Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2022,
11.54

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

FIZIOTERAPIJA zamrznjena rama ramenski sklep bolečina PR članek

Četrtek, 3. 11. 2022, 11.54

1 leto, 6 mesecev

Vas boli ramenski sklep? Preberite nasvet fizioterapevta.

Oglasno sporočilo

Adhezivni kapsulitis imenujemo tudi zamrznjena rama (angl. frozen shoulder). Simptomi zamrznjene rame so bolečina, vnetje in omejena gibljivost rame. Bolečina, prisotna ob zamrznjeni rami, je lahko izredno huda, gibljivost pa tako omejena, da močno ovira opravljanje dnevnih aktivnosti. V tokratnem članku klinike Medicofit preberite, kako lahko fizioterapija za ramo pomaga vsem tistim, ki imajo diagnozo zamrznjena rama, so v začetnih stadijih obolenja in se srečujejo s hudimi bolečinami in omejeno gibljivostjo.

ZAMRZNJENA-RAMA-MEDICOFIT (naslovna slika) | Foto:

Kaj je zamrznjena rama in zakaj nastane?

Adhezivni kapsulitis je kompleksno obolenje, ki nastane zaradi različnih razlogov. Velikokrat ne najdemo jasnega vzroka za začetek obolenja, pri nekaterih pa zamrznjena rama nastane zaradi znanega razloga, predispozicije ali kirurškega posega. Tako je lahko adhezivni kapsulitis rezultat stanja po kirurškem posegu na področju rame, lahko nastane zaradi zloma ramenskih kosti, stanju po kapi ali po poškodbi, nastane lahko tudi zaradi sistemskih dejavnikov, kot so sladkorna bolezen, metabolni sindrom in ščitnična obolenja.

Na nastanek obolenja zamrznjena rama vplivajo tudi različne patologije mišic in tetiv na območju rame. Zamrznjena rama se v 70 odstotkih pojavlja med žensko populacijo. Večja pojavnost obolenja je tudi med tistimi, starimi od 35 do 65 let (3).

Simptomi zamrznjene rame se kažejo z omejeno gibljivostjo, še posebej je omejena zunanja rotacija. Posamezniki, ki imajo adhezivni kapsulitis, imajo težave pri vsakodnevnih opravilih, kot so pometanje, izvajanje gibov nad glavo, oblačenje in slačenje ter izvajanje gibov za hrbtom (2).

rama_Medicofit_1 | Foto:

Potek obolenja adhezivni kapsulitis delimo na tri faze:

1. Akutna faza/ angl. Freezing/faza bolečine. Postopno se pojavljajo bolečine med gibanjem, pojavlja se ostra bolečina v ekstremnih gibih in bolečina ponoči z motnjami spanja, ki lahko trajajo od 2 do 9 mesecev.

2. Adhezivna faza/angl. Frozen/faza otrdelosti. Bolečina začne popuščati in je očitna le pri skrajnih gibih. Izrazito je zmanjšana gibljivost v rami. Ta faza se lahko pojavi približno štiri mesece po začetku obolenja zamrznjena rama in traja približno 12 mesecev.

3. Faza resolucije/angl. Thawing faza. Sledi spontano, postopno izboljšanje funkcionalnega obsega gibanja. Faza lahko traja od 5 do 24 mesecev. Čeprav nekatere študije kažejo, da bo stanje zamrznjene rame popolno izzvenelo samo od sebe, druge študije nakazujejo, da ima lahko do 40 odstotkov bolnikov trajne simptome in omejitev gibanja po treh letih. Po nekaterih ocenah so pri 15 odstotkih stalno prisotni simptomi zamrznjene rame, kot sta bolečina in omejena gibljivost, kar vodi v dolgotrajno invalidnost. Fizioterapija za ramo, ki skrajša trajanje simptomov in invalidnosti, bo pomembno vplivala na zmanjšanje dolgotrajne prizadetosti rame (3).

Fizioterapija za ramo

Po strokovno pomoč se ljudje ponavadi obrnejo takrat, ko je stanje izredno boleče. Nekatere ženske opisujejo, da je v najhujši fazi bolečina pri zamrznjeni rami tako huda, da so lažje prenesle porod. Tako huda bolečina ni nekaj običajnega in strah, ki se ob tem pojavlja, je razumljiv. Pacienti se pogosto sprašujejo, kako dolgo bo obolenje trajalo, kaj lahko naredijo, da bodo stanje izboljšali, ali je dovoljeno gibanje, ali se ob gibanju stanje lahko še poslabša itd. Taka in podobna vprašanja so nekaj običajnega, zato tokratni članek posvečamo najbolj boleči fazi diagnoze zamrznjena rama.

Diagnoza zamrznjena rama je dolgotrajno obolenje. Že akutna faza z bolečino traja kar nekaj mesecev, gibljivost ob tem pa je izrazito omejena. Fizioterapija za ramo bo ključnega pomena. V kliniki Medicofit v bolečem stanju svetujemo nežno, počasno in gladko gibanje, s katerim mobiliziramo ramo. Nikakor ne prekoračite praga bolečine, ne silite se v končne položaje gibljivosti in z volumnom izvajanja vaj ne pretiravajte. 

Cilji v stanju, ko imate hudo bolečino in močno zmanjšan obseg gibanja, so nadzor nad bolečino, sproščanje mišic in vzdrževanje obsega gibanja ter preprečevanje, da se simptomi zamrznjene rame še poslabšajo

Bolečo ramo samozaščitniško in intuitivno držite trdno ob sebi, marsikdo ima za zaščito nameščeno tudi opornico. Da se gibljivost zaradi zmanjšane količine gibanja še dodatno ne poslabša, v kliniki Medicofit svetujemo dosledno izvajanje vaj. S tem spodbujamo spremembe, ki se dogajajo v tkivu, hkrati pa vplivamo na živčni sistem, ki je stalno vzdražen zaradi bolečinskega stanja.

Lastnemu telesu s počasnimi, nežnimi vajami želimo dati vedeti, da se lahko sprosti in ponovno navadi na gibanje (1).

ZAMRZNJENA-RAMA-MEDICOFIT-MEDICOFIT(slika2) | Foto:

Nihajne vaje za zamrznjeno ramo

Pri diagnozi zamrznjena rama svetujemo nihajne vaje, ki bodo blagodejno vplivale na občutke v ramenskem obroču, ker bodo sprostile mišice in vezivno tkivo. Dobro bodo vplivale tudi na psihološki in živčni sistem, ker boste roko v visečem položaju spustili rahlo stran od svojega telesa. Svetujemo, da se z zdravo roko oprete na podlago (npr. miza ali kuhinjski pult). Z nogami stopite rahlo nazaj, da naredite prostor za bolečo roko, ki jo prosto spustite ob telo. Začnite z rahlimi zibanji, boleča roka pa naj prosto pade proti tlom in sledi gibanju. Svetujemo, da gibanje začnete iz telesa s tem, da se gibate v prsnem košu/bokih, gibanja ne začenjajte v rami. Roka naj gibanju le sledi, tako jo še dodatno sprostite. Izvajate lahko zibanja v smeri naprej – nazaj ali levo – desno. Lahko krožite v smeri urinega kazalca in v obratni smeri. Nikakor z gibanjem ne hitite in ne bodite agresivni. Fizioterapija za ramo v tem delu želi delovati sprostilno na boleče območje.

Vajo stopnjujte na način, da svoj položaj hrbta vedno bolj horizontalno poravnavate s tlemi. Na ta način boste dobili v rami roke, ki prosto visi proti tlom, vedno večji obseg gibanja. S stopnjevanjem ne prehitevajte. Najdite položaj, kjer vam je znosno in udobno (1).

Nihajne vaje z utežjo

Naslednji način stopnjevanja nihajnih vaj so nihajne vaje z utežjo. Fizioterapija za ramo se izvaja popolnoma enako, kakor smo opisali zgoraj, le da v bolečo roko primete še dodatno utež. To bo v ramenskem obroču povzročilo trakcijo/vlek, kar še dodatno sprosti okolno tkivo. Namesto uteži lahko v roke primete tudi plastenko vode ali težjo torbo – nekaj, kar bo služilo kot utež. Teža uteži naj bo tolikšna, da čutite vlek roke, ki jo utež povzroča s tem, ko sili proti tlom.

Vaje za zamrznjeno ramo ob kuhinjskem pultu ali mizi

V boleči fazi fizioterapija za ramo vključuje vaje, ki spodbujajo gibanje v različnih smereh. Na brisačo, ki leži na mizi, položite dlan boleče roke. Z drugo, zdravo roko se lahko oprete na mizo, da boste bolj stabilni. Z bolečo, iztegnjeno roko nato začnite izvajati počasne gibe v različnih smereh. Lahko si predstavljate, da po mizi rišete male kroge v smeri urinega kazalca in obratno. Izvajate lahko gibe naprej in nazaj.

Poskusite, kako daleč stran od sebe lahko sežete. Gibe izvajajte tako, da stojite s trebuhom obrnjeni proti mizi, ali pa stojte poleg mize tako, da se ji približate z bokom. V tem položaju boste bolečo roko gibali v smer odročenja, ki je pri diagnozi zamrznjena rama izredno problematična in običajno precej omejena.

Ponovno vam svetujemo, da ne prehitevate ter izvajate gibe v takem obsegu gibanja, ki je za vas še sprejemljiv (1).

Vaje za zamrznjeno ramo sede ob mizi

Vaje z brisačo, ki ste jih izvajali stoje, lahko izvajate tudi sede ob mizi. Tako se bodo mišice še bolj sprostile. Obrnite se z bokom proti mizi, sedite na stol in poskusite odložiti svojo podlaket na mizo, tako da boleča roka le prosto počiva. Pri diagnozi zamrznjena rama želite roko počasi navaditi na položaje stran od svojega telesa.

V tem položaju, ko komolec počiva na mizi, se poskusite le rahlo nagniti s trupom naprej proti nogam. Vaš cilj je, da bo trup čim bolj horizontalno poravnan s tlemi, vendar pojdite postopoma. Ker vas boli in je gibljivost omejena, še posebej v zunanjo rotacijo, kamor se nagibamo, se boste mogoče na začetku s trupom naprej nagnili le nekaj centimetrov.

Ostanite v položaju, ki ga lahko zadržite, in se poskusite čim bolj sprostiti. Ko se bodo mišice sprostile, se boste mogoče lahko nagnili še nekaj centimetrov naprej. Poskusite in ne pretiravajte (1)!

Vaje za zamrznjeno ramo v položaju na vseh štirih na tleh

Fizioterapija za ramo se lahko izvaja tudi v položaju na tleh. Za položaj v vseh štirih morate imeti v rami že kar nekaj gibljivosti. Če to za vas trenutno še ni izvedljivo, ostanite za zdaj še pri zgornjih vajah. Če lahko zavzamete položaj, začnite rahla zibanja levo in desno. S prenosi teže poleg gibljivosti vplivamo tudi na statične stabilizatorje ramenskega obroča.

Gibe izvajajte s celim telesom. Gibe izvajajte tudi v smeri naprej in nazaj, tako da se z zadnjico želite usesti na svoje pete. Ob tem povečujete gibljivost v rami v smeri antefleksije. Ko zavzamete končni položaj, se poskušajte v njem sprostiti in prešteti do 5 (1). 

FIZIOTERAPIJA-MEDICOFIT-ZAMRZNJENA-RAMA(slika3) | Foto:

Zamrznjena rama zahteva dolgotrajno rehabilitacijo

Vaje za zamrznjeno ramo, ki smo jih opisali v članku, so splošne in uporabne v najbolj boleči stopnji obolenja. Normalno je, da se vam stanje ne bo ves čas linearno izboljševalo, ampak se bodo pojavljala nihanja. Kakšen dan bo stanje slabše. Takrat si vzemite počitek od bolj aktivnih vaj in izvajajte sprostitvene položaje ter nihajne vaje. Zamrznjena rama zahteva dolgotrajno obravnavo.

V kliniki Medicofit svetujemo individualen pristop, saj lahko tako vaje za zamrznjeno ramo prilagodimo izključno vašemu stanju. Izveden bo kakovosten prvi pregled z diagnostiko, skupaj pa bomo pripravili načrt rehabilitacije. Le tako smo lahko maksimalno uspešni.

Fizioterapija za ramo bo poleg vaj vključevala tudi protibolečinsko terapijo in druge instrumentalne in manualne tehnike, ki vam bodo še dodatno pomagale pri doseganju zastavljenih ciljev, ki pa so, da se zmanjšajo simptomi zamrznjene rame, ki vključujejo bolečino, omejeno gibljivost in slabšo funkcionalnost. 

Tukaj se naročite na fizioterapijo za zamrznjeno ramo.

Viri in literatura:

  1. The better clinician project. Frozen shoulder. Early mobilization. Online course available at: https://www.betterclinicianproject.com/ [8.8.2022 Zamrznjena rama
  2. NHS. Frozen Shoulder. Available at https://www.nhs.uk/conditions/frozen-shoulder/
  3. Orthoinfo. Frozen shoulder. Available at: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/frozen-shoulder/

Naročnik oglasnega sporočila je MEDICOFIT. 

Ne spreglejte