Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
3. 10. 2015,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli

Sobota, 3. 10. 2015, 19.00

8 let

Darko Peljhan le še korak do šestega naslova državnega prvaka v reliju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Darko Peljhan je po zmagi na reliju Croatia v okolici Poreča le še en korak oddaljen od rekordnega šestega naslova državnega prvaka. Favoritu Roku Turku ponagajala tehnika, zapeljal je tudi s ceste.

Bostanci razred zase, Peljhan tretji skupno

Elitni hrvaški reli, ki je tudi letos štel za FIA evropski pokal, se je za izkušenega slovenskega voznika Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO9) razpletel skoraj sanjsko. Ne le, da se je z drugo letošnjo zmago v okviru državnega prvenstva pripeljal na rob šestega naslova državnega prvaka, ob težavah tekmecev je v zaključku s sovoznikom Jako Cevcem celo napredoval na tretje mesto v skupni razvrstitvi.

Razred zase je bil na reliju le turški voznik Murat Bostanci, ki je imel s ford fiesto R5 po odpeljanih dvanajstih hitrostnih preizkušnjah tri minute prednosti pred Hermannom Gassnerjem jr. (mitsubishi lancer EVO X), Peljhan pa je za Bostancijem zaostal šest minut.

Še pred relijem so bile karte v državnem prvenstvu povsem drugače razporejene. Rok Turk je na reli prišel z atraktivnim peugeotom 208 R5, s katerim je letos že zmagal na reliju Saturnus. Toda tokrat je Turku ponagajala tehnika, saj v petek popoldan ni mogel štartati. V soboto se je karavani relija znova lahko pridružil, postavil sicer nekaj odličnih časov, a po napaki in nesreči ni mogel računati niti na nekaj tolažilnih točk. Ob odstopu Turka in zmagi Peljhana na reliju, ki se točkuje s koeficientom 1,5, ima Peljhan pred zadnjim relijem v Idriji že kar 14,5 točke prednosti.

Novak je bil ponovno zrel za zmago, a mu je zmanjkalo goriva

V boju za naslov državnega prvaka bosta v Idriji tekmovala le še Turk in Peljhan. Na hrvaškem reliju je možnosti izgubil Jani Trček, ki se je boril za drugo mesto med Slovenci, a ga je izdala sklopka. Na štartu se ni pojavil niti lanski prvak Aleks Humar (renault clio R3T), ki po nesreči na reliju v Novi Gorici dirkalnika še ni uspel popraviti. In če temu dodamo še smolo Aljoše Novaka (mitsubishi lancer EVO9), ki je na reliju v okolici Poreča med Slovenci sicer zanesljivo dobil prvo hitrostno preizkušnjo, nato pa mu je med drugo zmanjkalo goriva, je bilo popolno zmagoslavje Peljhana že skoraj pričakovano.

Premrl pridobil konstantnost in zanesljivost tudi s pomočjo Andreja Jereba

Drugi med Slovenci je bil na reliju v Poreču Grega Premrl (citroen DS3 R3T), ki je po slabšem začetku sezone v drugi polovici leta le ujel pravi tekmovalni ritem. Sežančanu z nasveti od poletja najprej pomaga tudi eden najuspešnejših slovenskih voznikov relija Andrej Jereb in Premrl je za zdaj pridobil predvsem konstantnost in zanesljivost. Tokrat je bil sredi relija tudi hitrejši od Trčka.

Mlinar in Zrinski potrdila naslova državnih prvakov

V diviziji I je zmaga tokrat pripadla Martinu Štucinu (škoda felicia), drugouvrščeni Martin Mlinar (MG ZR 105) pa je le še potrdil naslov državnega prvaka v diviziji I. Razplet je bil sicer izredno tesen, saj je imel Štucin le šest desetink prednosti pred Mlinarjem. Tretji je bil Jure Jereb (VW polo). V diviziji III je slavil Aleš Zrinski (BMW M3), ki je prav tako potrdil naslov državnega prvaka v tem razredu. Zrinskemu sta bila v Poreču najbližje Matija Koritnik (renault clio) in Samo Golob (renault clio).

Državno prvenstvo se bo čez dva tedna zaključilo z relijem v Idriji.

Video - Aljoša Novak na HP 1

Ne spreglejte