Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
26. 8. 2017,
4.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

letalo potovanje

Sobota, 26. 8. 2017, 4.20

6 let, 6 mesecev

Iz Londona neprekinjeno v Perth, morda celo v Sydney?

Izziv Boeingu, Airbusu in potnikom: Qantas želi uvesti 20-urni neprekinjeni polet Sydney-London

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Avstralski letalski prevoznik Qantas želi v roku pet let uvesti dobrih 20 ur dolg neprekinjenega poleta med vzhodno obalo Avstralije, Evropo in ZDA. Taki poleti bi do mej pognali tako dosege potniških letal kot tudi obremenitev za potnike. Predsednik Qantasa je družbi Boeing in Airbus že pozval, naj mu izdelata letalo z dovolj dolgim doletom.

Letalski prevoznik Qantas želi z neprekinjenimi leti povezati vzhodno obalo Avstralije z Londonom in New Yorkom.  | Foto: Qantas Letalski prevoznik Qantas želi z neprekinjenimi leti povezati vzhodno obalo Avstralije z Londonom in New Yorkom. Foto: Qantas

Že marca iz Londona v Perth na zahodu Avstralije, a želijo še dlje ...

Avstralska družba Qantas bo prihodnje leto marca začela ponujati neprekinjeni polet med Londonom v Angliji in Perthom v Avstraliji. Uporabljali bodo boeing 787. Za ta več kot 15 tisoč kilometrov dolg polet bodo potrebovali okrog 17 ur (v smeri letenja proti zahodu), čez pet leti pa si želijo neprekinjeni polet podaljšati še čez celotno Avstralijo do Sydneyja. Na avstralski vzhodni obali so precej večja mesta (Melbourne, Sydney, Brisbane) in ta mesta želijo povezati tako z Londonom, New Yorkom in tudi Parizom. 

Do zdaj so pri Qantasu na poti med Evropo in Avstralijo največkrat opravili postanek v Dubaju, ki je neposredno križišče med potmi iz Evrope, Afrike in Azije. Drzne načrte je ob predstavitvi poslovnih rezultatov za letošnje leto razkril predsednik uprave.

"Qantas je leta 1920 začel s prevozi pošte v nedostopne dele Avstralije, danes pa letno prepeljemo 50 milijonov potnikov. Želimo sprejeti izzive in premagati zadnje neosvojene mejnike. Leta 1947 smo morali do Londona opraviti sedem postankov, v devetdesetih letih le še enega. Pisal sem Boeingu in Airbusu in predsednikoma uprav predstavil ta izziv. Neprekinjeni let bi čas potovanja skrajšal za štiri ure," je dejal predsednik Qantasa Alan Joyce. V zadnjem poslovnem letu je Qantas pred obdavčitvijo zabeležil 1,4 milijarde dolarjev dobička.

Potniki v prvem razredu bi lahko na 20-urnem poletu uživali v optimalnem udobju nad 10 tisoč metri. | Foto: Qantas Potniki v prvem razredu bi lahko na 20-urnem poletu uživali v optimalnem udobju nad 10 tisoč metri. Foto: Qantas

Boeing in Airbus za 20-urni polet še nimata letala

Napoved takega poleta prinaša številna vprašanja. Tako Boeing kot Airbus trenutno nimata potniškega letala, ki bi imelo zahtevani doseg. Bodo naročila Qantasa dovolj mamljiva, da bi tako letalo lahko razvili? Blizu želenemu dosegu bi se lahko približala napovedana boeing 777-X in airbus A350-900ULR. Pri Qantasu bi lahko v tem primeru tudi dvignili cene vozovnic, ki bi prinašale polet brez vmesnih postankov. Na letalih bi bilo sicer prostora za okrog 300 potnikov.

Slovenski kapitan Andraž Kosi dobro pozna najdaljše neprekinjene komercialne polete z letali. | Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Slovenski kapitan Andraž Kosi dobro pozna najdaljše neprekinjene komercialne polete z letali. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi Kako bi se z rekordno dolgim poletom spopadli potniki?

Medtem ko imajo letala na tako dolgih potovanjih vedno dvojno posadko, več kot 20-urni poleti prinašajo velike obremenitve tudi za potnike. Ti sedijo v precej neudobnih sedežih, tlak v notranjosti letala pa mora biti prilagojen letenju na visoki višini. Tlak je podoben kot na višini okrog tri tisoč metrov in to potnike utrudi. Podobno kot bi bili 20 ur na vrhu Triglava. Celotna pot do Sydneyja sicer pelje kar skozi 10 časovnih pasov. 

"Zrak na letalu je veliko redkejši in izredno suh, posledica česar je utrujenost po dolgem poletu," pravi Andraž Kosi, slovenski kapitan pri družbi Emirates iz Dubaja, ki opravlja polete tudi na enem izmed najdaljših neprekinjenih komercialnih linij na svetu. V zraku preživi tudi več kot 17 ur na dan.

Medtem ko se je kot profesionalni pilot, ki se ima med poletom zaradi dvojne posadke možnost umakniti v svoje prostore in si privoščiti počitek, takih potovanj že navadil, je precej drugače z vsakdanjimi potniki.

Kosi: "Razmišljanje, da bomo lahko samo s pravilnim načinom potovanja premagali 'jet lag', je napačno. Ta ima največji učinek na človeško telo šele dan ali dva za tistim, ko smo že pristali na določeni destinaciji. Na negativne učinke se je najbolje začeti pripravljati približno dva dneva pred potovanjem. Našo biološko uro poskusimo čim bolj prestaviti na tisti čas, kamor potujemo. Če se le da, je čezoceanski polet dobro začeti v utrujenem stanju, brez kakršnegakoli alkohola in z veliko popite vode. Pred začetkom potovanja je dobro zaužiti tudi lahek obrok," dodaja Kosi.
Ne spreglejte