TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
12. 1. 2016,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 12. 1. 2016, 9.48

8 let

Začel se je ameriški letalski napad na iraške sile

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
17. januarja 1991 se je začela operacija Puščavski vihar, v kateri so Američani in njihovi zavezniki v petih tednih pregnali iraško vojsko iz Kuvajta.

Irak je že od svoje osamosvojitve od Velike Britanije leta 1932 trdil, da je sosednji Kuvajt zaradi zgodovinskih razlogov del Iraka. Te ozemeljske zahteve do majhne, z nafto bogate države ob Perzijskem zalivu je 2. avgusta 1990 uresničil iraški diktator Sadam Husein.

Iračani zasedejo Kuvajt Iraška vojska, ki je takrat štela okoli milijon mož, je v nekaj urah zasedla Kuvajt. Vladajoča kraljeva kuvajtska družina je zapustila državo. Mednarodna skupnost je nato zahtevala umik iraške vojske iz Kuvajta, Združeni narodi so proti Iraku uvedli tudi gospodarske sankcije, ki pa Iračanov niso prisilile v umik.

ZDA, ki so po padcu berlinskega zidu in zlomu komunizma v Vzhodni Evropi postale edina supersila na svetu, so se začele pripravljati na vojno. V protisadamovi vojaški koaliciji je skupaj sodelovalo 34 držav, glavni delež vojaške moči je seveda odpadel na ZDA. Pomembni člani te koalicije so bili še Britanci, Francozi in Savdijci.

Hitra zmaga koalicijskih sil Koalicijske sile so najprej začele z letalskimi napadi na iraške cilje v Kuvajtu in Iraku. Po nekaj tednih letalskih napadov so 23. februarja koalicijske sile začele osvobajati Kuvajt. Boji so bili končani 28. februarja, ko so se iraške sile dokončno umaknile iz Kuvajta.

Kljub porazu se je Sadam Husein – ta pred vojno s koalicijskimi silami obljubljal, da bo to mati vseh vojn, v kateri bo zmagal – obdržal na oblasti, Američanom ga je z oblasti uspelo strmoglaviti šele leta 2003, v drugi iraški oziroma zalivski vojni. Huseinov padec z oblasti leta 2003 ni stabiliziral Bližnjega vzhoda, ampak je povzročil še večjo nestabilnost, ki traja še danes.

Kljub zmagi v vojni se je moral Bush starejši posloviti Iraška vojna leta 1991, v kateri je padlo okoli 150 ameriških vojakov, je bila za ameriško vojsko prvi veliki vojaški spopad po neuspehu v dolgotrajni in krvavi vietnamski vojni. Američani so zmago nad iraško vojsko zelo proslavljali, a zmaga ni pomagala takratnemu ameriškemu predsedniku Georgu Bushu starejšemu na predsedniških volitvah leta 1992. Premagal ga je namreč demokratski izzivalec Bill Clinton.

Ne spreglejte