Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 15.24

8 let

VIDEO: Trebušni ples tribal, 1. del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ples za lepšo držo in boljšo samopodobo, ki odlično vpliva na psihofizično zdravje in se ga lahko lotite, tudi če ste že dopolnili 60 let.

Več tisoč let stare medenične in trebušne gibe modernega orientalskega plesa so ženske včasih uporabljale pri vsakodnevnih obredih in religioznih ceremonijah tako za sprostitev in zabavo kot tudi za čaščenje in v terapevtske namene, zato so gibi, ki jih vključuje orientalski ples, povsem naravni. Plesati lahko začnete kadarkoli, saj ni starostne omejitve, prav tako ne potrebujete nobenega plesnega predznanja.

"Poleg tega, da je ples primeren za ženske vseh starosti (ena od mojih tečajnic je bila stara čez šestdeset let in ji je šlo zelo dobro), je ena od prednosti tudi ta, da za izvedbo ne potrebujete partnerja," pravi Manca Pavli, ki v Sloveniji in tujini v obliki tečajev in delavnic poučuje stil tribal, ki se je razvil v Ameriki in izhaja iz korenin orientalskega plesa. Največji vpliv na njen ples in poučevanje ima Rachel Brice iz San Francisca, kateri Manca zadnja štiri leta tudi asistira pri poučevanju.

"Trebušni ples odlično vpliva na naše psihofizično zdravje, izboljšuje telesno držo (to še posebej velja za stil tribal, pri katerem intenzivno odpiramo prsni koš), predvsem pa krepi našo samopodobo," poudarja Manca, edina v Sloveniji s certifikatom 2. stopnje v formatu Suhaila Salimpour, ki se je jeseni 2009 kot gostujoča članica pridružila skupini Bellydance Superstars na njihovi evropski turneji po Angliji, Franciji in Maroku. Letos Manca trebušni ples tribal poučuje v Ljubljani in Kamniku, za naše bralce pa je pripravila nekaj osnovnih gibov, s katerimi se srečate na začetnem tečaju.

1. Izolacija ramen

Postavimo se v osnovni plesni položaj za orientalski ples, roke odročimo in pazimo, da so rame ves čas spuščene. Nato potisnemo desno ramo naprej, levo nazaj in nato še obratno – torej levo ramo naprej in desno nazaj. Pri tem pazimo, da premikamo samo rame in ne tudi prsnega koša, ki mora ves čas ostati dvignjen.

2. Tričetrtinski ramenski shimmy

Osnova tričetrtinskega ramenskega shimmyja je izolacija ramen, ki jo izvedemo v določenemu ritmu. Začnemo tako, da se postavimo v osnovno plesno pozicijo za orientalski ples, roke odročimo, rame spustimo. Sledi izolacija ramen v ritmu "desna-leva-desna", "leva-desna-leva".

3. Izolacija prsnega koša

Postavimo se v osnovno plesno pozicijo za orientalski ples, roke odročimo, rame spustimo. Nato stisnemo zgornje hrbtne mišice – mišice med lopaticami – skupaj in dvignemo prsni koš, nato stisnemo zgornje trebušne mišice in spustimo prsni koš. Pazimo, da je izolacija ostra in močna, ramen ne premikamo, roke so sproščene in dolge

4. Kombinacija

Oba giba – tričetrtinski ramenski shimmy in izolacijo prsnega koša povežemo v kombinacijo.

Ne spreglejte