SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Damjan Zabovnik z EIVIE 4 v Nevadi napada nov svetovni rekord

4

termometer

Nevada bo od danes do 14. septembra že štirinajstič gostila več kot 25 udeležencev tekmovanja World Human Powered Speed Challange 2013, ki bodo z vozili na človeški pogon podirali hitrostne rekorde.

Damjan Zabovnik je vodja odprave in konstruktor ležečega kolesa. Je ljubiteljski fizik, športnik in konstruktor, ki je s svojimi več kot desetletnimi izkušnjami četrto generacijo omenjenih vozil izpopolnil do ravni, ko bo tudi v praksi pokazal najnovejše tehnološke rešitve. Tušmobil EIVIE 4 osuplja z zelo majhno težo, izjemnimi aerodinamičnimi lastnostmi ter v primerjavi z vozili tekmecev neverjetno majhnostjo celotnega vozila, v katerem voznik vozi v nasprotni smeri vožnje, torej je obrnjen v drugo smer, kot smo vajeni.

Skušal bo preseči dosedanji rekord 133 kilometrov na uro na 200 metrov z letečim štartom na višini 1.408 metrov nadmorske višine. Cesta z oznako SR305, ki se nahaja v bližini mesta Battle Mountain v Nevadi na višini 1.408 metrov, je dolga osem kilometrov, tekmovalni del 6,5 kilometra. V odseku, dolgem 200 metrov, fotocelice izmerijo doseženo hitrost in sodniki izračunajo povprečno hitrost vožnje. Lani rekorda tekmovalci niso presegli, zato bo letos dirka še bolj razburljiva. Damjan, držimo pesti!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin