Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
7.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Ferrari dražba LeMans

Sreda, 27. 9. 2017, 7.37

6 let, 6 mesecev

Za nov rekord morajo iztržiti več kot 35 milijonov dolarjev

Bo ta ferrari 275 P iz leta 1964 podrl rekord najdražjega avtomobila z dražb?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Med najdražjimi avtomobili, ki so jih kadarkoli prodali na dražbah, je Ferrari vedno zasedal najvišja mesta. Toda ferrari 275 P iz leta 1964 bi lahko presegel vse in postal najdražji avtomobil na svetu.

Edinstven primerek naj bi prodali za rekordno vsoto. | Foto: Ferrari Edinstven primerek naj bi prodali za rekordno vsoto. Foto: Ferrari

Bogata zbirka francoskega bogataša

Za volanom slovitega Ferrarija sta dirkala Jean Guichet in Nino Vaccarella in kot zadnja ferrarijeva tovarniška dirkača, leta 1964, uspela zmagati na sloviti dirki 24 ur Le Mansa. Izredno redki primerek, ki je zelo tesno povezan z dirkalnikom 250 LM in ne z 275 GTB, kot bi lahko predvidevali, je bil last zasebne zbirke Bardinon. Njegov lastnik je bil Pierre Bardinon, po njegovi smrti pa je lastništvo nad dirkalnikom dobila družina. V mestu Mas du Clos v osrednji Franciji je sloviti zbiratelj, predvsem dirkalnih Ferrarijev, hranil enega najbolj zaželenih ferrarijev na svetu. Ob pogledu na njegovo zbirko se je omehčal celo Enzo Ferrari, ki je nekoč izjavil, da ne bodo zgradili ferrarijevega muzeja, ker ga je Bardinon naredil namesto njega.

Veliko spoštovanje ni bilo prenapihnjeno, saj je imel Bardinon v lasti, skozi celotno življenjsko obdobje, več kot sto ferrarijev, med njimi tudi štiri modele 250 GTO, 250 Testa Rossa, več dirkalnikov serije P, izjemno redek prototip 268 SP in legendarni 335 S. Ker sta zakonca Bardinon umrla pred nekaj leti, bodo njuni potomci prodali nekaj primerkov iz očetove zbirke ter s tem poplačali davek za nepremičnino, ki so jo podedovali.

Rekord za najdražje prodano vozilo na dražbi naj bil zlahka padel

Avkcijska hiša Artcurial je model 335 S lansko leto prodala za več kot 35 milijonov dolarjev, ista hiša pa se sedaj pripravlja na prodajo modela 275 P na shodu Retromobile v Parizu. Glede na zgodovino samega dirkalnika naj bi po prvotnih napovedih cena močno presegla 35 milijonov dolarjev ter zlahka presegla rekordno vrednost, ki jo je s 35 milijoni, pred tremi leti, dosegel model 250 GTO.

Za zdaj je uradnih fotografij modela bore malo. Pred prodajo lahko pričakujemo zajetno fotogalerijo, do zdaj pa lahko uživamo v treh fotografijah iz časov, ko je sloviti dirkalnik zmagoval v Le Mansu.

Ferrari 275 P | Foto: Ferrari Foto: Ferrari

Ferrari 275 P je kot zadnji tovarniški ferrari zmagal na sloviti dirki 24 ur Le Mansa. | Foto: Ferrari Ferrari 275 P je kot zadnji tovarniški ferrari zmagal na sloviti dirki 24 ur Le Mansa. Foto: Ferrari

Ferrari 275 P | Foto: Ferrari Foto: Ferrari

 

 

 

Ne spreglejte