Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2015,
10.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letališče

Sreda, 17. 6. 2015, 10.54

7 let, 12 mesecev

Brniško letališče so zaprli zaradi zasilnega pristanka vojaškega letala (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi prisilnega pristanka letala Slovenske vojske turbolet L-410, ki je imelo težave s podvozjem, je bilo letališče Jožeta Pučnika danes dopoldne nekaj časa zaprto.

Letalo je imelo težave s pristajalnim podvozjem

Po besedah obrambne ministrice Andreje Katič je bilo letalo na redni poti v Prištino z namenom rednega oskrbovanja Slovenske vojske, vendar je imelo težave s pristajalnim podvozjem. Ker tam ni bilo mogoče preveriti, ali se kolo spušča ali ne, se je letalo vrnilo v Slovenijo. Ugotovili so, da je šlo za manjšo napako, tako da je letalo lahko normalno pristalo.

"Ob 8.30 je letalo poletelo na misijo KFOR proti Kosovu. Šlo je za letalo turbolet L-410. Med letom je prišlo do diagnostičnega opozorila za napako pri pristajalnem podvozju, zato se je posadka odločila za povratek v bazo. Letalu se je pridružil pilatus slovenske vojske, da bi vizualno preveril delovanje podvozja. Letalo je nato nemoteno pristalo," so nam povedali iz slovenske vojske.

Omenjeno letalo turbolet L-410 je transportno letalo z največjo vzletno maso 6.400 kilogramov in operativnim doletom 1.540 kilometrov. Tako letalo lahko doseže najvišjo hitrost 380 kilometrov na uro, poleg dvočlanske posadke pa je v njem prostora še za devet potnikov.

Vzletno-pristajalna steza je bila zaprta za okoli pol ure

Na Aerodromu Ljubljana so pojasnili, da je bila zaradi incidenta za okoli pol ure zaprta vzletno-pristajalna steza, dokler ni bila izključena možnost, da bi lahko prišlo do nesreče oz. do kakšnega drugega dogodka, ki bi lahko vplival na varnost prometa na letališču.

"Ko je letalo pristalo in bilo odstranjeno s steze, smo letališče spet odprli," je povedala vodja korporativnega komuniciranja na letališču Brigita Zorec. Po njenih besedah je zaradi incidenta prišlo do nekaj manjših zamud. Eno letalo pa so morali začasno preusmeriti v Zagreb, od koder pa je pozneje nadaljevalo pot proti Letališču Jožeta Pučnika in tam tudi pristalo.

Ne spreglejte