Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
20. 3. 2012,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Torek, 20. 3. 2012, 9.08

8 let

Mraz in sneg nista ovira za zimske počitnice na kolesih …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z avtodomom adria super sonic smo se v letošnji zimi podali v gore, v toplice in na morje ter se prepričali, da se sodobna hiša na kolesih odlično obnese tudi v hladnem delu leta.

Ne samo poletje in pomlad, tudi zima ima svoje čare

Ja, karavaning že kar dolgo časa ni več samo domena toplejšega dela leta, saj si sodobni nomadi želijo svet na kolesih odkrivati tudi tam, kjer bolj kot hladno pivo prija skodelica vročega čaja. Jasno, aktiven življenjski slog se pač odvija tudi pozimi na strmih smučarskih pobočjih, v tekaških "špurah" gorskih dolin, v adrenalinskih snežnih parkih in v novoletnem iskanju, recimo, najlepših ognjemetov in najbolj divjih zabav po evropskih prestolnicah.

Ne pozabite pa tudi dejstva, da zima v karavaning prinaša tudi nižje, zunajsezonske cene najema vozil, zato, če je v vas saj malce avanturista, ki ceni svobodo odprtih cest, velja resno razmisliti o zimski alternativi na kolesih. Zima pa prinaša tudi manj gneče na poleti tradicionalno obleganih turističnih destinacijah in znamenitostih, kar pomeni, da je tudi parkiranje manj stresno in bližje kraju, ki ga želimo obiskati.

Važno je ogrevanje

Seveda pa tovrstna potovanja zahtevajo vozila, ki zmorejo ustrezno ogreti svoj bivalni del tudi takrat, ko motor ne deluje. Najpogostejši način ogrevanja bivalnika predstavljajo naprave, ki s pomočjo plinskega grelca in ventilatorja razpihujejo topli zrak, ki ga je z malce osebne iznajdljivosti ali pa z nakupom dodatne opreme možno speljati celo naravnost v smučarske čevlje v garažni boks bivalnika. Luksuz, kajne? Avtodom praktično na oziroma ob smučišču, topli "pancarji" in svež, nedotaknjen pršič ... V manjših, tako imenovanih VAN bivalnih kombijih, svojo nalogo dobro opravlja tudi recimo v avtomobilskem svetu bolj znan grelec Webasto.

Zadnji "toplotni" hit pa v bivalnikih predstavljajo toplovodni talni sistemi, ki po celi površini zelo enakomerno segrevajo zrak in izničujejo učinke toplotnih mostov ter preprečujejo nadležno vlago v avtodomih. S tovrstnim sistemom smo v našem testnem integrirancu brez težav prespali v zasneženi alpski dolini pod Poncami pri temperaturah krepko pod ničlo, preživeli aktivni termalni konec tedna v Moravskih toplicah in uživali morski spokoj v kampu Lucija na slovenski obali.

Skrbneje izberite sopotnike

Zimske počitnice na kolesih so res lahko povsem enako zabavne kot tiste poleti in spomladi, a ne pozabite, da zima vseeno zahteva več načrtovanja, prilagajanja in opreme. Ne pozabite, da pri temperaturah pod ničlo verjetno ne boste posedali pod tendo pred avtodomom, pa tudi dan je bistveno krajši kot poleti, kar pomeni, da boste zagotovo več časa primorani preživeti znotraj vozila. V dolgih zimskih večerih zato TV s satelitsko anteno in kakšnim predvajalnikom vsekakor predstavlja opremo z dodano vrednostjo. Ne pozabite pa tudi na ustrezen tloris vozila in število potnikov, da gneča ne bo povzročala slabe volje na poti. Za prvo karavaning zimsko potepanje izberite sopotnike, ki jih dobro poznate, saj boste z njimi v razmeroma majhnem bivalnem prostoru preživeli kar precej časa.

Ne pozabite na težavo, ki se ji reče led

Nizke temperature seveda spreminjajo agregatno stanje tekočin. Zelo pomembno je torej, da v parkiranem avtodomu, če ga v svoji odsotnosti ne ogrevate, iz vodovodne napeljave in rezervoarjev izpraznite vodo, da preprečite zmrzovanje in poškodbe cevi, črpalk in rezervoarjev. Če nimate ogrevanega rezervoarja odpadne vode, morate poskrbeti za njegovo hitro praznjenje, da vam zmrzal ne bo zamašila odtoka.

Energijska neodvisnost je pozimi še pomembnejša

Zimsko potovanje z avtodomom je na nek način še pristnejša karavaning izkušnja, saj vam bo na poti na voljo bistveno manj odprtih kampov kot spomladi in poleti. Tako boste še bolj občutili prednosti svoje hiše na kolesih, ki pa jo, če je le možno, opremite še z dodatnimi viri energije. Manj kampov pomeni tudi manj električne energije iz omrežja, zato razmislite o še enem bivalnem akumulatorju, vsekakor so dobrodošle tudi sončne celice in v tistih večjih avtodomih celo pomožni električni agregat. Ja, krajši dan pač pomeni več časa prižgane luči, dodatne porabnike iz naslova zabavne elektronike, posledično pa tudi več porabljene energije.

Z zimo na cesti ni šale

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da zimska oprema velja tudi za bivalna vozila. Pri načrtovanju poti upoštevajte večje dimenzije vozila, saj je zasnežena cesta zaradi napluženega snega lahko tudi precej ožja, pa tudi primernih obračalnih mest bo zaradi snega na voljo manj. Pri določanju potovalnih etap ne pozabite preveriti vremenske napovedi, da se ne boste zjutraj zbudili sredi snežnega viharja nekje pod vrhom kakšnega prelaza in boste odrezani od sveta. Skrbno izberite tudi parkirni prostor, da vam v primeru poledice ali sneženja ne bo treba speljevati v strm klanec. Bodite previdni, saj tri tone težkega avtodoma ni lahko poriniti, če precenite zmogljivosti zimskih gum ali naklona in obstanete v snegu.

Na snegu v Tamarju smo se lahko prepričali, da ima srebrni velikan nizek tolerantni prag, kar zadeva zagotavljanje oprijema pri speljevanju. Ne pozabite tudi na prilagojeno hitrost, večjo varnostno razdaljo in zavorno pot, na katero seveda vpliva "stanovanjska" masa vozila. Pomembno je tudi, da se pred začetkom vožnje znebite debele snežne odeje na strehi, ki lahko poseže v težiščno točko vozila in med vožnjo zdrsne na cestišče.

Ne spreglejte