Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Medis

Foto: Thinkstock in Medis

Natisni članek

WAYA probiotiki advertorial zdravila potovalna lekarna Medis

Četrtek, 15. 6. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Napovejmo ji boj, preden nas onesposobi

Vsebino omogoča Medis

Foto: Thinkstock in Medis

Ko pakiramo za počitnice, je ena ključnih stvari, ki jih moramo še posebej skrbno izbrati, potovalna lekarna. Še posebej če potujemo z otroki ali v malce odročnejše kraje, se dobro "oborožimo" s pravilno izbiro zdravil.

morje poletje počitnice ženska šotor | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tako pomembna je kot vse preostalo, kar pod oznako "obvezna oprema" nesemo s seboj na dopust. To je potovalna lekarna, ki jo je treba skrbno pripraviti, da bomo potem lahko res brezskrbno uživali na počitnicah in ne bomo ob vsaki najmanjši težavi iskali prve lekarne.

Čudežna torbica z nami na pot

potovalna lekarna zdravila kovček | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za potovalno lekarno pripravimo posebno torbico, ki naj bo nepredušno zaprta, iz vodoodpornih materialov in z aluminijasto folijo, ki zdravila varuje pred vročino.

Naredimo seznam zdravil, ki jih redno jemljemo, in pravočasno preverimo zalogo, da bo zadostovala za ves dopust. Prepričajmo se, da zdravilom ne bo v kratkem potekel rok trajanja. Če se odpravljamo v eksotične kraje, se z zdravnikom dogovorimo za ustrezna cepljena (na primer proti rumeni mrzlici) in morebitno jemanje zdravil proti boleznim, kot je malarija.

Sopotniki v obliki krem, praškov, sirupov in tablet

potovalna lekarna zdravila kovček | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V potovalno lekarno spadajo:

  • zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam,
  • zdravila proti prebavnim težavam (probiotiki, odvajalo, medicinsko oglje),
  • zdravilo proti alergiji (za otroke sirup) ali kreme, ki lajšajo alergične reakcije na koži po pikih insektov,
  • zdravilo proti slabosti (če je otrokom in tudi odraslim na potovanjih rado slabo, poskrbimo za umirjeno vožnjo in veliko postankov, ki prispevajo k boljšemu počutju),
  • zdravilo za lajšanje želodčnih težav,
  • zdravilo za vneto grlo,
  • rehidracijska raztopina (z bruhanjem in drisko izgubimo veliko tekočine in elektrolitov, kar povzroči dehidracijo),
  • zaščitna krema proti sončnim opeklinam,
  • repelent proti pikom insektov,
  • prva pomoč (različni obliži, gaze, povoji, razkužilo za rane, pinceta, varnostne zaponke, trikotna ruta, pinceta za klope, termometer),
  • fiziološka raztopina,
  • mazilo za blaženje morebitnih opeklin.

Tako opremljeni bomo lahko brezskrbno uživali na oddihu in ne bomo brezglavo iskali pomoči, če se morda pojavijo težave.

Pred potovanjem preverimo svoje zdravstveno zavarovanje ter uredimo kartico zdravstvenega zavarovanja in morebitno turistično zdravstveno zavarovanje, pripravimo vse dokumente – cepilne knjižice, naredimo kopije dokumentov ter si pripravimo telefonske številke ambulant na lokaciji, kamor potujemo.

Pripravimo svoje telo na prišleke

Pri potovanjih v različne kraje se srečujemo z drugačno pojavnostjo bakterij v okolju, hrani in vodi. Že nekaj dni pred počitnicami lahko svoje telo pripravimo na zamenjavo okolja.

na dopustu, počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prav drugo okolje in zamenjava prehrane sta velikokrat vzrok za številne težave, ki nam zagrenijo dopust. Zaradi bakterij, ki jih nismo navajeni ali so celo škodljive, se lahko poruši ravnovesje mikroorganizmov v našem telesu.

Priporočljivo je, da že nekaj dni pred potovanjem preventivno jemljemo probiotike in svojo črevesno floro pripravimo na mogoče okužbe s škodljivimi bakterijami, ki se velikokrat izrazijo kot nadležna driska.

Kako preprečiti nastanek driske na potovanju?

Driska na potovanju je velika zdravstvena težava, ki prispeva k veliki obolevnosti in onesposobi ljudi na potovanjih. Obolevajo predvsem ljudje, ki potujejo iz industrijsko razvitejših držav v dežele v razvoju.

Neantibiotična sredstva so najpomembnejši način preprečevanja driske na potovanju.

Probiotični izdelki, ki vsebujejo kulture Saccharomyces boulardii ter mešanico bacilov Lactobacillus in Bifidobacterium bifidum, učinkovito preprečujejo nastanek driske na potovanju.

Probiotiki imajo tudi dober varnostni profil, tako da jih dobro prenašamo tudi ob daljšem jemanju.

wc stranišče toaleta kamp narava | Foto:

O potovalni driski govorimo, če v 24 urah trikrat ali večkrat odvajamo neformirano blato in imamo ob tem še en pridružen simptom: siljenje na bruhanje, slabo počutje, bruhanje, trebušne krče, povišano temperaturo, krče v zadnjiku in odvajanje sluzavega ali krvavega blata.

Med območji, kjer obstaja veliko tveganje, da bomo zboleli za drisko, so Latinska Amerika, Afrika, deli Srednjega vzhoda, Dominikanska republika, Haiti in Azija. V vsaj 90 odstotkih se driska na potovanju pojavi v prvih dveh tednih od začetka potovanja, vendar se lahko pojavi kadarkoli med potovanjem ali celo po vrnitvi domov. Pomembno je, da telesu zagotovimo dovolj tekočine in elektrolitov, ki jih je naš organizem izgubil.

mrzla voda | Foto: Priporočamo:

Najbolj tvegani za okužbo na potovanjih so vlažna in surova živila, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki ter voda iz vodovoda.

Drisko na potovanjih lahko preprečimo z upoštevanjem pravil za pripravo hrane ter ustrezno shranjevanje surovih živil in že pripravljene hrane. Pomembno je redno in temeljito umivanje rok in pitje neoporečne, ustekleničene vode.

 

WAYA LGG FORTE – prava pot do urejene prebave

waya probiotiki | Foto: Probiotične kapsule WAYA LGG FORTE vsebujejo najvišjo koncentracijo probiotične kulture Lactobacillus rhamnosus GG na kapsulo, zato ob akutnih prebavnih težavah zadostuje že ena kapsula na dan.

Probiotična kultura Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) je mlečnokislinska bakterija, ki velja za najbolj preizkušeni probiotični sev na svetu in je naravno prisotna v našem črevesju.

Primeri uporabe probiotika:

  • kadar smo bolj dovzetni za prebavne motnje (neredna prehrana, potovanja, vsakodnevne skrbi, staranje),
  • kadar želimo, da je prebava urejena,
  • kadar jemljemo antibiotike (med odmerki zdravila in probiotikom naj mineta dve uri),
  • kadar je verjetnost za prebavne motnje večja (letni čas, večje število obolelih v naši okolici ipd.) in
  • kadar smo v pogostejšem stiku z ljudmi v zaprtih prostorih (predvsem v zimskem času: šole, vrtci, pisarne, nakupovalna središča).

  waya probiotiki nagradna igra | Foto:

Ne spreglejte