Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 4. 2017,
15.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

DARS vinjeta

Petek, 14. 4. 2017, 15.05

6 let, 7 mesecev

Država razmišlja o lokalni vinjeti, pri Darsu jih zavračajo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Po naročilu ministrstva za infrastrukturo so pri Darsu naročili študijo uvedbe lokalnih vinjet. Če bi jih vpeljali, bi bilo na avtocestah v okolici večjih mest več avtomobilov in bi tako voznikom lahko prišla prav. Dars pa bi lahko zaslužil tudi do 30 odstotkov manj in zato študija uvedbe lokalnih vinjet ne podpira.

vinjeta 2017 | Foto: STA , Foto: STA ,

Idejo so dobili na infrastrukturnem ministrstvu

Ministrstvo za infrastrukturo, ki je od vlade pristojno za cestninski sistem in njegove morebitne spremembe, je Darsu podalo pobudo za proučitev možnosti uvedbe nove vrste lokalne vinjete. S to bi uporabnik dobil pravico uporabe cestninskega omrežja na določenem območju. Danes je vinjeta veljavna za ves sistem avtocest in hitrih cest.

Na javnem razpisu za izdelavo študije sta bila izbrana v skupnem nastopu podjetje IPMIT in Prometnotehniški inštitut ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

V fazi izdelave študije sta analizirala prometne podatke. Da bi ocenila odziv voznikov na morebitno uvedbo lokalnih vinjet, sta izvedla tudi anketiranje s terenskim raziskovanjem in računalniško podprtim spletnim anketiranjem.

Bi imeli lokalno vinjeto

  • Da
    26,14 %
    63 glasov
  • Ne
    72,61 %
    175 glasov
  • Vseeno
    1,24 %
    3 glasov
Oddanih 241 glasov

Prihodki Darsa bi se lahko zmanjšali kar za 30 odstotkov

"Končne ugotovitve študije o proučitvi možnosti uvedbe lokalnih vinjet so pokazale, da bi bili prihodki od prodaje vinjet v tem primeru manjši vsaj za 15 odstotkov, v skrajnem primeru pa skoraj za 30 odstotkov. Poleg tega bi uvedba lokalnih vinjet prinesla še dodatna tveganja in slabosti," pravijo pri Darsu.

Izdelovalca študije menita, da bi v najboljšem primeru znašali prihodki od prodaje vinjet približno 167 milijonov evrov, kar je precej manj (15 odstotkov v primeru drugega scenarija in celo 27 odstotkov v primeru prvega scenarija) kot v letu 2015 doseženih skoraj 197 milijonov evrov (skupaj z DDV). V primeru uvedbe lokalnih vinjet bi nastali dodatni stroški označevanj območij veljavnosti lokalnih vinjet ter povečani stroški tiskanja vinjet.

Družba Dars je lani ustvarila 372 milijonov evrov prihodkov, kar je dobre tri odstotke oziroma 11 milijonov evrov več kot leta 2015. Čisti dobiček je znašal 102 milijona evrov, kar je 41 odstotkov oziroma 42 milijonov evrov več kot leto pred tem.

Promet bi se preusmeril z lokalnih cest na avtoceste

Z analizo podatkov o prometu so v okviru študije najprej ugotavljali, na katerih avtocestnih odsekih se v konicah pojavlja zgostitev prometa in zato morebitne preusmeritve na vzporedno omrežje, posledica pa je manjša prodaja vinjet. Prav tako so ugotavljali, na katerih odsekih vzporednih cest se v konicah pojavlja zgostitev prometa in bi se lahko zgodile preusmeritve na avtocestno omrežje v primeru uvedbe lokalnih vinjet.

Rezultati teh analiz prometnih razmer kažejo, da so potovalni časi po vzporednih cestah precej daljši kot po avtocestah, zato izdelovalca študije ugotavljata, da obstaja možnost, da bi se v primeru uvedbe lokalnih vinjet del prometa preusmeril z vzporednega omrežja na avtoceste. Ta potencial obstaja na območju Ljubljane, Maribora, Celja, Kranja in Obale, študija tako kot potencialna območja uvedbe lokalnih vinjet obravnava teh pet območij.

"Uvedba lokalnih vinjet bi vsekakor vnesla zmedo med uporabnike zaradi območja veljavnosti. Poleg tega avtorja med dodatnimi tveganji in slabostmi v primeru uvedbe lokalnih vinjet opozarjata, da bi se povečale kršitve in zlorabe. Zaznavanje kršitev je s povečevanjem števila različnih vinjet vedno bolj oteženo, saj morajo cestninski nadzorniki opaziti vedno večje število (vedno manjših) sprememb pri označevanju vinjet," še dodajajo na Darsu.

Ne spreglejte