Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 8. 2019,
8.11

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Natisni članek

Porsche

Torek, 6. 8. 2019, 8.11

4 leta, 8 mesecev

Porsche svari pred ponarejenimi izdelki

Bi prepoznali ponaredek? Trg jih je poln, večina iz Kitajske.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Porsche kopije | Le del 60 tisoč ponarejenih izdelkov, ki so jih lani odkrili pri Porscheju. | Foto Porsche

Le del 60 tisoč ponarejenih izdelkov, ki so jih lani odkrili pri Porscheju.

Foto: Porsche

Porsche je lani zaplenil več kot 200 tisoč ponarejenih izdelkov s svojim logotipom, ki so bili vredni kar 60 milijonov evrov. Večina teh izvira iz Kitajske.

Avtomoto Porsche posnel nov video, za volanom je Slovenka #video

Pri Porscheju poudarjajo, da trg ponarejenih izdelkov cveti in da so vzeli pod drobnogled mrežo ponarejevalcev izdelkov s Porschejevim logotipom. V njihovi tovarni v Zuffenhausnu pri Stuttgartu imajo ekipo treh odvetnikov, ki se ukvarjajo prav s tem perečim problemom.

Ponarejen logotip Porscheja močno dvigne ceno

V pisarni odvetnika Andreasa Kirchgassnerja je mnogo privlačnih, a ponarejenih Porschejevih izdelkov – rdeč kavč, poster, ključi USB, okvirji za mobilne telefone in podobno. Toda to je le manjši del celotnega trga ponarejenih izdelkov, ki ni vezan le na poprodajne produkte, temveč tudi na prave rezervne dele njihovih športnih avtomobilov. S pomočjo interneta lahko danes take izdelke mnogo lažje prodajajo.

Kar 80 odstotkov ponaredkov izvira s Kitajske. Mnoge prodajajo tudi prek platform kot so Amazon, eBay in Alibaba. Pri Porscheju pravijo, da lahko ponarejen izdelek izdata že sumljivo nizka cena in slabo skopiran logotip družbe. Pri tem konja pogosto zamenjajo tudi s katero izmed drugih živali.

Avtomoto Z odličnim porschejem 911 bodo služili Hrvati, ne Slovenci #video

Lani zaplenili za 60 milijonov evrov ponarejenih izdelkov

Porschejev lov je obrodil sadove. Lani so zaplenili 200 tisoč ponarejenih izdelkov v vrednosti 60 milijonov evrov. Med temi je bilo 30 tisoč ponarejenih nadomestnih delov v vrednosti dva milijona evrov. Pri teh je močno vprašljiv tudi varnostni vidik, saj so med ponarejenimi izdelki tudi varnostne blazine, zavorni diski in podobno.

Občasno je ponaredke zelo težko prepoznati. V tem primeru so celo odtisi na embalaži videti pravi, enako velja za proizvodne kode. | Foto: Porsche Občasno je ponaredke zelo težko prepoznati. V tem primeru so celo odtisi na embalaži videti pravi, enako velja za proizvodne kode. Foto: Porsche

Ekipa treh odvetnikov, ki pri Porscheju skrbi za lov za ponarejenimi izdelki. | Foto: Porsche Ekipa treh odvetnikov, ki pri Porscheju skrbi za lov za ponarejenimi izdelki. Foto: Porsche

Ne spreglejte