SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boeing 737 MAX – optimiziran letalski rekorder iz tovarne v štirih minutah (video)

0

termometer

Boeing je začel s proizvodnjo novega 737 MAX. Optimizacija najbolje prodajanega letala na svetu prinaša večjo operativno in energijsko učinkovitost. Poglejte, kako nastane.

Do 16 odstotkov manjša poraba kot evropski tekmec airbus A320

Boeing napoveduje 8-odstotno manjše operativne stroške v primerjavi s tekmecem in 6-odstotno cenejše vzdrževanje osnovne konstrukcije oziroma trupa. K stroškovni učinkovitosti bo prispevalo tudi dejstvo, tako trdi proizvajalec, da kar 99,7 odstotka vzdrževalnih del ne preseže v naprej postavljenih časovnih okvirjev. Američani so najbolj samozavestni pa so pri napovedi učinkovitosti porabe goriva.

373 MAX bo zaradi novih motorjev znamke LEAP-1B proizvajalca CMF International zahteval do 16 odstotkov manj goriva kot A320 oziroma 4 odstotke manj kot A320 NEO (new engine option), bo pa tudi do 40 odstotkov tišji od svojega predhodnika. Ob tem velja omeniti, da tesnega tekmeca, A320 NEO, poganja zelo podobna, le malenkost starejša izvedba enakega motorja (LEAP-1A).

K učinkovitejši porabi goriva bodo prispevali tudi aerodinamični popravki kril, natančneje, optimizirani dvodelni zaključki, zaradi katerih bo poraba goriva manjša za kar 1,8 odstotka.

Od poleta prvega 737 bo kmalu minilo 50 let

Prva letala bodo kupcem dostavljena leta 2017, okroglih 50 let po prvem uradnem poletu modela 737, na voljo pa bo v različicah (737) MAX 7, MAX 8 in 737 MAX 9, ki bodo nadomestile (737) 700, 800 in 900. Najmanjšega, 737 600 oziroma naslednika MAX 6, ne bodo več izdelovali.

Omeniti velja, da Boeing že krepko zamuja z naslednikom. Projekt Y1, ki naj bi bil naprednejši v vsakem pogledu, izkoriščal naj bi tudi izdatno uporabo kompozitnih materialov, je bil zaradi izdatnega zamujanja za tekmeci, ustavljen, sredstva pa preusmerjena v izboljšanje njihov obstoječe klasike, prodajnega rekorderja 737.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin