared za prenovo. Med drugim, in kar je najbolj opazno, zdaj nima več Citroënovih strešic, saj gre za samostojno avtomobilsko znamko.

Odslej brez dvojnih strešic, značilnega Citroënovega znaka

S prihodom na trg je DS 4 razvnel marsikatero srce, tudi strokovno (novinarsko) plat, saj je požel kar nekaj nagrad za svoj videz. Tudi zato verjetno vanj niso korenito posegali, so ga pa zdaj jasno ločili od citroënov.

Spredaj je zdaj rob motornega pokrova raven (doslej se je vanj zarezovala ena od Citroënovih strešic), nova sta motorna maska in odbijač. Na motornem pokrovu in na maski sta poslej znački DS, kar ga bo jasno ločilo od DS 4 pred prenovo.

Dvobarvna karoserija in nova različica crossback

Ostaja veliko kromastih dodatkov zunaj in znotraj, ki imajo nalogo predstaviti model in znamko kot bolj prestižna, nova pa je možnost dvobarvnosti karoserije, kjer je streha lahko drugačne barve kot preostali del. Ne preseneča niti druga odločitev iz Pariza, da poleg že poznane izvedenke ponudijo še drugo – DS 4 crossback.

Čeprav so mu že ob predstavitvi skušali vdihniti nekaj duha takrat še pionirskih križancev te vrste z nekoliko dvignjenim podvozjem, so šli zdaj še korak dlje – crossback ima še za tri centimetre dvignjeno podvozje in nekaj "pustolovskih" karoserijskih elementov.

Tako ima crossback v rahlo terenskem videzu strežna nosilca, sprednji odbijač in obrobe blatnikov, nekaj dodajo še črna ohišja ogledal in platišča. Pohvale vredna je tudi posebna karoserijska barva – turmalinsko oranžna –, ki ni kričeča, a kljub temu takoj prikliče pogled in vnaša nekaj več življenja v pretežno sivi avtomobilski vsakdan.

Žarometa in luči: kombinacija tehnike LED ter ksenonske tehnike

"Običajni" DS 4 ohranja svoje poslanstvo – nekaj prestiža in oblikovanje po meri. Tako so mogoče štiri kontrastne barve za streho ter možnost enakih barvnih dekoracij za ogledali ter kolesne pokrove. Našteli so 38 mogočih kombinacij.

Pripravili so še štiri nove barve za zunanjost. Bolj za oči kot za kaj drugega so tudi nove sprednje luči s 'svetlobnim podpisom' kot pri DS 3 in DS 5 v tehniki LED, enaka tehnika je namenjena tudi smernikom in meglenkam.

Žarometi so ksenonski, ki kot pri modelu DS leta 1955 sledijo zasuku volanskega obroča.

Povezljivost: z iOS in z androidom

V DS 4 bosta po novem tudi carplay (povezljivost z iOS) ter mirrorlink, sedempalčni osrednji zaslon z manj gumbi (menda jih je manj kar 12), v kombinaciji z njima bo – med drugim – mogoče glasovno pisanje sporočil SMS.

Za DS 4 bo nov še DS connect box (samodejni klic v sili z določitvijo položaja vozila, virtualna servisna knjižica, pošiljanje položaja vozila v primeru kraje).

Med prestižnimi dodatki velja vsekakor omeniti predvsem v usnje odeto armaturno ploščo, kar v tem velikostnem avtomobilskem razredu še zdaleč ni običajno.

Motorji: nekaj več moči, a tudi manj porabe ter izpustov

Za DS 4 napovedujejo nekoliko prenovljeno motorno paleto. Motorjev, nekateri bodo imeli tudi nekaj večjo moč, bo skupaj šest, torej tri plus tri. Med bencinskimi je eden puretech in dva sta THP, dizli so vsi blueHDi. Ponudba za crossback bo nekoliko okrnjena (2 + 2). Navora bo v tej ponudbi od 230 do 400 njutonmetrov, moči od 120 do 210 "konj" (88 do 155 kilovatov), porabe od 3,7 do 5,9 litra na 100 kilometrov in izpustov od 97 do 138 gramov na kilometer.

Bencin : dizel = 3 : 3

Poznani trivaljnik družine puretech je dobil turbopuhalo in z njim 96 kilovatov moči (130 "konj"), zamenjal pa bo VTi 120. Ne le, da je zmogljivejši od njega, je tudi (za 21 odstotkov) varčnejši. Nova v ponudbi sta še kombinacija motorja bencinskega THP 165 ter robotiziranega menjalnika (takšen porabi za 29 odstotkov manj kot dosedanji THP 160) in motor THP 210 (samo z ročnim menjalnikom in samo za DS 4), ki bo v kratkem na voljo tudi v drugih vozilih DS.

Na dizelski strani za DS 4 in za DS 4 crossback napovedujejo kombinacije blueHDi 120 (ročni ali robotizirani menjalnik), blueHDi 150 (samo ročni menjalnik in samo za DS 4) in blueHDi 180 (samo robotizirani menjalnik).

Predstavitveni material velikokrat pri menjalnikih – tudi pri bencinski ponudbi – uporablja besedo "novi", kar pomeni vsaj boljšo učinkovitost (manj izgub energije), lahko pa tudi boljše rokovanje (ročni) in hitrejši odziv ter pretikanje (robotizirani).

Prenovljeni DS 4 bo na prodaj novembra

Na obeh tule predstavljenih različicah naj bi za boljše vozne lastnosti (pri crossbacku pa tudi zaradi višjega težišča) nekoliko dodelali podvozje. Predvsem crossbacku, a tudi DS 4, so namenili možnost doplačila za sistem intelligent traction control, elektroniko, ki poleg asfaltne podlage obvlada in razume tudi slabše pogoje pod kolesi (omenjajo sneg) in bolje deluje pri pospeševanju iz ovinka na vseh podlagah.

Takole pripravljen prenovljeni DS 4 z dodano križansko različico crossback bo prvič na ogled v Frankfurtu čez dobra dva tedna, na prodaj pa (v Evropi) novembra letos.

Ne spreglejte