Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
16. 8. 2013,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto

Petek, 16. 8. 2013, 8.02

8 let

BMW M4 – študija novega bavarskega kupejevskega športnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Študija BMW M4 napoveduje zamenjavo dozdajšnjega športnega kupeja M3, ki jo bo poganjal trilitrski šestvaljnik z dvojnim turbopuhalom. Novega M4 bodo uradno predstavili januarja v Detroitu.

Novi M4 bo od M3 lažji za okrog 100 kilogramov

To je za zdaj sicer uradno še študija, a novi serijski BMW M4, ki ga bodo januarja predstavili na avtomobilskem salonu v Detroitu, bo zagotovo skoraj enak tej študiji. S plastiko CFRP, okrepljeno s karbonskimi vlakni, so izdelali streho, difuzor in sprednji spojler, s tem pa športnemu vozilu znižali težišče in tudi skupno maso. V primerjavi s prejšnjim M3 bo novi M4 lažji za okrog 80 do 100 kilogramov, zato lahko pričakujemo maso blizu 1.500 kilogramov.

Aerodinamični dodatki, keramične zavore

Tri večje odprtine na sprednjem delu vozila so namenjene dovodu zraka v motor, poleg hlajenja pa imajo tudi aerodinamičen učinek. Vertikalne zračne zavese skupaj z enoto airbreather omogočajo aerodinamično zaprtje blatnikov in s tem boljši pretok zraka in porabo goriva.

Za 20-palčnimi kolesi so opazne tudi zlate keramične zavore, ki bodo kot dodatek prvič na voljo pri športnem kupeju BMW.

Srce športnika bo šestvaljnik z dvojnim turbopuhalom

Ker je to še študija, uradni podatki o poznejših motorjih za zdaj še niso znani. Vseeno pa je znano, da bo BMW svoj stari štirilitrski atmosferski motor V8 zamenjal s trilitrskim šestvaljnikom z dvojnim turbopuhalom. M4 naj bi imel z njim tako nižjo porabo, kot tudi boljše zmogljivosti. Motor z dobrimi 400 "konji" in 480 njutonmetri navora bo od omenjenega osemvaljnika okrog 100 kilogramov lažji.

Čeprav naj bi pri BMW razmišljali tudi o štirikolesnem pogonu, bosta novega M4 poganjali le zadnji kolesi. Na voljo bo le samodejni sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko.

M4 bo dobil tudi prenovljeno geometrijo podvozja, tristopenjsko nastavljivo podvozje, elektronsko-mehanski servovolan, nepogrešljiv ostaja tudi mehanski diferencial.

M4 kupe le prva karoserijska različica nove družine športnikov

BMW bo poleg kupejevskega M4 na tej osnovi predstavil tudi športnega kabrioleta in štirivratno različico grand coupe, limuzinska različica športne serije 3 pa bo obdržala ime M3. Tudi to bodo predstavili januarja v Detroitu.

Ne spreglejte