Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tesla Motors

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 10.51

8 let

Ali Tesla Motors res kaže znake velikih težav ali gre za nevoščljivost tekmecev?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška potrošniška organizacija je kritizirala Teslo Motors, skrb glede prihodnosti družbe je izrazil tudi nekdanji podpredsednik General Motorsa. Je to res velik avtomobilski balon, ki lahko poči?

Ameriška potrošniška organizacija kritizirala, Musk izpostavlja zvestobo strank

Zadnji dvomi o družbi Tesla Motors so se začeli z mnenjem ameriške potrošniške organizacije, ki se je pritožila nad kakovostjo izdelave modelov S in zmožnostjo družbe za odziv na pritožbe strank. Soustanovitelj podjetja Elon Musk se je odzval, da je šlo za avtomobile iz začetnega obdobja proizvodnje in da so v poročilu omenjene težave že ovrgli. Poudaril je, da je isto poročilo našlo 97 odstotkov lastnikov tesle, ki bi Muskov avtomobil kupili še enkrat oziroma bodo ostali zvesti znamki.

Toda dejstvo ostaja, da je Tesla še vedno avtomobilski proizvajalec v nastajanju ter da njen razvoj temelji predvsem na kultu osebnosti, vizionarstvu, zanosu in sposobnost prepričevanja Elona Muska.

"Tesla kaže vse znake avtomobilskega proizvajalca v težavah"

Tesla Motors je trenutno vredna približno 27 milijard ameriških dolarjev, kar je ogromno denarja za proizvajalca, ki bi morda lahko letos dosegla raven 55 tisoč izdelanih oziroma prodanih vozil. Je torej Tesla velik balon, ki bi lahko kmalu tudi počil?

"Tesla kaže vse znake avtomobilskega proizvajalca v težavah. To so primanjkljaj gotovine, zavarovana lastnina in vse večji inventar družbe, kar bi bila za vsakega proizvajalca napoved težav, saj te nikoli nimajo le enega izvora," je položaj Tesle komentiral Bob Lutz, nekdanji podpredsednik Chryslerja in General Motorsa, kjer je bil odgovoren za chevroleta volta.

Lahko razvoj Tesle ogrozijo tudi tekmeci?

Tesla trenutno z vsakim prodanim avtomobilom še vedno izgubi približno štiri tisoč dolarjev (3,6 tisoč evrov), trenutno pa vse stavi na uspeh crossoverja modela X in naslednjega modela 3. S tem bi Američanom lahko uspel preboj na velik avtomobilski trg. Tam seveda ne bodo več sami, saj je bistveno večji doseg pri naslednjem leafu napovedal Nissan, premium proizvajalci, kot sta Audi in Mercedes-Benz, pa prav tako načrtujejo električne tekmece Tesli Motors.

Ne le da bodo morali Muskovi proizvodnjo z obema modeloma res kmalu dvigniti vsaj na 90 tisoč vozil letno, povečan obseg bo tudi preizkus kakovostne izdelave in celotnega poprodajnega aparata proizvajalca.

Delnica Tesle Motors še vedno velja za dober nakup

In še Teslina delnica. Konec junija leta 2010 je bila prvi dan na borzi vredna 23 dolarjev, septembra lani pa je dosegla rekordno vrednost 291 dolarjev. Zdaj je vrednost padla pod raven 210 dolarjev, a večina analitikov še vedno svetuje nakup.

Ne spreglejte