SiolNET. Trendi Zdravje
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski kipar, ki s kamnitimi stebri zdravi Zemljo #intervju #video

1,17

termometer

Marko Pogačnik, kamniti stebri

V zdravju in bolezni se odražajo različna stanja našega življenja. In kot za človeka podobno velja tudi za planet Zemljo, pravi akademski kipar Marko Pogačnik, ki je med drugim oblikoval tudi slovenski grb. Že štiri desetletja se ukvarja z zdravljenjem Zemlje s pomočjo lastne metode ekološkega zdravljenja, ki jo je poimenoval litopunktura.

Čeprav se Marko Pogačnik zdi kot od višjih sil izbrani, da pomaga Zemlji, pa sam pravi, da lahko prav vsak začuti vibracije narave. Le naučiti se moramo izklopiti razum.

"Razum človeka zapeljuje v odtujenost od življenja samega in od lastnih srčnih kvalitet. Čeprav ni nič slabega, samo mora biti na pravem mestu. Najprej je intuicija in notranji občutek, potem pa sme razum o tem razmišljati."

Verjamete, da je Zemlja živo, inteligentno bitje, bitje z zavestjo. Kakšna je energija na območju, kjer je Slovenija?

Ne le, da verjamem, ampak imam nešteto izkušenj, da je Zemlja živa, z njo komuniciram. Vem, da smo na zelo pomembnem koščku Zemlje, kjer se trebuh Evrope skozi Alpe povezuje s srčnim območjem. Slovenija je vezni člen.

To pomeni, da imamo veliko pozitivne in dobre energije?

Ja, to je neke vrste srčna kvaliteta, ki je v tem prostoru.

Ali obstaja razlika med energijo mesta in podeželja?

To je odvisno od ljudi, če smo pozitivni, potem Zemlja tako odgovori.

Ne glede na število zgradb, maso ljudi in infrastrukturo?

Saj so tudi zgradbe Zemlja, in če smo ljudje pozitivni, potem presvetlimo tudi beton.

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Ljubljana je naše največje mesto, naša prestolnica. Ali ima veliko blokad?

Ljubljana ima to srečo, da jo je urejal Jože Plečnik. Plečnik je izjemno občutljiv in je vse odločilne točke Ljubljane opremil s svojimi deli na tak način, da je Ljubljana kot celota zaokrožena in da odlično diha.

Kaj pa obvoznica, ki predstavlja nekakšen obroč okoli nje?

Obvoznica seveda moti, ampak pozitivna energija je vedno močnejša od negativne (smeh).

Zemlji pomagate s tako imenovano litopunkturo. Sliši se podobno kot akupunktura pri človeku. Kaj je pravzaprav litopunktura?

Iskal sem način, kako bi lahko z umetnostjo pomagali v okoliščinah današnjih ekoloških težav. In sem dobil navdih, da bi lahko, tako kot imamo akupunkturo pri človeškem telesu, na podoben način spet uravnotežil organizem pokrajine. Igle, ki jih uporabljam, so seveda večje, pravzaprav so to kamni, kamniti stebri, ki pritiskajo na določeno točko in jo aktivirajo.

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Tukaj imate postavljenih kar nekaj kamnov različnih velikosti in oblik, na njih pa so tudi različni znaki. Je vsak znak drugačen?

Ti znaki so pravzaprav jezik, nekakšen živ jezik, zato so drugačni. Prek njih se pogovarjam z Zemljo, s krajem. Kraj, ki je bil nekako zatrt, je treba nagovoriti, da ponovno odpre svoje potenciale, kar pomeni zdravje v prostoru.

Pravijo, da so zelo slabe energije tam, kjer je bilo veliko gorja, vojne, veliko mrtvih. Se strinjate s tem?

To je tako, kot bi se energije kraja ob tem šoku zaledenile. Šok pride predvsem od strahu in negativnih čustev ljudi, ki so vpleteni v spopade.

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Kje vse v Sloveniji ste že pomagali?

Po vsej Sloveniji. Začelo se je z Mursko Soboto, nato z Radgono, slovensko in avstrijsko. Zelo zanimiv je tudi projekt na obeh straneh meje na Koroškem.

Kaj pa ekologija?

Ekologija gleda na naravo in Zemljo od zunaj, zato je njena moč slabotna. Lahko se upira temu, kar moderna civilizacija počne, ampak bistveno spremeniti pa tega ne more.

Kako lahko mene naučite zelo preprosto komunicirati z naravo, s to prečudovito lipo?

Eden od načinov komunikacije je ta, da z rokami rahlo objamemo vršiček veje, ker je duh telesa ves čas koncentriran na vršiček veje, kjer raste drevo. S tem ko ga rahlo vzamemo med svoje dlani, steče energija od njega v nas in nasprotno.

Marko Pogačnik, kamniti stebri

Morda si ta hip marsikdo misli svoje o komunikaciji z drevesi, a dejstvo je, da ljudje s svojim načinom življenja uničujemo planet, zato so nujno potrebne velike in konkretne spremembe. A te se morajo najprej zgoditi v nas samih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin