Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2008,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 10. 2008, 9.22

8 let

Vode ni nikoli preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brez vode ne bi mogli preživeti, saj je nepogrešljiva za naše zdravje in dobro počutje. Kozarec vode je zato dobrodošel v katerem koli delu dneva.

Voda je med vsemi napitki najbolj zdrava, saj ne vsebuje dodanega sladkorja, umetnih barvil in konzervansov. Poleg tega je najbolj naravna pijača, seveda če je čista in sveža. Človeško telo vsebuje kar dve tretjini vode. Voda je glavna sestavina krvi in urina, pomaga pri prebavi in vlaži sklepe, da so bolj gibljivi. Voda je tudi v vsaki naši celici, saj jo celice potrebujejo za prenos hranilnih snovi po telesu. Voda tudi pomaga uravnavati našo telesno temperaturo, in sicer tako, da se potimo.

Ne čakajte na žejo Ko začutimo žejo, to pomeni, da se je že začela dehidracija. Zato moramo piti, še preden postanemo žejni. Pijte čim več in kadar koli se spomnite na to. Vendar ni dobro, če naenkrat zlijemo vase pol litra vode, boljše je piti po požirkih in največ deciliter ali dva naenkrat. Tako iz telesa ne bomo odplaknili koristnih mineralov, na primer kalija.

Med telesno aktivnostjo Naša potreba po vodi se med telesno aktivnostjo še poveča, čeprav med telesno vadbo ponavadi ne čutimo žeje. Namesto tega smo včasih utrujeni, imamo vrtoglavico, glavobol ali nam je slabo. Zato približno dve uri pred vadbo spijte dva kozarca vode, med aktivnostjo pa vsakih 20 ali 30 minut popijte nekaj požirkov. Po aktivnosti se stehtajte. Če ste izgubili kaj teže, jo nadomestite še z dvema kozarcema vode. Tako bodo težave med vadbo ali po njej skoraj gotovo izginile.

Imejte jo vedno s sabo V nahrbtniku ali torbici imejte vedno plastenko vode. Ko ste na izletu, pijte pri fontanah in vodnjakih, seveda ko se prepričate, da je tam voda neoporečna. Pijte v malih požirkih in skozi ves dan. Svežo vodo imejte tudi v avtu, ob postelji, na mizi v kuhinji, skratka povsod. Ne pozabite, da morate piti tudi takrat, ko še ne čutite žeje, poleg tega pa bodite previdni pri napitkih, ki vsebujejo kofein, saj iz telesa odvajajo vodo.

Kdaj piti kaj drugega

Voda je daleč najboljša pijača, a v nekaterih primerih vam lahko koristijo tudi druge pijače. Če ste na primer telesno aktivni več kot uro in pol, lahko vmes spijete energijsko pijačo, ki vam bo dala novega poleta in vas bo napolnila z energijo. Po vadbi in pred njo pa pijte vodo. Če ste izpustili obrok in več ur niste jedli, vam lahko sadni sok ali pravi čaj pomagata, da ne porabite še zadnjih atomov energije in vas napolnita z novimi močmi. Poskrbite pa, da boste čim prej pojedli zdrav obrok in če se le da, jih ne izpuščajte. Ko pa bo vaša prehrana spet redna, pred obrokom popijte kozarec vode. Tako boste pojedli manj in pomagali svoji prebavi.

Ne spreglejte