Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
7.51

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

post razstrupljanje zdravje lepota hujšanje oddih Terme Krka Šmarješke Toplice

Torek, 20. 1. 2015, 7.51

1 mesec, 4 tedne

Z razstrupljanjem novim začetkom naproti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odločili smo se, da je zadnji čas, da očistimo svoje telo in okrepimo um ter ju pripravimo na nove začetke. Kako? S postenjem. Prepustili smo se strokovnjakom in bili navdušeni.

Razstrupljanja telesa smo se s pomočjo strokovnjakov lotili "po pravilih"

Pogumno smo se odločili za tridnevno postenje in se odpravili v Šmarješke Toplice, kjer nudijo celovit program razstrupljanja. Pravijo, da je bil njihov prvi gost Nizozemec, to je bilo že 20 let nazaj, k njim že vrsto let pogosto prihajajo tudi Italijani, Rusi, Hrvati, Nemci in gostje iz Skandinavije. V tujini se po njihovih besedah veliko bolj zavedajo tovrstnega samozdravljenja telesa, so pa ponosni na to, da zadnja leta pozitivne učinke prepoznava tudi vse več Slovencev, ki se odločijo za program Vita-Detox – program razstrupljanja s postom. Vedno več je gostov, ki se zaradi vidnih učinkov na njihovo zdravje vračajo vsako leto.

Ob prihodu nas je sprejela Janja Strašek, strokovnjakinja za prehrano, ki vsakemu posamezniku individualno svetuje, kako naj se loti razstrupljanja, in mu glede na pogovor sestavi program prehranjevanja. Vsak se namreč na razstrupljevalni post odziva drugače, zato je pomembno poslušati njegovo telo. Seznanila nas je s pozitivnimi učinki postenja ter tudi soočila s tem, da bo program v naslednjih dneh precej intenziven. Če je v nas do takrat še vladal kanček dvoma, nas je s svojo strokovno razlago prepričala, da vztrajamo.

Post za umirjen um in zdravo telo

V Šmarjeških Toplicah poudarjajo, da je tudi um tisti, ki ga bomo med postenjem očistili in okrepili. Pomembno je, da se na post pripravimo že pred prihodom na program, se umirimo in si rečemo: "Zmorem!"

Zato priporočajo, da popolnoma sledimo njihovemu programu, ki poudarja tri pomembne ravni uspešnega razstrupljanja: prehrana, gibanje in nega telesa.

Ko smo bili seznanjeni s prednostmi in potekom posta, smo lahko začeli izziv …

Pod drobnogledom zdravnika …

Po srečanju s svetovalko za prehrano, ki nam je natančno določila naš individualni jedilnik, smo se odpravili do kardiologa, ki nas je dodobra izprašal o naših navadah in razvadah ter na podlagi EKG in laboratorijskih preiskav predpisal, kakšno telesno aktivnost nam med postenjem priporoča. Sledil je obremenitveni test, kjer smo ugotovili, v kakšnem kondicijskem stanju smo. Pozneje smo se udeleženci pogovarjali o testiranjih in meritvah, nekateri s svojimi rezultati zadovoljni, drugi ne, vsi pa smo se strinjali, da imajo v zdravstvenem centru zares prijazno in strokovno medicinsko osebje.

Sadni in zelenjavni sokovi kar po žlici

V Šmarjeških Toplicah izvajajo postenje s sokovi, ki povečuje sposobnost izločanja in razstrupljanja ter pospešuje procese samozdravljenja organizma. Za razliko od postenja z vodo tako naše telo ni oslabelo, temveč se z lahkoto lotimo lažjih aktivnosti in kmalu čutimo povečanje energije, zato tudi lažje vztrajamo. Pomembno je, da sokov ne spijemo, temveč "pojemo" z žlico, saj tako v telo vnesemo potrebne prebavne encime, ki se nahajajo v slini. Skrivnost je tudi psihološka, saj imamo tako občutek, da dejansko jemo.

