SiolNET. Avtomoto Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avstrija: pet tisoč evrov subvencije

Avstrijci višajo subvencije, so primerljive s slovenskimi?

0,08

termometer

Grossglockner električni avto
Slovenski električni avtomobil na eni izmed avstrijskih polnilnic. Foto: Gregor Pavšič

Avstrijci so povečali subvencije za nakup električnih avtomobilov, ki pa so še vedno nižje za tisočaka od slovenskih. Severni sosedje s finančno pomočjo za postavitev polnilnic in celo nakup električnih koles.

Kupci električnih avtomobilov v Avstriji bodo dobili pet tisoč evrov subvencije. Ta je do zdaj znašala tri tisočake. Po besedah gospodarske ministrice Leonore Gewessler je to rezultat sodelovanja z avtomobilskimi trgovci, ki bodo prispevali prav povišico v višini dva tisoč evrov.

Prav tako bodo povečali državno pomoč pri postavitvi domače polnilnice na 600 evrov, v primeru večstanovanjskih stavb pa na 1.800 evrov.

Električen je slab odstotek voznega parka

Gewesslerjeva dodaja, da želijo naši severni sosedje kar najhitreje povečati število električnih polnilnic. Trenutno jih imajo okrog 5.500.

V Avstriji je trenutno registriranih skoraj 33 tisoč električnih vozil, kar pa še ne dosega odstotka celotnega voznega parka.

Subvencije tudi za električna kolesa

Subvencije bo Gewesslerina ekipa namenila tudi nakupu električnih koles. Ta subvencija bo znašala do 1.200 evrov. Država bo prispevala do 700 evrov, preostali del pa distributer.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin