Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
22. 2. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

rekreacija nasvet vadba počitek sproščanje sprostitev

Sreda, 22. 2. 2017, 10.17

6 let, 6 mesecev

Šest primerov, ko si morate brez slabe vesti vzeti čas za počitek

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

sprostitev, sproščanje, počitek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izogibanje telovadbi je velikokrat povsem neupravičeno. Če namerno iščete razloge za to, da se ne bi gibali, si ne delate usluge, a v določenih primerih je počitek še kako potreben, odpoved telovadbi pa nujna za vaše zdravje.

Bolj ko bo telovadba postala del vašega življenja, lažje boste prepoznali znake, kdaj je počitek nujen in neizogiben. Zaradi svojega zdravja si ga vzemite v naslednjih primerih:

Ko niste prepričani, ali gre zgolj za prehlad ali kaj resnejšega. Ko vas napadejo bacili in so robčki vaši zvesti spremljevalci, je čas za odmor. Izpustite vadbo ali dve ter si popoldneve rezervirajte za počivanje. Vzemite si čas, da prepoznate, ali gre res samo za prehlad ali kaj drugega. Mislite nase in na svoje zdravje. Telovadba bo počakala.

Ko ste tako utrujeni, da ne morete niti razmišljati. Takrat res ni čas za intenzivno telovadbo, morda za krajši sprehod na svežem zraku, to je pa tudi vse. Popoldneve in konce tedna si rezervirajte zase, za uživanje med štirimi stenami. Preberite knjigo, poglejte kakšen film in se dobro naspite.

Zavrtite si svojo najljubšo glasbo in odmislite skrbi. Te bodo že počakale. | Foto: Thinkstock Zavrtite si svojo najljubšo glasbo in odmislite skrbi. Te bodo že počakale. Foto: Thinkstock

Ko nimate apetita in vam hrana sploh ne diši. To je znak, da nekaj ni v redu. Vaše telo potrebuje počitek, nekaj pozornosti in lepega ravnanja. Skuhajte si juho, ki vas bo pogrela in vsaj malo nasitila. Čas za počitek je nujen.

Ko čutite bolečino v določenem delu telesa. Izpustite vadbo ali dve, počasna hoja pa je seveda dobrodošla. Lotite se joge, ki bo raztegnila telo in pomagala do boljšega počutja.

Preberite si še: "Zdravo spanje" je novi trend, ki ga je vredno preizkusiti.

Če čutite bolečine v mišicah, si privoščite sproščujočo kopel ali masažo. | Foto: Thinkstock Če čutite bolečine v mišicah, si privoščite sproščujočo kopel ali masažo. Foto: Thinkstock

Ko ste pretiravali z vadbo. Vsaka intenzivna vadba je stres za telo, zato mu morate redno namenjati počitek. Ta je enako pomemben kot gibanje. To še posebej velja, če ste morda pretiravali s treningi, če so bili ti zelo intenzivni ali jih je bilo v kratkem časovnem obdobju (pre)več. Umirite se in se spočijte.

Ko čutite hudo bolečino v mišicah. Ta je po vadbi povsem običajna, a če je dva dni kasneje še huje in vas mišice bolijo tako zelo, da se komaj premikate, si vzemite še nekaj časa za počivanje. Poslušajte svoje telo in ne pretiravajte z vadbo.

Save

Save

Ne spreglejte