SiolNET. Avtomoto Novice
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do leta 2020 bo skupina avtomobilskih proizvajalcev postavila 400 hitrih polnilnic

1,38

termometer

Hitra polnilnica Gotthard

Ionity je skupen projekt proizvajalcev vozil, ki želijo do leta 2020 ob najpomembnejših evropskih cestah psotavili približno 400 hitrih polnilnic s polnilno kapaciteto do 350 kilovatov za električna vozila. Polnilnice bodo kompatibilne z vsemi trenutnimi in prihodnjimi generacijami električnih vozil različnih proizvajalcev.

400 hitrih polnilnic do leta 2020

Skupine BMW, Daimler AG, Ford Motor in skupina Volkswagen skupaj z Audijem in Porschejem so razkrile ambiciozen načrt za zagon projekta Ionity, ki bo po vsej Evropi prinesel veliko število hitrih polnilnih postaj za električna vozila.

Do leta 2020 bodo postavili približno 400 hitrih polnilnic ter s tem električni avtomobilom olajšali potovanje po Evropi. Ionity, ki ima sedež v Münchnu, vodita Michael Hajesch, izvršni predsednik znamke, in Marcus Groll, glavni operativni predsednik znamke. "Prva panevropska mreža hitrih polnilnic igra pomembno vlogo pri vzpostavitvi trga za električna vozila. Ionity bo dosegel skupen cilj zagotavljanja hitrih polnilnic in zmožnosti digitalnega plačila za lajšanje dolgih poti," je dejal Hajesch.

Skupine BMW, Daimler AG, Ford Motor in skupina Volkswagen skupaj z Audijem in Porschejem bodo do leta 2020 po vsej Evropi postavile okoli 400 hitrih polnilnic. Skupine BMW, Daimler AG, Ford Motor in skupina Volkswagen skupaj z Audijem in Porschejem bodo do leta 2020 po vsej Evropi postavile okoli 400 hitrih polnilnic. Foto: Gregor Pavšič

Letos jih bodo postavili 20

Do konca letošnjega leta bodo skupaj s partnerji Tank & Rast, Circle K in OMV postavili 20 hitrih polnilnic ob najpomembnejših cestah v Nemčiji, na Norveški in v Avstriji, ki bodo med seboj oddaljene največ 120 kilometrov. V letu 2018 bodo postavili več kot sto polnilnih postaj, na vsaki pa bo mogoče polniti več električnih avtomobilov hkrati, neodvisno od proizvajalca vozil.

S polnilni kapaciteto vse do 350 kilovatov bo mreža uporabljala enoten polnilni standard CCS, ki bo občutno zmanjšal polnilne čase v primerjavi z današnjimi polnilnicami. S pomočjo takšnega pristopa naj bi se močno povečalo zaupanje v električna vozila in jih približalo končnim kupcem.

Pri izbiri optimalne lokacije Ionity upošteva potencialno integracijo s trenutno polnilno tehnologijo ter se pogaja za uporabo obstoječih infrastrukturnih iniciativ. Pogajajo se tudi s partnerji, drugimi sodelujočimi podjetji in celo političnimi institucijami. Z investicijo želijo pokazati predanost tehnologiji in električnih vozilom.

Vsi vpleteni proizvajalci vozil imajo enak delež v skupnem podjetju, hkrati pa k sodelovanju vabijo še preostale proizvajalce vozil, saj želijo pomoč pri širjenju polnilnega omrežja.

Ali bodo polnilnice postavili tudi na slovenskem avtocestnem križu, za zdaj ni znano. Letos bodo v Nemčiji in Avstriji ter na Norveškem postavili 20 polnilnic. Ali bodo polnilnice postavili tudi na slovenskem avtocestnem križu, za zdaj ni znano. Letos bodo v Nemčiji in Avstriji ter na Norveškem postavili 20 polnilnic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin