Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2018,
13.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

20

Natisni članek

cepljenje otroci Jelena Karleuša

Ponedeljek, 19. 3. 2018, 13.11

6 let, 1 mesec

"Upoštevali ste, kaj o cepljenju pravi pevka, in zdaj je vaš otrok mrtev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

20

cepljenje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zapis o nasprotnikih cepljenja proti nalezljivim boleznim je kot vihar zaokrožil po spletu.

V Srbiji se soočajo z epidemijo ošpic. Kot so pred nekaj dnevi poročali v informativnem programu srbske nacionalke RTS, je od oktobra lani v tej državi za ošpicami zbolelo skoraj štiri tisoč ljudi, za posledicami bolezni pa jih je umrlo 13. Najmlajša žrtev je imela le 15 dni, najstarejša 70 let, večina tistih, ki so podlegli bolezni, pa ni bila cepljena, so še povedali na RTS.

Spletni portal Buka, eno najbolj obiskanih spletnih mest v BiH, pa je pretekli konec tedna objavil oster zapis, ki s perspektive zdravnice nagovarja tiste, ki svojih otrok ne želijo cepiti proti nalezljivim boleznim, ker namesto zdravnikom raje verjamejo argumentom znanih osebnosti.

"Niste cepili svojega otroka in zelo nam je žal zaradi vaše izgube"

Ost je uperjena predvsem v srbsko pevko Jeleno Karleušo, ki je na družbenih omrežjih večkrat glasno nasprotovala uvedbi obveznega cepljenja, med drugim je tudi ena tistih, ki trdijo, da cepljenje povzroča avtizem.

 

A post shared by JELENA KARLEUŠA (@karleusastar) on

"Vaš sin je mrtev. Žal nam je. Umrl je zaradi bolezni, ki jo je medicina izkoreninila pred sto leti. Niste cepili svojega otroka in zelo nam je žal zaradi vaše izgube. Jelena Karleuša je bila na Facebooku proti cepljenju in vi ste se odločili, da svojega otroka ne boste cepili, da ne bi dobil avtizma. Upoštevali ste, kaj o cepljenju pravi pevka, in zdaj je vaš otrok mrtev," se začne neusmiljeni zapis. "Uspelo vam je, da vaš otrok ni umrl kot avtist in zaostal, ampak zaradi banalnih ošpic, ki smo jih pred mnogo leti izkoreninili prav s cepljenjem."


Tako je pevka lani pozivala k protestom proti uvedbi obveznega cepljenja:


"Kot starši bi morali razmisliti o kompetentnosti Jelene Karleuše in podobnih ljudi, ki govorijo o cepivih in avtizmu, o medicini in zdravnikih in teorijah zarote. Mi nismo Jelena Karleuša in razumemo, da nam ne verjamete, ker nimamo milijona sledilcev na Instagramu in Facebooku," še piše v spletni objavi, ki pa je zdaj vendarle dosegla pozornost, kot jo imajo običajno objave tistih, ki jih kritizira.


Preberite še:

Miha Mazzini: Obstajajo ljudje, ki so jim zadosti le besede, in drugi, ki bi radi tudi dokaze


"Kot zdravniki smo nemočni. Ne moremo vas prisiliti v cepljenje. Ni potrebe. Imate Jeleno Karleušo in predlagamo, da počakate na njeno strokovno mnenje o tej temi. Mi nimamo pojma, žal. Vaš otrok je le ena v nizu žrtev, ki bi jih cepljenje lahko preprečilo."

Pevka se je na zapis, ki ga lahko v celoti preberete tukaj, medtem že odzvala na Twitterju.

"Ker vidim, da se bolna hajka, zastraševanje in odvračanje pozornosti ubogega ljudstva ne umirjajo, bom ponovila: Starši, zahtevajte pravico do izbire, ko gre za cepivo MMR (v slovenščini OMR, kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, op. p.), kot v vseh civiliziranih državah," je zapisala Karleuša.

Ne spreglejte