Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 17. 9. 2014, 12.08

8 let

Varno kolesarjenje je kolesarjenje z glavo, zaščiteno glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otrok do 14. leta mora na kolesu po zakonu obvezno uporabljati ustrezno čelado. Ne pozabite, da je taka zaščita več kot priporočljiva za vse kolesarje. Naj torej postane rutina, tako kot kapa pozimi.

Brez čelade na glavi naj se vaš otrok nikoli ne usede na kolo

Ne pozabite, da se nesreča vozi tudi na kolesu, rolerjih, skiroju … Zaščitna čelada tveganja za nesrečo seveda ne izniči, lahko pa zelo ublaži njene posledice in v najbolj skrajnih primerih lahko vašemu otroku prepreči invalidnost ali celo reši življenje. Psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa poudarja, da je zaščitno kolesarsko čelado vsekakor priporočljivo uporabljati na vseh vožnjah s kolesom in z drugimi prevoznimi sredstvi, ki človeku omogočajo hitrejše premikanje:

"Za otroke je do 14. leta obvezna, za vse pametne in odgovorne pa seveda tudi pozneje. Otroci morajo čelado uporabljati bodisi ko vozijo kolo ali tricikel bodisi kot sopotniki na kolesu. Priporočamo jo tudi na rolerjih in skiroju. Prav je, da čelada postane obvezen del opreme, ko se otrok odpravi na tako aktivnost."

Fizika je žal neusmiljena

Na pomen uporabe kolesarske čelade seveda najbolj nazorno opozarja dejstvo, da je naletna teža človeške glave pri hitrosti 20 kilometrov na uro skoraj 50 kilogramov. Predstavljate si torej padec pri tej hitrosti z višine enega metra in pol, na primer ob rob robnika. Posledice so žal lahko grozljive.

Statistika kaže, da so pri kolesarjih, ki so utrpeli hujše posledice v prometnih nesrečah, prav poškodbe glave najpogostejši vzrok težkih diagnoz, ki zahtevajo izredno kompleksno in dolgotrajno rehabilitacijo. Take poškodbe pa lahko pustijo posledice za vse življenje. Primarij Hermina Damjan, ki v URI Soča vodi oddelek za rehabilitacijo otrok, pove, da zelo hude poškodbe glave posledično lahko privedejo do nezmožnosti gibanja, nezmožnosti hranjenja, močno pa so lahko prizadeta tudi čutila.

Da kolesarska čelada res lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo, zgovorno priča tudi črna statistika. Kar tri četrtine vseh kolesarjev, ki so v lanskem letu tragično umrli na slovenskih cestah, ni nosilo zaščitne čelade.

Ne pozabite: večina kolesarskih nesreč se zgodi v naselju!

Uporaba zaščitne čelade je za Slovence in Slovenke, ki se s kolesom dnevno vozijo v službo, šolo ali po drugih opravkih, priporočljiva tudi zato, ker se večina hudih nesreč s kolesom zgodi ravno v naselju.

Število prometnih nesreč kolesarjev s posledicami je namreč v naselju štirikrat večje kot zunaj naselij. Lani je zaščitno čelado pri nesrečah v naseljih nosilo le 27 odstotkov poškodovanih kolesarjev, pri nesrečah zunaj naselij pa je bil delež kolesarjev s čelado 55-odstoten.

Zgledi vlečejo

Ne pozabite, da nesreča lahko spremeni kakovost življenja celotne družine, ne le poškodovanca. Zato pri kolesarjenju zlasti v prisotnosti otrok dosledno negujete varnost, kjer pa je čelada na prvem mestu. Ob tem pa ne pozabite, da so prvi kolesarski metri pomembna prelomnica v otrokovem spoznavanju prometa. Pri tem seveda je ključen starševski zgled, saj prav na kolesu otrok prvič postane voznik. Starši, vzgojimo torej otroke v odgovorne voznike!

Izberite pravo in jo tudi uporabljajte pravilno

Pri nakupu kolesarske čelade obvezno preverite njen varnostni certifikat. Ustrezno varnost namreč zagotavljajo zgolj ustrezno narejeni izdelki, testirani in potrjeni s homologacijo po standardu ECE. Pri izboru, zlasti za otroka, je pomembno, da upoštevate tudi njegove želje glede videza čelade (barva, poslikave …). Če mu ne bo všeč, je velika možnost, da jo bo pogosto "pozabil" dati na glavo. Pomembno je tudi, da ne kupite premajhne oziroma prevelike čelade. Ključen je podatek o obsegu glave, ki jo bo čelada ščitila. Zmerite torej obseg.

Nujna je tudi natančna uporaba kolesarske čelade. Ob tem moramo dodati, da ni dovolj, da si čelado zgolj nataknemo na glavo. Da bi ta lahko opravila svoje delo, mora biti tudi pravilno zapeta. Zategnite paščke, saj čelada ne sme ohlapno sloneti na zadnjem delu glave, ker se v takem primeru pri padcu ali na letu lahko celo odtrga z glave in ne zagotavlja zaščite. Varnostni trak seveda ne sme biti preveč tesen, mora se premikati, kar pomeni, da lahko z nameščeno čelado normalno govorimo.

Ne pozabite na prometno sobivanje

Čelada na glavi pa še ne pomeni, da je kolesar, mlad ali pa star, svoje dolžnosti varnega kolesarjenja izpolnil. Ne pozabite na vplive prometa. Večkrat se zgodi, da kolesarji pozabijo, kako izredno ranljivi in izpostavljeni so ter da ne sedijo v vsaj tono težkem pločevinastem vozilu, kjer potnike ščitijo zračne blazine in karoserijske strukture. Vsekakor morajo oboji, vozniki in kolesarji, gledati daleč naprej, da bi se lažje izognili nevarnim situacijam ali jih vsaj predvideli.

Prepogosto se tudi dogaja, da voznik ali sopotniki posebej v mestih ne pogledajo, preden odprejo avtomobilska vrata. S tem neposredno blokirajo pot kolesarju, ki se lahko težko poškoduje.

Previdnost je torej še vedno mati modrosti tako na kolesu kot tudi za volanom. K temu pa dodajte še strpnost in kulturo ter kolesarsko čelado in hitro bomo na varni poti.

Ne spreglejte