Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
16.52

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Natisni članek

advertorial Izberi drugačno pot Asfaltna džungla

Petek, 26. 10. 2018, 16.52

2 meseca, 3 tedne

Kolesar v zeleno, avtobus pa ...

Pred nami je tretji in zadnji SUV-izziv, v katerem raziskujemo psihologijo neobzirne vožnje. Tudi tokrat se je v raziskovanje asfaltne džungle podala štiričlanska ekipa. Kot glavna zvezda je nastopil šarmantni Renault Koleos, ki se je pustil voditi zadnjemu kandidatu Kristijanu Benčini. Tudi v tretje nista manjkala glavna ambasadorja Sašo Stare in dr. Vesna Radonjič Miholič, ki sta budno spremljala dogajanje na poti.

Zgoščen promet v mestu? Ni panike!

Še preden je sedel za volan Koleosa, je Kristijan priznal, da ga pri drugih voznikih moti predvsem premajhna varnostna razdalja. Na ekspediciji pa je zelo hitro ugotovil, da ga še marsikaj spravlja ob živce. Še dobro, da je imela Vesna pravi odgovor na najrazličnejše situacije, tudi najbolj kritične.

Začelo se je na križišču pri glavni železniški postaji. Ko je kolesar želel varno zapeljati čez prehod za pešce, je mimo njega zelo nevarno zapeljal voznik avtobusa, ki ni upošteval prednosti kolesarja. Ekspedicija se je zdrznila in zmajala z glavo. Kristijan je pri tem popravil svojo trditev ob začetku vožnje: "Ko si me prej vprašal, kaj me moti. To, ko vidim voznike avtobusa, da se pogovarjajo s telefonom v roki in vozijo 50 ljudi naokoli. "

Renault | Foto:

Pot se je nadaljevala v podobnem ritmu, kot se je začela. Kolona pločevine se je premikala po polžje, saj drugače ni šlo. Kljub hitrostnim omejitvam in neizmerni gneči, ki je pravzaprav čisto normalen pojav ob tej uri dneva, pa so mimo pridrveli tudi kakšni neobzirni vozniki, ki so skušali na vsak način izsiliti prednost in prehitevati. Pa čeprav v resnici s svojo nervozo niso prišli daleč.

Tudi Kristijan je na koncu priznal, da se med vožnjo včasih pusti sprovocirati, ga zanese in izusti tudi kakšno kletvico. In kaj lahko naredimo, da ostanemo vzorni vozniki? Vesna svetuje: "Ko se razjeziš, si poskušaš reči, da je imel verjetno tisti voznik že razlog ali pa da je naredil napako. Istočasno mogoče poskusimo dihati ali pa šteti v sebi."

Renault | Foto:

Povzetek vseh treh ekspedicij

Vse tri SUV Renault ekspedicije so dodobra povišale raven stresa pri vseh treh kandidatih in včasih tudi pri razigranem Sašu Staretu. Je pa zato Vesna ostajala mirna, kandidate spretno vodila skozi asfaltno džunglo in jim s preprostimi nasveti pomagala, da so našli drugačno pot. Pot, ki je predvsem bolj obzirna in umirjena.

Neobzirnosti, ki jih je ujela celotna ekspedicija:

- neupoštevanje prednosti kolesarja,

- napačno parkiranje na parkirnih mestih za invalide,

- prehitra vožnja,

- vožnja skozi rdečo luč,

- prehitevanje čez neprekinjeno črto,

- besno hupanje,

- uporaba telefona med vožnjo,

- prepočasna vožnja,

- napačno ustavljanje na cestišču.

Vesna svetuje: kako se odzvati v vseh teh okoliščinah

Hupanje, preklinjanje, žuganje in nepravilno prehitevanje. Kaj se nam dogaja med vožnjo? Včasih je tako, kot da so nam vsi, ki se vozijo pred nami, v napoto. Zakaj smo za volanom tako nestrpni in vzkipljivi?

Ura tiktaka, srčni utrip se pospeši, dlani se potijo, v obraz postajamo vedno bolj rdeči … Smo tik pred tem, da samo še eksplodiramo. To je približek počutja voznika, ki se vsak dan znajde v naši asfaltni džungli. Zakaj džungla? Zato, ker iz nas potegne ves spekter čustev, ki pa niso vedno najpozitivnejša.

Da bi poiskali drugačno pot in postali boljši vozniki, ki bi bili bolj obzirni in strpni, Vesna svetuje:

#Povečajte empatijo do drugih udeležencev v prometu.

#Ob prekrških drugih ohranite mirno kri.

#Ne divjajte, prehitra vožnja viša raven stresa.

#Ne pustite se sprovocirati nestrpnežem.

 

Renault SUV | Foto: Vse tri ekspedicije so se uspešno končale, vendar pozor: dogajalo se bo tudi na Facebooku. Zapišite poseben datum: 30. 10. 2018. Takrat boste lahko prav vi odločili, kdo izmed treh SUV Renault avanturistov je najbolje obvladal asfaltno džunglo in kdo si zasluži nagrado – nepozaben vikend razvajanja.

Oglejte si še prvi dve ekspediciji:

Renault
Avtomoto "To pa je džungla!"
Renault
Avtomoto Renault Captur raziskuje asfaltno džunglo

 

Ne spreglejte