Naš prehranjevalni režim je bil sledeč: dva sadna sokova za zajtrk, juha z mletimi lanenimi semeni in dva sadno-zelenjavna sokova za kosilo ter juha in dva zelenjavna sokova za večerjo. Kava odsvetovana, v kriznih trenutkih dovoljena limonada z medom. Za tiste, ki želijo z beljakovinami nahraniti tudi mišice, na izbiro še doma narejena sirotka in pomarančni sok.

Kako smo se odrezali? Kljub začetnim skrbem, da bomo lačni, smo zdržali in bili ponosni nase. Najbolj presenetljivo je, da lakote resnično ni čutiti. Ko se zaveš, kako močno in sposobno je tvoje telo, se v svoji koži počutiš zares odlično. Energija in samozavest pa kar rasteta.

Namesto kave nas je prebudila vadba

Ob postenju je pomembno, da smo telesno aktivni. Tako izgubljamo maščobne obloge, izločamo strupe s potenjem, pospešujemo srčni utrip in premagamo morebitni glavobol, pa tudi lažje vztrajamo, saj nam telesna vadba dviguje razpoloženje.

Morda smo ob zajtrku pogrešali kavo, a smo trmasto vztrajali. To pa sploh ni bila težava, saj nas je že zgodaj zjutraj v telovadnici za kardiokros trening pričakal naš vaditelj. Najprej smo se 40 minut potili na kardionapravah, kjer nas je ves čas spremljal in spodbujal. Intenzivnost je bila zaradi postenja nizka, zato smo vsi trening končali z odliko.

Sledil je čas za raztezanje, mišice smo si pretegnili s pilatesom, simpatični nizozemski gostje pa so menda celo začutili mišice, za katere po njihovih besedah sploh niso vedeli, da jih imajo. Dodobra smo se že ogreli, zato se nismo pritoževali nad naslednjo vadbo, ki je bila nekoliko bolj blagodejna – vodna aerobika. Ob energični vaditeljici in njenim izborom evrovizijskih uspešnic smo zaplesali pod vodo.

Zadnji trening pa nas je najbolj napolnil z energijo, odpravili smo se na nordijsko hojo v naravi. Vsi kriki po kavi so bili zdaj dokončno zatrti.

Za nagrado pa zasluženo razvajanje

Priznamo, naš najljubši del programa so bile terapije oziroma nege telesa. Te so potekale v popoldanskem času, ko smo telo že dodobra razmigali z vadbo. Terapije so še posebej prijale, saj so nas umirile in sprostile. Strokovnjaki v Šmarjeških Toplicah skrbno pripravijo program terapij, da si naše telo kar najbolje opomore, pa tudi pospeši odvajanje strupenih snovi iz telesa. Razvajali smo se s pilingom telesa s soljo, ki nas je pripravil na nadaljnje nege, klasično terapevtsko masažo celotnega telesa, aromatično masažno kopeljo za sproščanje, fango oblogo jeter, limfno drenažo, aromatičnim razstrupljanjem …

Če so ob tebi srčni ljudje, zmoreš vse, kar si zadaš

Še nekaj je, kar izkušnjo postenja v Šmarjeških Toplicah naredi zares posebno. Tam se namreč zavedajo, da je pomembno tudi pozitivno in spodbudno okolje, ki motivira tudi najbolj skeptične. Gostje, ki smo se udeležili programa razstrupljanja, smo imeli skupno jedilnico, ločeno od drugih, da nas ni zamikala hotelska hrana, medtem pa smo si lahko izmenjali izkušnje. Tudi vadili smo skupaj in se tako v tem času povezali, saj so nas družili enaki cilji in želje. Povedali smo si svoje zgodbe in stkali posebne vezi, kar je našemu bivanju v toplicah dodalo še posebno vrednost.

Več o programu razstrupljanja telesa v Termah Šmarješke Toplice si preberite tukaj.

Ne spreglejte