SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Viggo Mortensen: Aragornu zlezel pod kožo

2

termometer

Dansko-ameriški igralec Viggo Mortensen je posnel več kot 30 filmov. Njegov film Cesta (The Road), posnet po romanu Cormac McCarthyja, je na ogled tudi v videoteki na SiOL TV!

Dvainpetdesetletni ameriški igralec Viggo Mortensen je začel igrati leta 1985 kot brat Alexandra Godunova v trilerju Petra Weira Priča (Witness, 1985). V 90. letih prejšnjega stoletja je dobil več opaznih vlog, med drugim v filmu Seana Penna The Indian Runner (ob Davidu Morseu in Patricii Arquette), z Alom Pacinom v Carlitovem zakonu (Carlito's Way, 1993) Briana De Palme, v Škrlatni plimi (Crimson Tide, 1995) Tonyja Scotta z Denzlom Washingtonom in Genom Hackmanom, v filmu Portret dame (The Portrait of a Lady, 1996) Jane Campion, v G. I. Jane z Demi Moore, v Popolnem umoru (A Perfect Murder, 1998) Andrewa Davisa ter v A Walk on the Moon (1999) Tonyja Goldwyna.

Statisti so se ga naveličali

Najbolj znan je po vlogi Aragorna v trilogiji Gospodar prstanov. Med snemanjem filma Gospodar prstanov: Stolpa (2002) si je zlomil dva prsta na nogi, pa tudi sicer je vse kaskaderske prizore posnel sam. Med snemanjem prvega prizora pa si je zlomil zob in od filmske ekipe zahteval, da ga začasno prilepijo nazaj, da je lahko potem prizor posnel do konca.

Kot zapriseženi jezdec je po snemanju trilogije Gospodar prstanov in Hidalga (2004) kupil konje, ki jih je v filmih jahal. Za Gospodarja prstanov je zahteval celo, da Aragornove prizore jahanja podaljšajo. S konjem se je družil tudi med prostim časom, da je tako okrepil njun medsebojni odnos. S statisti je bil močno povezan, vendar so se ga na koncu naveličali, ker je borilne prizore jemal preveč resno in ga je Aragornov lik vedno zanesel.

Nase je opozoril tudi v Senci preteklosti (A History of Violence), medtem ko mu je vloga člana ruske mafije v filmu Smrtne obljube (Eastern Promises) prislužila nominacijo za oskarja.

Hotel se je umakniti

Aprila 2009, ko je promoviral postapokaliptično dramo Johna Hillcoata Cesta (The Road), se je Mortensen začasno umaknil iz filmskega sveta, saj so bile promocije filmov zanj preveč stresne. Kljub vsemu se je leta 2010 pridružil ekipi filma On the Road, posnetega po knjižni predlogi Jacka Kerouaca, že tretjič pa pa je sodeloval z Davidom Cronenbergom v filmu A Dangerous Method.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin