Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
13.37

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 13.37

3 leta, 8 mesecev

Varnega sončenja ni! (video)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Koža ne prenese večjih odmerkov sončnih žarkov, porjavelost, ki jo marsikdo ima za modno zapoved, pa je pravzaprav obramba kože pred žarki, ki so ji škodljivi.

Prepogosto pozabljamo, da je naša koža izpostavljena sončnim žarkom in njihovemu (škodljivemu) vplivu tudi takrat, kadar se ne slečemo z namenom poležavanja pod soncem, opozarja dermatologinja Nataša Grenebšek ob letošnjem dnevu zaščite pred soncem, ki ga podpira tudi Združenje slovenskih dermatovenerologov.

Sončnim žarkom nismo izpostavljeni le med poležavanjem na plaži

Sončni žarki padajo na kožo tudi, ko sedimo v senci in ko opravljamo vsakodnevna opravila ali se ukvarjamo z rekreacijo, opozarjajo.

Zlasti so ogroženi tisti, ki zaradi svoje poklicne dejavnosti veliko časa preživijo na odprtem in so tako nehote izpostavljeni sončnim žarkom.

Koža je najlepša v svoji naravni barvi

Koža ne prenese večjih odmerkov sončnih žarkov, zato se jim ni treba pretirano izpostavljati – a obenem ni treba iti niti v drugo skrajnost, pretiravanja na beli polti.

Koža je najlepša v svoji naravni barvi, se strinjajo dermatologi, ki opozarjajo, da je zaščita s sredstvi in kremami le eden, pravzaprav manjši steber varovanja pred sončnimi žarki. Prvi in najboljši je fizična zaščita: bivanje v senci, nošenje širokih pokrival za glavo, dolgih rokavov …

Niti vitamin D ne upravičuje dodatnega izpostavljanja soncu

Kaj pa prepričanje, da koži dobro dene sončenje, ker med sončenjem nastaja vitamin D?

Dermatologi odgovarjajo, da vitamin D dobivamo tudi na druge načine, zato neugodni učinki nepotrebnega izpostavljanja soncu ne upravičijo dodatnega izpostavljanja soncu niti na račun morebitne dodatne količine vitamina D. Povsem dovolj je količina vitamina D, ki nastane med pet- do desetminutnim izpostavljanjem ob običajnih opravilih, vitamina D ne moremo spravljati na zalogo.

Melanom se lahko zgodi tudi mladim in tistim temnejše polti …

Največja nevarnost, ki se lahko pripeti zaradi pretiranega delovanja sončnih žarkov, je melanom – kožni rak. Toda pripeti se lahko tudi tistim, ki so sicer temnejše polti in se sploh ne izpostavljajo namerno soncu. Tudi mladini, opozarja dermatolog Borut Žgavec, ki se je spomnil svojega najmlajšega pacienta, ki je izgubil življenjsko bitko z melanomom – bil je star komaj 16 let.

Z melanomom je v svojem 25. letu popolnoma nepričakovano zbolela tudi televizijska voditeljica Sabina Gosenca, ki je po odkritju morala takoj na operacijo odstranitve. Danes skoraj 12 let po operaciji se tovrstne težave niso ponovile, letos kot ambasadorka akcije Srečanja pod senčnikom v okviru dneva zaščite pred soncem opozarja, da melanom lahko grozi tudi tistim, ki tega ne bi nikoli pričakovali.

Modni trend gre v smeri svetle polti

Žgavec še opozarja na vpliv trendov in mode ter ob tem ugotavlja nekoliko pozitivnejše premike.

"Trend, ki prihaja z Zahoda, da je zdaj 'in' biti svetle polti, bo najbrž pri mladini bolje učinkoval kot vsa naša prizadevanja, a pomembno je, da se tudi mladi zavedajo nevarnosti sončnih žarkov."

Kolegice, ki v našem mediju večinoma pokrivajo trende in sceno, prav tako zaznavajo te premike, ampak jih vidijo bolj v okviru neke splošne zavesti o zdravju ali celo obsedenosti z njim, zaradi česar se tudi bolj izogibajo soncu kot takrat, ko je porjavela koža ob koncu poletja bila edina, ki je kaj štela. Ob tem je seveda pomembno, da informacije o zdravju poiščejo pri merodajnih virih.

Ne spreglejte