Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
20. 8. 2021,
7.52

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Kitajska Evropa električni avtomobili

Petek, 20. 8. 2021, 7.52

2 leti, 8 mesecev

Cene električnih vozil v Evropi in na Kitajskem

Cene na Kitajskem na pol, v Evropi gor za tretjino

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

električni avtomobil Kitajska | Kitajska je največji svetovni trg električnih avtomobilov. V zadnjem desetletju jim je uspelo močno povečati njihov tržni delež, prodrli pa so predvsem tja, kjer je to najpomembneje - med mestne avtomobile -, in tako učinkovito zmanjšali neposredne avtomobilske škodljive izpuste. | Foto Reuters

Kitajska je največji svetovni trg električnih avtomobilov. V zadnjem desetletju jim je uspelo močno povečati njihov tržni delež, prodrli pa so predvsem tja, kjer je to najpomembneje - med mestne avtomobile -, in tako učinkovito zmanjšali neposredne avtomobilske škodljive izpuste.

Foto: Reuters

V zadnjem desetletju so se električni avtomobili v Evropi podražili za skoraj tretjino, na Kitajskem pa se je njihova povprečna cena v tem obdobju prepolovila.

Od leta 2011 je povprečna cena za nov električni avtomobil na Kitajskem padla z 41.800 na 22.100 evrov, kažejo podatki analitične družbe JATO Dynamics. V Evropi je v istem obdobju cena narasla s 33.292 evrov v letu 2012 na letošnjih 42.568 evrov. To je 28-odstotni porast.

Mestni malčki znamke Baojun. | Foto: Reuters Mestni malčki znamke Baojun. Foto: Reuters Kitajci kar 40 odstotkov električnih vozil prodajo v mesta

Razlike v cenah so posledica zelo različne avtomobilske ponudbe električnih vozil. Medtem ko je v Evropi predvsem vse več električnih avtomobilov višjega cenovnega razreda, so se Kitajci usmerili na mestne električne avtomobile. Ti predstavljajo 40 odstotkov trga električnih vozil, njihova povprečna cena pa znaša le 6.700 evrov. Razlika v ponudbi prav gotovo odraža tudi pričakovanja trga, na katerem se evropski kupci avtomobilov uvrščajo med najzahtevnejše.

Gofunov električni malček, ki ga je mogoče najeti v nekaterih kitajskih velemestih. | Foto: Reuters Gofunov električni malček, ki ga je mogoče najeti v nekaterih kitajskih velemestih. Foto: Reuters

Najcenejši električni malček stane komaj 3.700 evrov

Najcenejše električno vozilo je mogoče na Kitajskem dobiti že za 3.700 evrov. V Evropi po podatkih JATO Dynamics najcenejši električni avtomobil stane vsaj 15.470 evrov, v ZDA 24.800 evrov.

Kitajska je največji svetovni trg električnih avtomobilov. V zadnjem desetletju jim je uspelo močno povečati tržni delež, prodrli pa so predvsem tja, kjer je to najpomembneje - med mestne avtomobile -, in tako učinkovito zmanjšali neposredne avtomobilske škodljive izpuste.

Analitike v Evropi skrbi velik cenovni razkorak

V Evropi še vedno skrbi predvsem velik cenovni prepad med klasičnimi in električnimi avtomobili. V Veliki Britaniji je povprečna razlika več kot 50 odstotkov, enako na Nizozemskem. Edina prava izjema je Norveška, kjer so zaradi visoke obdavčitve klasičnih avtomobilov ti od električnih v povprečju cenejši le za 8.500 evrov.

"Vodilni predstavniki industrije se morajo začeti ukvarjati s to cenovno razliko med klasičnimi in električnimi avtomobili, če želijo ostati konkurenčni s tekmeci iz Kitajske," stanje komentira direktor analitične družbe David Krajicek.  

Kitajci seveda ne ponujajo le poceni mestnih avtomobilov. Na drugi strani so na trgu tudi tesle in avtomobili domačega zagonskega podjetja Nio.  | Foto: Reuters Kitajci seveda ne ponujajo le poceni mestnih avtomobilov. Na drugi strani so na trgu tudi tesle in avtomobili domačega zagonskega podjetja Nio. Foto: Reuters

Ne spreglejte