Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
8.25

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Nevada ZDA predsednik volitve Donald Trump

Natisni članek

Petek, 9. 2. 2024, 8.25

5 mesecev, 2 tedna

Trump brez težav osvojil strankarska zborovanja v Nevadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Donald Trump | Trumpa so ameriške televizije razglasile za zmagovalca po le enem odstotku preštetih glasov in dobil bo vseh 26 delegatov Nevade za konvencijo. | Foto Reuters

Trumpa so ameriške televizije razglasile za zmagovalca po le enem odstotku preštetih glasov in dobil bo vseh 26 delegatov Nevade za konvencijo.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek zlahka zmagal na strankarskih zborovanjih za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v Nevadi, kjer ni imel nobenega omembe vrednega nasprotnika, poročajo ameriški mediji. Nikki Haley se zborovanj ni udeležila, med drugim zaradi 55 tisoč dolarjev prijavnine.

Državni kongres Nevade je sklenil, da bodo strankarske volitve demokratov in republikancev 6. februarja, republikanska stranka pa se je odločila, da bo imela strankarska zborovanja raje 8. februarja in kandidatom naložila 55 tisoč dolarjev za udeležbo.

Strankarske volitve, ki niso štele za razdelitev delegatov za republikansko konvencijo julija v Wisconsinu, so se vseeno odvile, vendar se jih Trump ni udeležil, Haleyjeva pa je kljub temu dobila le 30 odstotkov glasov udeležencev volitev.

Haleyjeva vztraja

Nekdanja veleposlanica pri ZN in guvernerka Južne Karoline Haleyjeva za zdaj še vztraja v tekmi za osvojitev nominacije, vendar krepko zaostaja za Trumpom v anketah domače države, kjer bodo strankarske volitve republikancev konec februarja.

Po Trumpovi zmagi v Nevadi se je javila s predvolilnega dogodka v Kaliforniji in zagotovila, da ostaja v tekmi na dolgi rok. "To bo boleče in bo pustilo nekaj podplutb, vendar se jih ne branim, če boste šli naprej z mano," njene besede podpornikom prenaša New York Times.

Trump je med proslavljanjem zmage v Nevadi dejal, da ga nadaljevanje njene kampanje ne moti. "Ne vem, zakaj vztraja, ampak naj vztraja. Res me ne skrbi. Mislim, da je slabo za stranko in predvsem zanjo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Trump.

Donald Trump
Novice Bo Trump za predsedniške volitve v Koloradu nazaj na glasovnicah?
Donald Trump
Novice Prizivno sodišče: Trump nima predsedniške imunitete
Joe Biden
Novice Biden zanesljivo osvojil prve strankarske volitve za nominacijo
Ne spreglejte