Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Moto Avtomoto

Petek, 1. 4. 2011, 12.50

8 let

Izbor motocikla za začetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj naj med številnimi raznovrstnimi motocikli izbere začetnik, da si olajša prve kilometre in predvsem, da jih preživi. Priporočamo manj zmogljive nagce in manjše potovalne polterenske motocikle.

Izogibanje skrajnostim

Nekaj je jasno že na prvo misel. Superšportnikov in čoperjev se je bolje izogibati. Nekdo, ki nima motociklističnih izkušenj, si ne zna niti predstavljati, kaj šele obvladati zmogljivosti "cestakov". Poleg tega jih je zaradi spuščenega krmila in namembnosti za visoke hitrosti težje upravljati s krmilom ali popravljati napake. Podobno velja za okorne in težke čoperje, ki s "pokvarjeno" ciklistiko težko vstopajo v zavoj. Čeprav imajo varno nizek sedež, pa zaradi glomaznosti težko manevriramo pri nizkih hitrostih. Razen če so nekoliko nekonvencionalni, kot na primer honda VT 750 S.

Dobro v teoriji ni nujno dobro v praksi

Na videz se zdi za začetnika idealen terenski motocikel ali supermoto motocikel oziroma njegove variacije tipa KTM duke. Je namreč najlažji, najokretnejši in omogoča popravljanje napak. Seveda ne mislimo, da bi začetnik vozil po makadamu, ampak v nasprotju s superšportnim motociklom, kjer zdrs običajno pomeni padec, na tovrstnih dvokolesnikih zdrs pomeni le zabavo. Toda terenski in supermoto motocikli so običajno visoki, kar ni najbolje za začetnike, in večinoma jih poganjajo precej brutalni enovaljniki.

Najboljši so kompromisni polterenski motocikli ...

Idealni so potovalni polterenski motocikli majhnih prostornin in dvovaljne zasnove. Imajo visoko krmilo, udoben položaj, lahkotno ciklistiko, ne preveliko moč in ne preveliko težo. Poleg tega so tudi nekoliko odpornejši proti udarcem, če nam pri kakšnem speljevanju ali parkiranju padejo na tla. To so motocikli tipa honda transalp, aprilia pegaso in malo bolj terensko zasnovana BMW F 650 GS in yamaha tenere. Njihova vsestranska uporabnost je še dodatno dobrodošla, dokler se voznik ne odloči, kakšen motocikel in v kakšnih razmerah želi voziti.

… ali nagci majhnih prostornin

Za začetnika, ki je prepričan, da želi ostati le na asfaltu, so primerni tudi majhni (pol)slečeni motocikli. So lahkotni in preprosti za upravljanje ter imajo visoko krmilo, kar pomeni udobno sedenje in dober nadzor. Tukaj mislimo predvsem na tudi cenovno ugodne motocikle, kot so honda CBF 600, yamaha XJ6 diversion in arilia shiver 750. Lahko so tudi povsem slečeni motocikli, kot na primer ducati monster, BMW F 800 R in nov suzuki GSR 750, kjer je koristno to, da zračni tok voznika opozori, ko ga zapelje hitrost. Če nočemo, da nas zapelje, pa si omislimo retro motocikle tipa moto guzzi V7 caffe classic ali triumph boneville. Ti so resnično namenjeni uživanju.

Koliko valjev naj ima, da prijazno podaja moč?

Manj valjev pomeni večjo odzivnost motocikla v nižjih vrtljajih, kar je po svoje dobro, a pomeni tudi več tresljajev in agresivnejše odzivanje na ročico za plin, kar za začetnika ni najbolje. Več valjev pomeni, da je motor v nižjih vrtljajih zelo pohleven in prijazen, ko zmoremo več, pa ga vrtimo višje, ker dosega bistveno več moči – kot na primer honda hornet ali kawasaki Z 750. Morda je najboljši vmesni kompromis s tremi valji, kot jih ima na primer triumph street triple, ali pa motor V4 majhne prostornine, kot ga bo imela prihajajoča honda crossrunner.

Kaj pa elektronska pomagala?

Elektronike bi se začetnik moral izogibati, ker pomeni nevarno potuho. Če se že v štartu navadimo del znanja in odgovornosti prelagati na elektroniko, ne bo iz tega nič dobrega. Tak voznik bo vedno obsojen na motocikle s pomagali, obenem pa oropan užitkov, ki jih lahko nudi le svobodo rokovanje s strojem. Namesto nadzora zdrsa pogonskega kolesa si raje kupimo motocikel z močjo, ki jo lahko obvladamo. Morda pride začetniku prav le protiblokirni zavorni sistem, ki zmanjša število nepotrebnih padcev ob prestrašeno-paničnih potegih zavorne ročice.

Pozor!

Opozoriti je treba na pretiravanje pri strahu pred močjo in togostjo motocikla. Motor, ki ima premalo moči (glede na svojo maso ali prestavna razmerja), je nevaren pri prehitevanju. Po drugi strani poceni motocikli z "mehkimi" okvirji onemogočajo natančno vožnjo, kar bo po začetnem navajanju kmalu postalo moteče in tudi nevarno. Zato tudi klasični skuterji niso dobra rešitev za uvajanje v svet motociklizma, še posebej če imajo tudi majhna kolesa. Tisti, ki že v najstništvu vedo, da bodo superšportniki njihov svet, imajo možnost izbire osminke ali četrtlitrskih različic velikih športnih strojev kot so aprilia, yamaha in honda. Drugi mladoletniki pa dobijo letos še eno odlično možnost v obliki KTM-a duke 125.

Ne spreglejte