Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 2. 2016,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BMW Moto GP

Sreda, 10. 2. 2016, 7.49

8 let

BMW-jeva cestna raketa, ki bo pazila na strasti Lorenza, Rossija in Marqueza

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
BMW bo vlogo varnostnega avtomobila na letošnjih dirkah Moto GP namenil športniku M2 coupe. Šestvaljni motor ostaja serijski, zato pa ima avtomobil varnostno kletko, odlične zavore in veliko karbona.

BMW-jev varnostni avtomobil iz leta v leto manjši

Začetki partnerstva med BMW in Dorno, promotorjem svetovnega prvenstva Moto GP, segajo v leto 1999, Bavarci pa uradni varnostni avtomobil izdelujejo že deset let. V zadnjih treh sezonah sta to vlogo na napetih motociklističnih dirkah opravljala BMW M6 gran coupe in BMW M4 coupe.

Letos bo za varnost na stezah pričakovano skrbel novi BMW M2 coupe, ki so ga Nemci predstavili prejšnji mesec na avtomobilskem salonu v Detroitu. Poganja ga trilitrski motor V6, ki zmore 365 "konjev" in 500 njutonmetrov navora. Avtomobil do sto kilometrov na uro pospeši v 4,3 sekunde in doseže najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro.

Veliko karbona, za ustavljanje skrbijo keramične zavore

Inženirji iz športnega oddelka BMW so varnostni avtomobil izdelali v desetih tednih, zanj pa so uporabili tudi inženirske rešitve iz modelov M4 GTS in M3. Motor je sicer ostal nespremenjen, zato pa sta iz karbona izdelana zadnji spojler in difuzor, avtomobil je dobil keramične zavorne diske in aerodinamične dodatke. Za potrebe varnostnega avtomobila so prilagodili tudi izpušni sistem, ki pa izhaja iz ponujenega v programu BMW Performance. Tudi kupec serijskega BMW M2 coupe si bo torej svoj avtomobil lahko delno približal tisti bavarski raketi, ki bo letos na dirkah Moto GP pazila na dirkače, kot so Jorge Lorenzo, Valentino Rossi in Marc Marquez.

Dodatna konzola za upravljanje varnostnih luči avtomobila

Zaradi dirkaške vloge je v notranjosti nepogrešljiva varnostna kletka. Ta izhaja iz zasnove kletke iz modela M4 GTS, ki pa so jo morali zaradi manjših dimenzij avtomobila M2 prilagoditi. Prostora za zadnje sedeže v varnostnem avtomobilu kajpak ni, zato pa je ta dobil utripajoče luči na strehi in dodatne utripajoče modre luči LED pri žarometih. Dodatne luči voznik in sovoznik upravljata prek dodatne konzole v avtomobilu. Oba bosta sedela na Recarovih športnih sedežih s šesttočkovnim varnostnim pasom, volanski obroč pa za razliko od serijskega avtomobila ni več v celoti odet v alkantaro.

Ne spreglejte