Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 14.53

8 let

V kakšnem položaju najpogosteje zaspite?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poglejmo si nekaj prednosti in slabosti različnih spalnih položajev.

Spanec ima poleg dobre prehrane in gibanja čez dan veliko vlogo pri čim boljšem izkoristku in ohranjanju našega telesa ter imunskega sistema, zato moramo poskrbeti, da je čas, ki ga preživimo v postelji, čim bolj dobro izkoriščen.

Spanje na hrbtu ni za smrčače Spanje na hrbtu naj bi bilo najbolj ugodno za zdravje notranjih organov in za hrbtenico, pomagalo pa naj bi celo pri hujšanju. Da bi bila hrbtenica med spanjem v najboljšem položaju, zdravniki priporočajo, da pod kolena položite manjšo blazino. Hkrati je ta položaj najmanj ugoden za smrčače, saj jezik med spanjem zleze globlje v grlo in zapira dihalne poti, zaradi česar je smrčanje še bolj intenzivno in glasno.

Če vas peče zgaga, se obrnite na bok Položaj fetusa zmanjšuje bolečino v hrbtenici, saj oponaša naravno zakrivljenost hrbtenice in lajša dihanje. Pri tem je najpomembnejše, da je glava v isti ravnini kot telo – na blazini in v primerni višini, saj bi v nasprotnem primeru trpel vrat.

Spanje na boku je tudi najprimernejši položaj, kadar vas peče zgaga, primeren pa je tudi za smrčače. In slaba stran položaja? Povzroča gube! Ker je koža vso noč naslonjena na vzglavnik, poskrbite, da bodo posteljne preobleke vedno sveže in dovolj mehke.

Spanje na trebuhu neprimerno za hrbtenico Čeprav vsak posameznik zase ve, kateri položaj mu najbolj ustreza, pa strokovnjaki trdijo, da spanje na trebuhu škodi hrbtenici. Občasno prevračanje na trebuh pomaga pri lajšanju bolečin v spodnjem predelu hrbta, hkrati pa ravna naravno ukrivljenost hrbtenice. Od tem je tudi glava vedno v enakem položaju, kar negativno vpliva na vratna vretenca in ustvarja pritisk na živce, zaradi česar lahko zjutraj v rokah ali nogah čutite mravljince.

Ne spreglejte