Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroën

Torek, 27. 3. 2012, 9.04

8 let

Citroën DS5 zapeljal v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tretji necitroënovski citroën ni izpeljanka že znanega citroëna. Je petvratni kupe, namenjen vsem, ki želijo ekskluzivo, a za dostopnejšo ceno.

Prototip? Ne, serijski avtomobil, lahko si ga privoščite. Je pa res, da je oblika pravzaprav skoraj povsem takšna kot na študijskem vozilu C-airlounge. Ko so leta 2005 Francozi predstavili to študijo, so sicer povedali, da bo avtomobil dočakal serijsko prodajo, a je to malokdo verjel.

DS5 je samosvoj model, ni izpeljanka C5!

Danes je sicer ta avtomobil član posebne linije citroënov, namenjene voznikom, ki iščejo ekskluziven avtomobil, seveda za dostopno ceno. Citroën si z DS-ji nabira nov krog kupcev in, kot kaže, dokaj uspešno. Kar 60 odstotkov kupcev citroënov DS3 in DS4 prej nikoli ni vozilo avtomobilov te znamke, velik je tudi delež bogato opremljenih različic.

Kakorkoli že, kot smo povedali že po prvi vožnji, DS5 nima praktično ničesar skupnega s C5, kar je drugače kot pri DS3 in DS4, ki sta praktično izpeljanki C3 in C4. DS5 je čistokrvni kupe, čeprav s karavanskim zadkom, v katerem pa sploh v primeru hibridne različice ni prav veliko prostora.

Ja, hibridna različica, DS5H. Poganja jo kombinacija dizelskega in elektromotorja, enaka kot pri peugeotu 3008 hybrid4. Oba motorja tvorita štirikolesni pogon – dizel poganja sprednji, elektrika pa zadnji kolesi. Poraba je glede na tovarniške norme nižja od štirih litrov, vožnja zgolj na elektriko pa je možna do hitrosti 70 km/h, a samo dokler je kaj električne zaloge v bateriji.

"Izberite 5 opcij, zastonj."

Torej, DS5 k Citroënu vabi nove kupce. Kdo so to, ni jasno niti Citroënu, saj DS5 nima jasno določenih avtomobilskih tekmecev. Jasno pa je, da je DS5 namenjen kupcem, ki iščejo premium avtomobile. Kupcem, ki zmorejo odšteti vsaj 27 tisoč evrov.

Seveda ni treba v enem kosu, pri Citroënu prihajajo naproti s tremi razmeroma inovativnimi pristopi k olajševanju nakupa. Prvi je brezobrestno financiranje. Druga opcija je operativni lizing "all inclusive", pri katerem kupec Citroënovi banki plačuje mesečno položnico, ki krije vse stroške. Tretji način pa je, da si kupec izbere pet pripomočkov iz nabora dodatne opreme zastonj. Citroën si namreč želi, da bi se po cestah vozili top opremljeni avtomobili, ki bodo dobra paša za oči in bodo tako razširili vest o posebnih citroënih. Serija DS bo sicer v prihodnje dobila še tri predstavnike, DS3 cabrio, DS9 in terenca.

Ne spreglejte