Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
8.07

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Natisni članek

policija dron

Torek, 21. 11. 2017, 8.07

6 let, 5 mesecev

Dobra ali slaba praksa? Nad divje voznike z dronom.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Dron | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Francoska policija za nadzor prometa uporablja drone, ki so se izkazali kot učinkovita in cenovno ugodno rešitev za iskanje prekrškarjev.

Cenejša in bistveno lažja uporaba

Policija v francoskem mestu Bordeaux za nadzor prometa in lovljenje prekrškarjev uporablja brezpilotna letala oziroma drone. Nadzor s pomočjo teh majhnih letal z vgrajeno kamero je izjemno preprost, hkrati pa je takšen nadzor bistveno cenejši. "Droni so zelo uporabni, zato ker lahko vidimo nevarne voznike na cesti, ne da bi nas oni opazili," je v intervjuju dejal vodja policije Pascal Gensous.

Brezpilotna letala so opremljena s preprosto kamero, zato je za zdaj mogoč le nadzor prometa, saj policist ne vidi hitrosti vozila. To naj bi se v kratkem lahko spremenilo, za zdaj pa policisti le lovijo voznike, ki so nestrpni, prehitevajo po desni ali nevarno menjajo vozne pasove.

Ko policist, ki upravlja dron, opazi nevarnega voznika, patrulji sporoči model in znamko avtomobila. Ta prekrškarje čaka nekaj sto metrov naprej, na uro pa lahko ustavi od 15 do 20 vozil.

Kazni se nabere za skoraj milijardo evrov

Francoska vlada s fiksnimi in mobilnimi radarji letno pobere za skoraj milijardo evrov kazni, vozniki pa se že pritožujejo nad uporabo dronov, češ da naj bi motili voznike in preusmerjali njihovo pozornost.

Za zdaj se potezi mesta Bordeaux ni pridružilo nobeno drugo francosko mesto, toda glede na visoko uspešnost uporabe dronov bi se to lahko hitro spremenilo.

Policija na jugozahodu Francije za lovljenje objestnih in nepotrpežljivih voznikov uporablja brezpilotno letalo oziroma dron. Za zdaj ne meri hitrosti, omogoča le hitro in lahko spremljanje prometa. | Foto: Thinkstock Policija na jugozahodu Francije za lovljenje objestnih in nepotrpežljivih voznikov uporablja brezpilotno letalo oziroma dron. Za zdaj ne meri hitrosti, omogoča le hitro in lahko spremljanje prometa. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte