Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
18. 10. 2011,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tehno Avtomoto General Motors

Torek, 18. 10. 2011, 10.25

8 let

Aktivno komunikacijo med vozili in okolico razvija tudi General Motors

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški avtomobilski velikan za svoje nove modele pripravlja napreden komunikacijski vmesnik, ki bo omogočal aktivno komunikacijo med samimi vozili in med vozili in okolico.

Komunikacija, ki povezuje dogajanje v prometu z vgrajenimi varnostnimi sistemi

Umetna inteligenca v avtomobilih je bila sprva zasnovana na krmiljenju varnostnih sistemov, ABS-u, stabilizacijski elektroniki … Evolucija pa v napredne elektronske avtomobilske možgane prinaša možnost komuniciranja aktivnega komuniciranja med voznikom, vgrajenimi varnostnimi napravami in okolico, ki naj bi občutno zmanjšala možnost za neposredni nalet. Tovrstni komunikacijski sistem – ConnectedDrive – je v svojih vozilih že ponudil BMW, sedaj pa ga nameravajo razviti tudi v General Motorsu.

Razvijajo majhno prenosno napravo

General Motors namerava v prihodnje ponuditi majhno prenosno napravo, ki bo omogočala vzpostavitev tako imenovane "brezžične varnostne mreže", ki bo med seboj zmožna povezati več vozil in okolico, po kateri se ta vozila premikajo.

Naprava bo omogočala tudi povezavo z elektronskim modulom oziroma računalnikom v vozilu in posledično bo glede na informacije iz senzorjev varnostnih naprav, vgrajenih v to vozilo, obveščala voznika in aktivno posegala v delovanje naprav ter pomembne podatke pridobljene iz varnostnih naprav pošiljala tudi drugim vozilom, povezanim v mrežo. V praksi to pomeni, da bo na primer ob nenadnem silovitem zaviranju naprav zmožna sporočilo prenesti tudi preostalim vozilom v okolici, ki bodo glede na dobljeno informacijo samodejno aktivirali sistem za preprečevanje naleta.

Zadeva temelji na DSCR-komunikaciji

Delovanje sistema temelji na DSCR (Dedicated Short-Range Communications) načinu komunikacije, ki pokriva približno četrt milje (okoli 400 metrov) dolgo komunikacijsko polje v vse strani vozila in omogoča komunikacijo med vozili in tudi z okolico, npr. sporoča nevarnosti na območju gradbišč ali pa se aktivno poveže s prometno signalizacijo oziroma drugo cestno infrastrukturo.

Ne spreglejte