TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
16.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planet TV

Torek, 2. 12. 2014, 16.07

8 let, 3 mesece

Alenka Godec: Še jaz se pri svojih letih rada učim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Alenka Godec je ena najvidnejših slovenskih pevk. Po izobrazbi sicer profesorica nemščine je leta 1988 s skupino Cafe nastopila na Pop delavnici, kjer je skupina za pesem Tvoja dobila kar tri nagrade, kar ni uspelo še nikomur. Alenka je tik pred izdajo novega albuma, na katerem bodo ponovno avtorske skladbe, spisane posebej za njo.

Alenka, to bo za vas nov izziv, saj boste imeli eno od glavnih vlog v zabavni oddaji Razred talentov. Kako to, da ste sprejeli ta izziv? Ja, res bo. Ko sem dobila vabilo za sodelovanje, sem malce razmišljala, a ugotovila, da bo to velik izziv. Zelo se ga veselim in veselim se tudi dela z otroki, saj sem se že na "lastna ušesa" lahko prepričala, da imamo v Sloveniji ogromno talentiranih otrok. Komaj čakam, da vidim, kakšni otroci nas čakajo, kako bodo peli in kaj izžarevali.

Kaj mislite, da je tisto, kar jim vi lahko predate? Z otroki bomo zelo lepo delali, saj je oddaja zelo pozitivno naravnana, a vseeno mislim, da je naša naloga, da jim nekatere stvari predstavimo glede na svoje izkušnje in da jih morda naučimo, kje so pasti v glasbenem svetu. Trudili se bomo, da se bodo otroci na odru počutili kar se da udobno, saj bodo tako od sebe dali najboljše.

Vsi štirje imamo za sabo kar nekaj prehojene poti in izkušenj. Poskusila bom usmerjati pri interpretaciji, odpraviti kakšno napako, za katero upam, da jo bom slišala. Otroci bodo imeli tudi trenerje glasu, a za piko na i bomo tam mi. Poskusili bomo iz njih potegniti tisto pravo in jih usmeriti na pravo pot. Mislim, da se da mlade še zelo dobro oblikovati in jih usmeriti na pravo pot.

Oddaja bo pozitivno naravnana. Se vam zdi, da bo težje več hvaliti kot kritizirati? Sem zelo vesel človek in imam rada pozitivne stvari, saj je s tem lažje preskakovati slabe dogodke, ki nam pridejo v življenju na pot. Seveda bomo delali pozitivno, a zagotovo jih bomo tudi opozorili na napake in jih pravilno usmerili. Argumentirano jim bomo povedali, kje so ga polomili. Še jaz se pri svojih letih rada učim in imam ogromna ušesa, ko kdo kaj razlaga. S tem rastem. Otroci včasih izgubijo občutek, če jih samo hvališ, tako da je treba potegniti črto, kaj je dobro in kaj ne več. Na napake se da opozoriti tudi na lep način, ni treba kritizirati, a povedati je treba, saj drugače ne bodo znali sprejemati novih znanj.

Imate morda vi iz svoje kariere oziroma začetka pevske poti kakšno kritiko, ki vas je morda prizadela? Na začetku moje pevske kariere, ko sem leta '88 prvič nastopila na pop delavnici, v resnici ni bilo nič takšnega, a takrat sem to drugače razumela. Pisali so, da sem naslednica Ditke Haberl, a takrat se mi je zdelo to nemogoče, da sem jaz čisto drugačna. Če zdaj pomislim za nazaj, vidim, da je bila to v bistvu hvala, a sem jo jaz drugače razumela. Ko si mlad, želiš biti samosvoj.

Se vam zdi, da imamo v Sloveniji dovolj kakovostnih učiteljev petja? Je veliko tistih, ki mlade glasbenike odvedejo na kriva pota morda instant glasbe? Pri tem šovu mi je zelo všeč to, da bodo otroci ogromno odnesli z nastopi. Imeli bodo učitelje vokala in nas, ki bomo pomagali z nasveti iz izkušenj. Pri vseh drugih šovih je denarna nagrada, a mislim, da so ti otroci še premladi. Tudi jaz sem hodila na vaje petja in počasi napredovala, nisem šla v nek šov in nastopila na velikem odru in to je to. Zlomila bi se. Tako kot sedemletna Lina, ki je zmagala, mislim, da je bila premlada, verjetno bi Maja Keuc veliko bolje unovčila zmago.

Bi kateremu otroku dali možnost, da nastopi z vami na velikem odru, če bi vas navdušil? Ja, seveda, zakaj pa ne? To je vse del prehojene poti.

Preostale mentorje že poznate, še kakšna beseda o njih? Zelo sem vesela, odlična kombinacija. Smo prijetna družba, a smo si vseeno kar različni. Mislim, da bomo vsak glede na leta izkušenj in na svoja leta doprinesli nekaj svojega. Na sestanku smo se takoj ujeli, a nismo se mogli odločiti, kdo bo "hudobnež". Pogledali smo proti Tomiju, a mislim, da ne bo tako. Jaz bom verjetno bolj mama. Zelo se veselim, saj je tudi dobra energija med nami.

Kaj pa kakšna skupna pesem? Nikoli ne reci nikoli. Vse tri zelo cenim.

Avtor: Katja Klavora

Ne spreglejte