Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
18.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Asfaltna džungla advertorial Izberi drugačno pot

Sreda, 24. 10. 2018, 18.21

2 meseca, 1 teden

"To pa je džungla!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Iskren vzklik Borisa, voznika druge SUV Renault ekspedicije, dobro povzame stanje na naših cestah. 

Renault Kadjar | Foto:

Čas je za drugo SUV Renault ekspedicijo. Tokrat se je v raziskovanje asfaltne džungle podal Boris Bolte, ki je z Renault Kadjarjem poiskal drugačno pot. Skupaj s svojima sovoznikoma je namreč raziskoval psihologijo neobzirnih voznikov na naših cestah.

Renault Kadjar, opremljen z vsemi dodatki za varno in strpno vožnjo tudi v najbolj kočljivih in prometnih kotičkih prestolnice, je bil glavna zvezda tokratne ekspedicije.

Tudi tokrat sta se raziskovanju priključila voditelj Sašo Stare in psihologinja dr. Vesna Radonjić Miholič. Na cesti je bilo zelo burno in živčno. Tričlanska odprava je namreč doživela kar nekaj kočljivih in pravzaprav vsakodnevnih prometnih zapletov, pri katerih nam praviloma raven stresa močno poskoči.

Kaj se je dogajalo na drugi ekspediciji?

Na običajni mestni poti in ob največji prometnih konici so že po nekaj minutah vožnje doživeli prvi zaplet: kolesarja, ki je mimo prikolesaril z mobilnim telefonom v roki. "Absolutno nesprejemljivo je uporabljati mobilni telefon. Najbolje in najbolj varno bi bilo, da ga preprosto izključimo in ga med vožnjo ne uporabljamo," je bila prva analiza Vesne Radonjić Miholič.

Renault Kadjar | Foto:

Že čez nekaj minut je sledil nov zaplet: živčen voznik, ki je vozil za našo ekspedicijo, je najprej neobzirno hupal, potem pa jo je celo prehitel prek neprekinjene črte. Takoj se je začutilo, da sta Sašo in Boris podlegla pritiskom nervoznega voznika, raven stresa se je povišala. Vesna je po drugi strani ostala mirna in je predlagala: "Takšnega voznika je najbolje ignorirati, včasih pa je morda bolj smiselno, da pogledamo, ali imamo možnost, da se umaknemo in da ga spustimo mimo. S tem bomo zmanjšali tako svojo kot njegovo nestrpnost."

Kako torej izbrati drugačno pot?

Boris je asflatno džunglo obvladoval suvereno in brez stresa. Ni pa vedno tako preprosto, zato smo dr. Vesno Radonjić Miholič prosili še za dodatne napotke.

Renault Kadjar | Foto:

Zdi se, kot da nas pri izkazovanju negativnih čustev vodi predvsem dejstvo, da smo anonimni in skriti v svojem jeklenem konjičku. Z našo hipotezo se strinja tudi Vesna: "Zagotovo smo v avtomobilu bolj zavarovani, anonimni, prežema nas občutek, da smo na svojem teritoriju, kjer lahko do določene mere postavljamo svoja pravila in vrednote. Vse prepogosto pozabljamo, da lahko le vsi skupaj zagotavljamo varnost in udobnost, da je solidarnost med vozniki prvi pogoj za umirjeno, udobno in varno vožnjo."

To pomeni, da bi morali poleg strpnosti pri vožnji vključiti tudi empatijo do drugih udeležencev v prometu. Nismo sami s svojimi težavami in frustracijami, prav vsak voznik v avtomobilu nosi s seboj svoj dnevni odmerek stresa in težav.

"Številni vozniki z vožnjo uresničujejo svoje potrebe po potrjevanju, dokazovanju, tekmovanju z drugimi. Nekateri pa vožnjo uporabljajo za razbremenitev raznovrstnih frustracij in napetosti, kar je skrajno nevarno," opozarja dr. Vesna Radonjić Miholič. Svoj ventil za sproščanje moramo zato poiskati drugje ali pa tudi med vožnjo, vendar tako, da v njej uživamo, se prepustimo lagodju in pozabimo na čas, ki drvi mimo nas. S hupanjem in preklinjanjem prav gotovo ne bomo prišli hitreje do cilja, bomo pa nedvomno poskrbeli za povišanje tlaka – tako pri sebi kot pri vseh preostalih voznikih.

Zakaj smo nestrpni?

"Nestrpnost je poteza, ki včasih kaže tudi na naš lastni strah biti sam s seboj, je del bega od sebe, odtujenosti. Mudi se mi, delam vtis, da imam veliko pomembnih obveznosti, svet bo prikrajšan za moje dejavnosti, ki bi jih lahko opravil, medtem ko čakam," je prepričana Radonjić Miholičeva. Pri tem opozarja, da pri svojem početju seveda včasih tudi posnemamo druge, potegne nas na splošno hitrejši ritem. "Če se gibate v skupini, se boste bolj ali manj zavestno prilagajali njeni hitrosti (to uporabljamo tudi v športu)," pojasnjuje, ampak to pravilo naj ne velja v prometu, kjer je zmernost absolutna zmaga nad drugimi.

Renault Kadjar | Foto:

Z Vesno in Sašem v iskanju bolj strpnega jaza

Ker se na naših cestah dnevno odvijajo zgodbe, nabite z nepremišljeno živčnostjo, se je SUV Renault ekspedicija odpravila na pot in ugotavljala, kako poiskati bolj umirjeno plat vožnje.

Renault SUV | Foto:

V prihodnjih dneh se bo na tretjo ekspedicijo odpravil še zadnji kandidat, ki bo sedel za volan Koleosa. Kako se bo on spopadel z živčnimi situacijami na poti in kako mu bosta pri tem pomagala Vesna in Sašo, spremljajte tudi na Siol.net.

Dogajalo se bo tudi na Facebooku. Zapišite poseben datum: 30. 10. 2018. Takrat boste lahko prav vi odločili, kdo izmed treh SUV Renault avanturistov je najbolje obvladal asfaltno džunglo in kdo si zasluži nagrado – nepozaben vikend razvajanja.

 

Ne spreglejte