Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
7. 1. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Natisni članek

varčna vožnja nasvet gorivo

Sobota, 7. 1. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Boste letos vozili bolj varčno? Privarčujete lahko 600 evrov #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Vsak avtomobil s klasičnim motorjem na notranje izgorevanje potrebuje pogonsko gorivo, njegova poraba pa je močno odvisna od spretnosti ter navad voznika. Kdor je varčen voznik, lahko porabi tudi četrtino manj goriva in na letni ravni privarčuje okrog 600 evrov.

Poraba goriva je precej odvisna od voznih navad in predvidevanja prometa. | Foto: Ciril Komotar Poraba goriva je precej odvisna od voznih navad in predvidevanja prometa. Foto: Ciril Komotar

Koliko letno porabite za gorivo?
Nasveti za varčno vožnjo


Uradni podatki o porabi goriva so nezanesljivi

Uradni podatki o porabi goriva novih avtomobilov so povsem nerealni, saj gre za laboratorijske meritve in za zdaj še ne meritve v realnem prometu. Zato je podatek o dejanski porabi goriva še najbolj odvisen od znanja vožnje in voznih navad lastnika avtomobila. Danes lahko tudi bencinski motorji na 100 kilometrov porabijo le šest litrov goriva, pri dizelskih motorjih pa se je poraba goriva pri nekaterih naših testnih avtomobilih že spustila krepko pod pet litrov na sto kilometrov.

Moderni avtomobili poznajo eko način vožnje, ki prilagaja delovanje avtomobila kar najmanjši porabi goriva. Avtomobili voznika tudi opozarjajo, naj izbere drugo prestavo menjalnika, svetujejo mu tudi, kako naj prilagodi vožnjo in varčuje z gorivom. Boljši premium avtomobili imajo povezano delovanje menjalnika in navigacijske naprave, zato avtomobil že tudi samodejno predvideva konfiguracijo ceste in prilagaja delovanje motorja, izbiro prestave in podobno.

Kdor letno prevozi 20 tisoč kilometrov, za gorivo odšteje okrog 1.500 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Kdor letno prevozi 20 tisoč kilometrov, za gorivo odšteje okrog 1.500 evrov. Foto: Gregor Pavšič

Dodatna dva litra goriva na 100 kilometrov: 50 evrov na mesec, 600 evrov na leto

Razlike v porabi goriva pri istem avtomobilu so lahko velike. Kdor zna voziti varčno, bo lahko na 100 kilometrih porabil tudi dva litra goriva manj do agresivnejšega voznika, ki slabše predvideva promet, svojo hitrost, izbiro prestav in vrtljaje motorja.

Dva litra pomeni okrogla dva evra, kar lahko mesečno pri od dva do tri tisoč prevoženih kilometrih pomeni dodatnih 50 evrov stroškov zgolj zaradi neprevidne vožnje. Na letni ravni to znese okrog 600 evrov, ta znesek pa ne upošteva tudi hitrejše obrabe različnih vitalnih delov avtomobila (gume, zavorni diski in ploščice, sklopka …). Več kot vozimo, večji je lahko prihranek oziroma nasprotno.

Koliko letno porabite za gorivo vašega osebnega avtomobila?

  • do 500 evrov
    11,53 %
    83 glasov
  • od 500 do 1000 evrov
    20,97 %
    151 glasov
  • od 1000 do 1.500 evrov
    29,58 %
    213 glasov
  • od 1.500 do 2.000 evrov
    14,31 %
    103 glasov
  • nad 2.000 evrov
    23,61 %
    170 glasov
Oddanih 720 glasov

Podobne izračune kaže tudi raziskava v Veliki Britaniji

Podobni so tudi izsledki raziskave britanske zavarovalnice Direct Line, kjer so analizirali dva tisoč voznikov in njihovih 319 tisoč različnih poti. Medtem ko najbolj varčni v povprečju letno za gorivo odštejejo 837 funtov (980 evrov), najbolj potratni v povprečju plačajo 1.400 funtov (1.630 evrov). To je kar 67 odstotkov več oziroma okroglih 50 funtov na mesec.

Agresivni britanski vozniki v povprečju z eno posodo goriva prevozijo 666 kilometrov, tisti varčnejši pa več kot 1.100 kilometrov. Britanci, ki letno prevozijo 13 tisoč kilometrov, v enem letu posodo za gorivo popolnoma napolnijo dvanajstkrat, energijsko potratnejši vozniki pa na isti razdalji dvajsetkrat.

Na trgu že ostajajo alternativni pogoni, kot je na primer avtoplin LPG. Cena enega litra znaša okrog 50 centov, vložek v tovarniško ali naknadno predelavo pa okrog tisoč evrov. | Foto: Klemen Korenjak Na trgu že ostajajo alternativni pogoni, kot je na primer avtoplin LPG. Cena enega litra znaša okrog 50 centov, vložek v tovarniško ali naknadno predelavo pa okrog tisoč evrov. Foto: Klemen Korenjak Nasveti za varčno vožnjo

Najpomembnejše je predvidevanje in z njim povezano vzdrževanje zagona oziroma inercije avtomobila. Energijsko zelo potratno je nenadno sunkovito zaviranje in nato pospeševanje. To velja tudi za vožnjo v koloni, kjer se lahko s predvidevanjem in opazovanjem prometa izognemo tako zaviranju kot tudi naletu. Tekoča vožnja bo prijazna tako do porabe goriva kot tudi do počutja potnikov v avtomobilu.

Dokler motor še ni ogret na delovno temperaturo, porabi več goriva ... | Foto: Gregor Pavšič Dokler motor še ni ogret na delovno temperaturo, porabi več goriva ... Foto: Gregor Pavšič Večkrat je treba preveriti tlak v gumah, saj prenizek povečuje porabo goriva.

Avtomobil še posebej veliko energije porabi ob speljevanju, ko se premakne iz mirovanja v gibanje. Speljevanje naj ne bo agresivno.

Izbira previsoke prestave med vožnjo, zaradi česar padejo vrtljaji motorja, prav tako negativno vpliva na porabo goriva. Moderni avtomobili vozniku sporočajo, kdaj naj zamenja prestavo menjalnika. Kdor tega sistema nima, mora poznati osnovne značilnosti motorja in območje njegovega delovanja z največjo količino navora.

Na porabo goriva vpliva tudi aerodinamika, zato se je treba izogibati vožnji z odprtimi okni, s strešnimi nosilci in podobno. Motor veliko goriva porabi, ko je neogret. V zimskih časih je zato energijsko vprašljiva vožnja na zelo kratke razdalje, kjer se motor ne ogreje na delovno temperaturo.

Ob različnih postankih je smiselno ugašati motor. Večina novih avtomobilov to naredi samodejno s sistemom start&stop.
Ne spreglejte