Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
17.52

Osveženo pred

4 dni, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

šport zdravje telesna aktivnost hoja

Sobota, 15. 6. 2024, 17.52

4 dni, 3 ure

Zakaj bi se morali vsak dan odpraviti na sprehod?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Hoja | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sprehajanje je ena najpreprostejših in najbolj dostopnih oblik telesne dejavnosti, ki prinaša številne koristi za zdravje. Čeprav se morda zdi preveč osnovno, lahko vsakodnevni sprehodi bistveno izboljšajo tako telesno kot duševno počutje. V tem članku bomo raziskali razloge, zakaj bi morali vsak dan nameniti nekaj časa sprehodu v naravi.

Tveganje za bolezni se bo zmanjšalo

Redno sprehajanje v naravi lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj številnih bolezni. Že preprost vsakodnevni sprehod pomaga pri preprečevanju in obvladovanju bolezni, kot so bolezni srca, kap, visok krvni tlak, rak in sladkorna bolezen. Prav tako lahko hoja pomaga pri uravnavanju telesne teže in zmanjšanju telesne maščobe, kar je ključnega pomena za splošno zdravje. V svoj vsakdan pa jo lahko vključite na zelo preprost način. V službo, šolo ali trgovino se odpravite peš in s tem nabirajte korake.

Redno sprehajanje ima številne pozitivne učinke na zdravje. | Foto: Shutterstock Redno sprehajanje ima številne pozitivne učinke na zdravje. Foto: Shutterstock

Redni sprehodi bodo izboljšali vaše duševno zdravje

Sprehajanje ima zelo pozitiven učinek na duševno zdravje, izboljšuje kognitivne funkcije, kot so spomin, pozornost in izvršilne funkcije. Poleg tega sprehodi zmanjšujejo duševno utrujenost in izboljšujejo razpoloženje, kar je še posebej koristno sploh v stresnih obdobjih, ki jih povzročijo različne življenjske situacije. Tudi študije kažejo, da lahko telesna dejavnost, kot je sprehajanje, zmanjša tveganje za razvoj demence.

Poskrbite za svoje duševno zdravje. | Foto: Shutterstock Poskrbite za svoje duševno zdravje. Foto: Shutterstock

Povečanje energije in izboljšanje spanja

Sprehodi so učinkovit način za povečanje energije in izboljšanje kakovosti spanca. Namesto da posežete po kavi, ko se počutite utrujeni, poskusite s kratkim sprehodom. Sprehajanje povečuje pretok kisika po telesu, zato boste imeli več energije. Poleg tega lahko redni sprehodi izboljšajo kakovost spanja, saj pomagajo uravnavati cirkadiani ritem in zmanjšujejo stres, kar izboljša nočni počitek.

Hoja izboljšuje spanec. | Foto: Shutterstock Hoja izboljšuje spanec. Foto: Shutterstock

Združite telesno aktivnost in druženje s prijatelji

Sprehajanje je tudi odlična priložnost za druženje. Lahko se sprehajate s prijatelji, družinskimi člani ali celo s hišnimi ljubljenčki. To ne izboljšuje le vašega telesnega zdravja, ampak tudi krepi socialne vezi in zmanjšuje občutek osamljenosti. 

Kavo v kavarni lahko zamenjate za sprehod s prijatelji. | Foto: Shutterstock Kavo v kavarni lahko zamenjate za sprehod s prijatelji. Foto: Shutterstock

Praktični nasveti za spodbujanje hoje

Za začetek sprehajanja potrebujete le udobne čevlje in nekaj volje. Začetnikom svetujemo, da začnete počasi in postopoma povečujete dolžino in intenzivnost sprehodov. Dobro je uporabljati tudi razne aplikacije, ki štejejo korake, s tem boste lahko svoj napredek spremljali na zelo enostaven način. 

Na dan naredite vsaj deset tisoč korakov. | Foto: Shutterstock Na dan naredite vsaj deset tisoč korakov. Foto: Shutterstock

Preberite še:

Kokosova voda
Trendi Kokosova voda ima obilico pozitivnih učinkov na telo
Alternativa sladoledu
Trendi S čim nadomestiti sladoled, ko želimo jesti bolj zdravo
Zdravo življenje
Trendi Preprosti nasveti, ki vam bodo pomagali izgubiti odvečne kilograme
Ne spreglejte