Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 1. 2022,
22.35

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

33

Natisni članek

Porsche Ferrari Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 3. 1. 2022, 22.35

2 leti, 4 mesece

"Porscheja si človek kupi zase kot nagrado za lasten uspeh …"

Slovenci v zadnjih mesecih kupili 130 porschejev: "Zase, za darilo …"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

33

Porsche 911 S | Porsche je lani slovenskim kupcem prodal 130 avtomobilov. | Foto Gregor Pavšič

Porsche je lani slovenskim kupcem prodal 130 avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Odprava "luksuznega" davka je v Sloveniji pričakovano močno pospešila prodajo dragih avtomobilov, ki so zdaj cenovno primerljivi z drugimi evropskimi državami. Kupci, ki za take avtomobile imajo denar, zdaj ne iščejo več "obvozov" in jih ne registrirajo več v tujini. Lani sta bila v Sloveniji kupljena dva izjemna ferrarija, najbolj množičen pa je bil porast prodaje pri Porscheju.

Če sklepamo po lanskih prodajnih številkah, se tudi letos v Sloveniji obetata visoki prodaji dražjih športnih in luksuznih avtomobilov. Ena večjih sprememb lanskega leta je bila odprava dodatnega davka za motorna vozila, zaradi katerega so bili avtomobili z večjimi motorji obdavčeni precej nad povprečjem večine evropskih držav.

Tako imenovani "luksuzni" davek so v Sloveniji uvedli leta 2012. Dodatna obdavčitev je bila odvisna od prostornine motorja in je rasla progresivno. Najdražji avtomobili so se s tem davkom podražili za več deset tisoč evrov.

Bentley continental GT V8 | Foto: Bentley Bentley continental GT V8 Foto: Bentley Med novostmi tudi dva ferrarija, bentley in predvsem veliko porschejev 911

Tako je lani na slovenske ceste zapeljalo veliko zanimivih avtomobilov. Med temi sta bila prvič registrirana ferrrari F8 tributo in ferrari SF90 stradale. Slednji na trgih v tujini stane vsaj okrog pol milijona evrov, model F8 tributo pa četrt milijona evrov.

V Sloveniji so do konca lanskega novembra prav tako registrirali štiri lamborghinije urus, enajst audijev RS6, dva mercedes-benza AMG E53, šestnajst mercedesov AMG in, med drugim, tudi bentley continental GT V8, katerega cena se v tujini začne pri okrog 200 tisočakih.

Avtomoto Pa kaj, če je majica smrdela po bencinu, bilo je noro #video

Ferrari SF90 stradale je superšportnik s priključnohibridnim pogonom. | Foto: Ferrari Ferrari SF90 stradale je superšportnik s priključnohibridnim pogonom. Foto: Ferrari

V Sloveniji so vsaj štirje novi urusi, ki so v zadnjih letih poskrbeli za vsakoletne prodajne rekorde Lamborghinijeve znamke. | Foto: Lamborghini V Sloveniji so vsaj štirje novi urusi, ki so v zadnjih letih poskrbeli za vsakoletne prodajne rekorde Lamborghinijeve znamke. Foto: Lamborghini

Avtomoto Ekskluzivno: po Sloveniji z najbolj revolucionarnim porschejem #video

V prvih enajstih mesecih so v Sloveniji registrirali sedemnajst električnih taycanov. | Foto: Gašper Pirman V prvih enajstih mesecih so v Sloveniji registrirali sedemnajst električnih taycanov. Foto: Gašper Pirman V Slovenijo 33 porschejev 911 z izhodiščno ceno nad 140 tisoč evri

Kot kaže spodnja razpredelnica, se je lani najbolj povečalo povpraševanje po različnih modelih 911. Tam je bila cena po odpravi omenjenega dodatnega davka najbolj očitna.

Prodali so kar 33 takih, ki so imeli izhodiščno ceno vsaj 140 tisoč evrov. V spodnjem pregledu so za posamezne modele navedene maloprodajne cene, ki ne vključujejo dodatne opreme. Realne cene, ki pa jih pri uvozniku ne razkrivajo, so zato še višje.  

Pregled prodaje vozil Porsche v Sloveniiji v letu 2021:

  število vozil: izhodiščna cena:

911 Turbo S Cabriolet I (992)

2

254 tisoč EUR

911 Turbo S Coupé I (992)

9

240 tisoč EUR

992 Turbo Cabriolet

1

221 tisoč EUR

Cayenne Turbo GT

1

216 tisoč EUR

911 Turbo

3

207 tisoč EUR

Panamera Turbo S E-Hybrid

3

200 tisoč EUR

Taycan Turbo S

1

194 tisoč EUR

911 Targa 4S Heritage Edition

2

193 tisoč EUR

Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupe

1

191 tisoč EUR

911 GT3 I (992)

4

188 tisoč EUR

Cayenne Turbo S E-Hybrid

2

187 tisoč EUR

911 Carrera 4 GTS Coupe

2

161 tisoč EUR

992 Targa 4S

2

158 tisoč EUR

911 Carrera 4S Coupe

9

143 tisoč EUR

"Kupci ne iščejo več 'obvozov', kot so tuje registrske tablice …"

"Porscheja si človek kupi zase kot nagrado za lasten uspeh," pravi Vasja Potočnik, direktor znamke Porsche v Sloveniji. Lani so odprli prvi razstavni in ne prodajni salon v središču Ljubljane, tudi sicer pa so edina prestižna znamka z uradnim zastopništvom v Sloveniji.

"Izjemen skok lahko seveda pripišemo zmanjšanju dajatev oziroma odpravi dodatnega davka DMV na prostornino motorja. Z znižanjem davka na luksuzna motorna vozila in z zmanjšanjem obdavčitve glede na izpuste CO2 so cene vozil z dajatvami bližje cenam v Nemčiji in drugih evropskih državah. Kupci zato ne uporabljajo več tako imenovanih 'obvozov', kot so tuje registrske tablice, kar je pozitivno za slovenski davčni proračun," dodaja Potočnik.

Ne spreglejte